امروز دوشنبه 28 آبان 1403 http://brita.cloob24.com
فیدهای خبری
    0

    در این مقاله با بیماری های روده آشنا خواهید شد

    کولونوسکوپی

    انواع بیماری های روده بزرگ

    در مقاله بیماری های روده بزرگ، قبل از این که با بیماری های مختلف روده آشنا شویم بهتر است که ابتدا به توضیحاتی درباره خود روده بپردازیم. روده عضوی از بدن است که دارای طول بسیار بلندی می باشد. غذای خورده شده توسط فرد در روده تجزیه می گردد و سپس دفع می شود. روده دارای بیماری های مختلفی است که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

    انواع مختلف روده

    روده به زبان ساده تر لوله بسیار بلندی است که قادر است تا غذا را برای ما تجزیه کند. در روده مواد مفید غذا به همراه آب گرفته می شود. پس همان طور که تا الان متوجه شدید غذایی که توسط شما خورده می شود وارد روده ها می گردد. در بدن ما دو نوع روده وجود دارد که شامل روده بزرگ و روده کوچک می شود.

    قبل از این که غذا از بدن دفع شود باید وارد روده بزرگ بشود. البته لازم به ذکر است که بیش ترین کاری که روده انجام می دهد جذب آبی است که در مواد غذایی وجود دارد.

    روده باریک:

    طولانی ترین عضو دستگاه گوارش بدن روده باریک است که طول روده باریک به شش متر می رسد. با وجود این که روده باریک بسیار طولانی است اما از آن به عنوان روده باریک یاد می شود زیرا قطر آن بسیار کوچک و در حدود دو تا چهار سانتی متر است. قطر روده بزرگ از روده باریک بیش تر و تا شش سانتی متر می باشد. در بخش ابتدایی روده باریک دوازده قرار دارد. این بخش از کوتاه ترین بخش های روده به شمار می رود.

    روده بزرگ:

    روده بزرگ قسمتی از دستگاه گوارش است که مابین روده باریک و مخرج واقع شده است. طول این روده به یک 1 متر و نیم می رسد. وظیفه روده بزرگ این است که آب غذاها و همین طور آبی که می نوشیم را دوباره جذب کند.

    انواع بیماری های روده بزرگ

    روده بزرگ می تواند به مشکلات متعددی دچار گردد که در ادامه به توضیح یک به یک بیماری های روده بزرگ خواهیم پرداخت. هر کدام از بیماری های روده بزرگ دارای علائم مشخص و خاص خود است. در این مطلب قصد داریم تا درباره رایج ترین بیماری های روده بزرگصحبت کنیم.

    rektom

    بیماری های روده بزرگ

    کسانی که مدتی بعد از خوردن غذا به دل درد دچار می شوند و ممکن است به طور مداوم اسهال داشته باشند و همین طور نشانه هایی از جمله خون ریزی از بخش مقعد و کاهش وزن می تواند از جمله علائم بیماری روده محسوب شود. از جمله سایر نشانه های بیماری روده می توان به تعریق در طور روز و یا تب نیز اشاره کرد.

    بیماری کورون در روده بزرگ

    بیماری کورون دارای علائمی است که آن را شبیه به بیماری های روده می کند به همین دلیل تشخیص آن دشوار است. بیماری کورون موجب می شود که روده فرد به التهاب دچار گردد. کورون اکثرا در ایلئوم که در بخش پایینی روده کوچک است و در روده بزرگ تاثیر گذار است. با این حال این بیماری می تواند در تمام قسمت های لوله گوارش بدن نیز ایجاد بیماری کند. التهاب ناشی شده از بیماری کورون موجب می شود که فرد به دردهای شکمی،تب، کاهش وزن و همین طور اسهال دچار گردد. ابتلا به این بیماری هیچ گونه ارتباطی با استرس ندارد.

    علت بیماری کورون

    در افرادی که به این بیماری دچار هستند سیستم ایمنی واکنش بالایی در مقابل باکتری و مواد موجود در روده از خود نشان می دهد. با حمله گلبول های سفید به دیواره روده نوعی التهاب در آن ایجاد می شود که سبب شده روده بزرگ دچار ورم بگردد. همچنین این حمله باعث زخم شدن روده نیز می گردد. یکی از مشکلاتی که این بیماری ایجاد می کند این است که اگر کسی از خانواده شما به این بیماری مبتلا باشد احتمال این که شما نیز به این بیماری دچار شوید بالاست.

    نشانه های بیماری کورون

    بروز علائم زیر می تواند از نشانه های بیماری کورون باشد:

    • درد در ناحیه شکم که در قسمت پایینی و راست آن ایجاد می شود• بروز اسهال• خون ریزی در مقعد• کاهش یافتن اشتها• مشکلات پوستی• تب• خستگی• کم خونی• کاهش اشتها• درد در ناحیه مفاصل• بیماری کورون در کودکان باعث تاخیر در رشد می شود

    طرز تشخیص بیماری کورون

    تشخیص بیماری کورون توسط آزمایش مخصوصی صورت نمی گیرد. دکتران برای تشخیص این بیماری مجبورند تا یک سری از آزمایشات را برای فرد مشکوک به کورون تجویز کنند تا بتوانند این بیماری را از سایر بیماری هایی که مشابه با آن هستند تشخیص دهند. از جمله بیماری هایی که به بیماری کورون شبیه هستند بیماری های سلیاک، دیورتیکولوز، سندروم روده تحریک پذیر و کولیت اولسراتیو می باشند.

    سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

    این بیماری از جمله بیماری های بسیار شایع در سیستم گوارش بدن است. سندروم روده تحریک پذیر قادر است تا بخش پایین و بالای سیستم گوارش را مبتلا سازد. زنان بیش تر از مردان به این سندروم مبتلا می شوند واین میزان به دو تا سه برابر نیز می رسد.

    علت بیماری سندروم روده تحریک پذیر

    مطالعات نشان داده است که هنگامی که مقدار زیادی باکتری در روده باریک و روده بزرگ تولید می شود این بیماری خود را نشان می دهد.کسانی که به این بیماری مبتلا هستند، روده بزرگی دارند زیرا هنگامی که در روده بزرگ تولید گاز صورت می گیرد این امر باعث می شود که روده زیاد از حد فعال گردد. مصرف یک سری از داروها و غذاها باعث می گردد تا نشانه های این بیماری بدتر گردد. از جمله این غذاها می توان به حبوبات، الکل، غذای چرب و شکلات اشاره کرد. نشانه های سندروم روده تحریک پذیر خود را در دوران قاعدگی نشان می دهد و همین امر نشان دهنده این است که هورمون های جنسی بر این سندروم تاثیرگذار هستند. طبق تحقیقات دانشمندان بزرگ ترین عامل ایجاد این بیماری عفونت باکتری هایی است که در روده زندگی می کنند. عفونت موجب می شود که به اعصاب آسیب وارد شود و همین طور یبوست نیز رخ دهد.

    نشانه های سندروم روده تحریک پذیر:

    • درد شکم• مدفوع به همراه مخاط• نفخ• استفراغ• تهوع• اسهال

    کسانی که به این بیماری دچار هستند در هنگام خواب نشانه ای از خود بروز نمی دهند.

    تفاوت IBS با بقیه بیماری ها

    عواملی مانند استرس و اضطراب باعث می شود علائم سندروم وخیم تر شود. در سندروم روده تحریک پذیر برخلاف بیماری کورون نشانه های التهاب وجود ندارد. از جمله عواملی که نشان دهنده التهاب در بدن است شامل مواردی هم چون مدفوع خونی، تب در حال افزایش، کم خونی، خون ریزی از مقعد و کاهش وزن است.

    بیماری کولیت اولسراتیو یا کولیت زخمی

    در این بیماری نیز مانند بیماری کورون، التهاب روده ایجاد می شود. علت این بیماری ایجاد التهاب و زخم های کوچکی در دیواره روده بزرگ است. با این که التهاب در انتهای ترین بخش روده بزرگ و در مقعد روی می دهد ولی می تواند روده بزرگ را کاملا درگیر کند. زخم هایی که در بخش ملتهب شده ایجاد می شوند باعث می شوند تا سلول هایی پوششی روده تخریب گردند و در نتیجه خون ریزی و عفونت ایجاد می شود.

    دلیل بروز کولیت زخمی

    عوامل مختلفی می توانند باعث ایجاد این بیماری بشوند. رژیم های غذایی نامناسب، واکنش دادن سیستم ایمنی بدن به محیط و عفونت می توانند از جمله عواملی باشند که باعث التهاب در روده می گردند.

    نشانه های بیماری کولیت اولسراتیو

    از جمله نشانه های این بیماری می توان موراد زیر را نام برد:

    درد در ناحیه شکمخون ریزی مقعدتبخستگیکاهش اشتهاکم خونیکاهش وزن

    تفاوت بیماری کولیت زخمی با سایر بیماری ها

    با این که کولیت زخمی ربطی به استرس و اضطراب ندارد اما گاهی اوقات در بعضی اشخاص استرس می تواند سبب افزایش نشانه های این بیماری گردد. در بیماری کولیت زخمی التهابی که در روده بزرگ رخ می دهد در بخش بالایی آن است ولی در بیماری کورون در دیواره های سخت روده التهاب رخ می دهد.بیماری دیورتیکولوزافراد زیادی در روده بزرگ خود دارای کیسه های کوچکی هستند که به سمت بیرون برآمده می باشند. این کیسه های کوچک را با عنوان دیورتیکولوم می شناسند در نتیجه اگر روده ای حاوی این کیسه ها باشد به آن دیورتیکولوز می گویند. کیسه های ذکر شده اگر دچار عفونت و یا التهاب گردند به اسم دیورتیکولیت خوانده می شوند.

    علت بروز بیماری دیورتیکولوز

    کمبود فیبر در غذا از جمله عوامل شایع برای ایجاد این بیماری است. فیبر موجب می شود تا مدفوع ساده تر دفع گردد و در نتیجه از بروز یبوست جلوگیری می شود. اگر باکتری و یا مدفوع وارد دیورتیکولوم شود باعث عفونی شدن آن می شود.

    diverticulitis

    نشانه های بروز دیورتیکولوز

    نفختهوعتبدرد خفیف شکماستفراغ و لرزتفاوت این بیماری با سایر بیماری هااسترس با بیماری دیورتیکولوز مرتبط است.نشانه های بیماری دیورتیکولوز به صورت ناگهانی رخ می دهد.یبوست

    فرد حداقل باید سه بار در هفته اجابت مزاج انجام دهد تا بتوان گفت که یبوست ندارد. همچنین اگر مدفوع شخص به راحتی دفع نشود و سفت باشد می توان گفت که شخص به یبوست دچار است. فردی که دارای یبوست است مدفوع سختی دارد و عمل دفع آن به سختی صورت می گیرد. یبوست یکی از رایج ترین مشکلات گوارشی در بین افراد است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در میان خانوم ها این مشکل به نسبت آقایان رواج بیش تری دارد و این میزان به سه برابر می رسد. علت این امر این است که سرعت انتقال در روده آقایان از خانوما ها بالاتر است و همچنین خانم های زیادی هستند که در موقع عادت ماهیانه خود به یبوست دچار می شوند. از عوامل دیگری که در یبوست تاثیر گذار هستند می توان به سن بالا، رژیم های غذایی که حاوی فیبر کمی هستند، بی تحرکی و مصرف تعداد بالایی دارو اشاره کرد.

    یبوست با سرعت انتقال طبیعی به چه صورت است؟

    در این حالت بیمار با این که حس یبوست دارد ولی مدفوع به طور نرمال از روده بزرگ عبور می کند. در مواقع استرس، این یبوست نیز شدیدتر می گردد. درمان این نوع یبوست به وسیله مسهل و یا فیبر مکمل صورت می پذیرد.

    یبوست با سرعت انتقال پایین:

    در این حالت مدفوع مدت زمان بیش تری طول می کشد تا از روده بزرگ عبور کند. در بیمارانی که به این نوع یبوست دچار هستند روده بزرگ در حالت استراحت تحرک طبیعی دارد. دراین حالت کسانی که دچار یبوست شدید هستند را نمی توان تنها با استفاده از مسهل و فیبر مکمل درمان کرد.

    یبوست

    یبوست خروجی:

    در موقعی که قرار است تا تخلیه مدفوع صورت بگیرد عضلات کف لگن دارای هماهنگی لازم نیستند. با این حال بیش تر کسانی که درگیر این یبوست هستند سرعت انتقال نرمالی در روده بزرگ دارند. در این افراد مدفوع می تواند به رکتوم برسد ولی قادر نیست تا از آن خارج گردد. بیمارانی که دارای این مشکل هستند می توانند با استفاده از تمرین های آسوده سازی به نتایج بهتری دست یابند.

    یبوست در سالمندان:

    تقریبا بیست درصد افرادی که سن بالاتر از شصت و پنج سال دارند دارای این مشکل هستند و خروج مدفوع از رکتوم آن ها با تاخیر مواجه است. از عواملی که باعث این مشکل می شود می توان به دیابت و پارکینسونیا به دلیل مصرف دارو و تریاک اشاره کرد. یبوست در سالمندان می تواند موجب مشکلاتی هم چون کمبود مایعات در بدن، زوال عقل، فشار خون، بیماری پارکینسون و تیروئید گردد. اگر مدفوع در بدن جمع شود می تواند به زخمی شدن روده بزرگ و انسداد آن منجر گردد. همین طور اگر شخص برای عمل یبوست زیاد زور بزند می تواند منجر به این شود که رکتوم بیرون بزند. به طور کلی همیشه پیش گیری از درمان بهتر است به همین دلیل اگر شخص بتواند میزان مناسبی از مایعات را در طول هفته مصرف کند و همین طور به طور مرتب نیز ورزش نماید می تواند از بروز یبوست جلوگیری کند. یکی دیگر از عواملی که می تواند مانع از بروز یبوست گردد مصرف غذاهایی است که دارای فیبر زیادی می باشند. غذاهای فیبردار شامل میوه، غلات سبوس دار و سبزیجات می گردند. فیبر باعث می شود که مدفوع پر حجم و نرم گردد در نتیجه حرکت آن آسان تر می شود.

    بیماری های روده: روده در انسان به دو بخش روده باریک و روده بزرگ تقسیم می شود که هر یک بیماری های متفاوتی دارند و علائم بیماری ها نیز با یکدیگر متفاوت است.

    بارزترین علائم برای مبتلا شدن به بیماری های روده، اسهال و دفع سخت مدفوع یا یبوست است. البته علائم دیگری چون درد در ناحیه شکم، نفخ روده و بی حالی نیز از دیگر علائم بیماریهای روده می باشند.

    علائم گفته شده در تمامی افراد اتفاق می افتد ولی این بدین معنا نیست که تمامی افراد مبتلا به بیماری های روده هستند.

    در برخی از مواقع و موقعیت های خاص بروز علائم ذکر شده طبیعی است و جای نگرانی ندارد.

    در صورتی که علائم ذکر شده مدت زمان طولانی یا به دفعات بسیار زیا تکرار شدند، بهتر است برای معاینه و بررسی وضعیت سلامتی اقدام کنید.

    درمان بیماری های روده

    بهتر است درمان بیماری های روده را جدی بگیرید زیرا بیماری چون سرطان روده یکی از شایع ترین دلایل مرگ و میر در جهان است.

    مبتلاشدن به بیماریهای روده آسان نیست و اغلب افراد در سنین میانسالی دچار التهاب، عفونت و بیماری های دیگر روده می شوند.

    در گذشته بیماریهای روده بیشتر در بین افراد مسن و میانسال رایج بوده است ولی امروزه این بیماری در بین جوانان نیز مشاهده می شود.

    بیماری هایی چون کرون، سلیاک، کولیتاز رایج ترین بیماری های مرتبط با روده هستند که در صورت عدم درمان، عوارض و مشکلات جدی را به همراه خواهند داشت.

    دقت داشته باشید که مصرف خودسرانه دارو برای درمان بیماری می تواند منجربه بروز مشکلات جدی تر شود.

    اگر دردی در معده دارید یا دچار هر گونه علائم غیر طبیعی دیگر هستید، به هیچ عنوان خودسرانه دارو مصرف نکنید و تنها از داروهایی استاده کنید که موردتایید پزشک متخصص باشد.

    بیماری های روده انواع مختلفی دارند و هر کدام با علائمی همراه هستند.

    بیماری کرون

    بیماری کرون علائمی همانند سایر بیماری روده دارد، به همین دلیل تشخیص آن کمی دشوار می باشد. کرون نوعی بیماری مزمن است که موجب التهاب روده خواهد شد.

    معمولا این بیماری در پایین روده کوچک یا ایلئوم و روده بزرگ یا کولون تاثیر گذار خواهد بود، اما می تواند در لوله گوارش، دهان تا مقعد را نیز درگیر کند. التهاب روده موجب بروز درد، اسهال، تب و کاهش وزن خواهد شد.

    لازم به ذکر است کرون ارتباطی به استرس و اضطراب ندارد.

    دلایل بروز کرون

    سیستم ایمنی بیماران مبتلا به کرون، واکنش زیادی نسبت به مواد و باکتری ها نشان خواهد داد و زمانی که گلبول های سفید خون به دیوار روده حمله می کنند، التهاب سمی پدید آمده منجر به تورم مزمن روده و در نهایت زخم شدن آن می شود.

    چنانچه اقوام درجه یک شما مبتلا به این بیماری هستند، احتمال بروز این بیماری برای شما نیز وجود دارد.

    علائم بیماری کرون

    • تب
    • اسهال
    • خستگی
    • کم خونی
    • کاهش وزن
    • درد مفاصل
    • کاهش اشتها
    • مشکلات پوستی
    • خون ریزی مقعد
    • درد شکم که معمولا در یک چهارم قسمت پایینی و راست شکم پدید می آید.

    تشخیص بیماری کرون

    هنوز آزمایشی که مختص به تشخیص بیماری کرون باشد وجود ندارد و پزشکان با تجویز چند آزمایش به تشخیص این بیماری می پردازند.

    علائم این بیماری بسیار شبیه به بیماری های سندروم روده تحریک پذیر، سلیاک، کولیت اولسراتیو و دیورتیکولوز می باشد.

    سندروم روده تحریک پذیر (IBS)

    سندروم روده تحریک پذیر اختلال مربوط به دستگاه گوارش می باشد که بالا یا پایین دستگاه گوارش را درگیر خواهد کرد. این بیماری بیشتر در میان خانم ها رایج است و حدود 2 تا 3 برابر مردان دچار این بیماری خواهند شد.

    علت ابتلا به بیماری IBS

    بررسی ها نشان داده رشد بیش از حد باکتری در روده باریک و روده بزرگ، دلیل بروز این بیماری است. این بیماری با تولید گاز روده بزرگ، موجب بیش از حد فعال شدن روده بزرگ خواهد شد.

    مصرف مواد غذایی چون شکلات، غذاهای چرب، لبنیات، حبوبات و الکل موجب حاد تر شدن علائم این بیماری می شوند.

    هورمون های جنسی بر بیماری IBS تاثیر گذار هستند و در بانوان مبتلا به این بیماری علائم در طول دوران قاعدگی نیز رویت می شود.

    به طور کلی عفونت باکتری هایی که در روده وجود دارند، موجب تخریب اعصاب و یبوست می شوند.

    علائم بیماری IBS

    • نفخ
    • درد شکم
    • سوزش سر دل
    • یبوست و اسهال
    • تهوع و استفراغ
    • مدفوع همراه با مخاط

    بیماران مبتلا به این بیماری، اغلب در هنگام اجابت مزاج درد ندارند و در هنگام خوابیدن، علائم آنها از بین خواهد رفت.

    تشخیص بیماری IBS

    برای تشخیص این بیماری ابتدا باید تمام عفونت های انگلی عدم تحمل لاکتوز، رشد بیش از حد باکتری ها در روده باریک و بیماری سلیاک بررسی شود. به افراد مبتلا به این بیماری که سن آنها بالای 50 سال است پیشنهاد می شود تحت غربالگری یا کولونسکوپی قرار گیرند.

    لازم به ذکر است برخلاف بیماری کورن، استرس در این بیماری موجب تشدید علائم خواهد شد. همچنین IBS علائم التهابی ندارد. علائم التهاب عبارتند از:

    کاهش وزن، کم خونی، خون ریزی، خون ریزی از مقعد، مدفوع خونی یا تب عود کننده. اما علائم IBS در بالا و پایین دستگاه گوارش پدید می آید.

    بیماری سلیاک

    در بیماری سلیاک با تخریب پوشش روده باریک، موجب عدم جذب مواد مغذی خواهد شد. بیماران توانایی تحمل پروتئین گلوتن را ندراند. گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو، چاودار و جوی دو سر یافت می شود.

    علت ابتلا به سلیاک

    زمانی که گلوتن خورده شود، موجب حمله سیستم ایمنی به سلول های جداره روده باریک می شود و منجر به از بین رفتن پرزهای روده خواهد شد. پرزها مواد مغذی را جذب خون می کنند و نبود آنها باعث بروز سوءتغذیه خواهد شد.

    علائم بیماری سلیاک

    علائم این بیماری به بیماری کورن شباهت دارد و فقط مختص دستگاه گوارش نیست. در این بیماری ممکن است برخی به اسهال و درد شکم و برخی به زودرنجی و افسردگی دچار شوند.

    • خستگی
    • کم خونی
    • زخم دهان
    • کمبود آهن
    • تاخیر رشد
    • کاهش وزن
    • درد استخوان
    • بی حسی اندام
    • تغییرات رفتاری
    • گرفتگی عضلانی
    • عادت ماهانه نشدن
    • تغییر رنگ دندان ها
    • دراماتیت (التهاب پوست)

    تشخیص بیماری سلیاک

    آزمایش خون (اندازه گیری آنتی بادی های ضد گلیادین و ضد اندومایزیال در آزمایش های سرولوژی)، HLA تایپینگ، بیوپسی دئودنوم با آندوسکوپی و تستهای تحمل خوراکی (گزیلوز و لاکتوز) از روش های تشخیص رایج هستند.

    یکی دیگر از روش های تشخیص این بیماری این است که در صورتی که فرد، گلوتن را از رژیم غذایی خود حذف نماید و علائم بیماری از بین رفت، احتمال ابتلا فرد به این بیماری وجود دارد.

    همچنین توصیه می شود قبل از شروع رژیم غذایی بدون گلوتن، آزمایش خون انجام دهید چرا که این آزمایش در تشخیص این بیماری تاثیر گذار خواهد بود.

    تشخیص نهایی این بیماری توسط برداشتن تکه ای از بافت روده که با استفاده از لوله ای که وارد روده خواهد شد امکان پذیر است.

    عوامل تشدید کننده سلیاک، استرس، جراحی، بارداری، زایمان و عفونت ویروسی می باشد و همانطور که گفته شد علائم مختص دستگاه گوارش نیست.

    کولیت اولسراتیو یا کولیت زخمی

    این بیماری همچون کورن از بیماری التهابی روده می باشد. التهاب و زخم های کوچک روده بزرگ موجب بروز این بیمای خواهند شد. این التهاب در مقعد و پایین ترین قسمت روده بزرگ رخ می دهد یا می تواند تمام قسمت های روده بزرگ را تحت تاثیر قرار دهد. بروز زخم هرچند کوچک در محل التهاب موجب تخریب سلول های پوششی روده، خون ریزی و عفونت خواهد شد.

    این بیماری معمولا به استرس ارتباطی ندارد اما در برخی افراد ممکن است با وجود استرس این بیماری تشدید پیدا کند.

    علت ابتلا به کولیت اولسراتیو

    زمانی که سیستم ایمنی بدن به محیط زیست، رژیم غذایی و عفونت واکنش نشان دهد موجب ایجاد التهاب در روده خواهد شد.

    علائم کولیت اولسراتیو

    • تب
    • خستگی
    • کم خونی
    • درد شکم
    • کاهش وزن
    • اسهال خونی
    • کاهش اشتها
    • خون ریزی مقعد
    • از دست دادن مایعات و مواد مغذی

    تشخیص بیماری کولیت اولسراتیو

    1. معاینه مقعدی
    2. معاینه کامل شکم
    3. معاینه مفاصل
    4. آزمایش خون
    5. آزمایش مدفوع

    انجام تصویربرداری های پزشکی چون رادیوگرافی به تشخیص این بیماری کمک می کند. قبل از انجام رادیوگرافی بیمار موظف به نوشیدن محلول حاجب اشعه ای است یا باید از طریق لوله ای در مقعد وی تنقیه گردد. سی تی اسکن و آندوسکوپی نیز به تشخیص پزشک کمک خواهد کرد.

    بیماری دیورتیکولوز

    برخی از افراد در روده بزرگ خود دارای کیسه های کوچکی هستند که به بیرون برآمده می باشند. روده ای که دارای این کیسه باشد را دیورتیکولوز می نامند.

    علت ابتلا به بیماری دیورتیکولوز

    این بیماری بیشتر در کشور هایی که در رژیم غذایی خود دارای کمبود فیبر هستند شایع است و فیبر موجب دفع راحت مدفوع خواهد شد و از بروز یبوست جلوگیری می کند. تجمع مدفوع یا باکتری در روده موجب عفونت و بروز بیماری می شود.

    علائم بیماری دیورتیکولوز

    • تب
    • نفخ
    • لرز
    • تهوع
    • یبوست
    • استفراغ
    • درد خفیف شکم
    • حساسیت زیاد به لمس در قسمت چپ و پایین شکم

    تشخیص بیماری دیورتیکولوز

    زمانی که این بیماری بدون عارضه باشد، تشخیص این بیماری اتفاقی است و همراه با بیماری های دیگر تشخیص داده می شود. ممکن است اشعه ایکس ساده شکم نشان دهنده تورم و کلفت شدن دیواره روده شود. اما با عکس ساده از شکم نمی توان این بیماری را به طور قطع تشخیص داد و سی تی اسکن با ماده حاجب بهترین روش برای تشخیص بیماری دیورتیکولوز با عارضه می باشد.

    استرس موجب تشدید علائم این بیماری خواهد شد و علائم این بیماری ناگهانی و بدون علائم هشدار دهنده پدید خواهد آمد.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:

    مهدی افضل آقایی، فوق تخصص گوارش و کبد

    وحید معتدی دارای بورد تخصصی جراحی عمومی و فلوشیپ فوق تخصصی کلورکتال

    0

    در این مقاله با

    بیماری های دهان و دندان در کودکان آشنا خواهید شد.

    بیماری های دهان و دندان کودکان

    دندان‌های شیری نقش مهمی در حفظ سلامت و فرآیند رشد کودک دارند. تقریباً همه افراد با مشکلات دهان و دندان حداقل در بخشی از زندگی خود مواجه می‌شوند. گاهی اوقات مشکلات دندان در نتیجه عدم مراقبت از دندان‌ها ایجاد می‌شوند، در حالی که در سایر مواقع این مشکلات و بیماری دهان ممکن است ریشه ارثی داشته باشند. (بیماری های دهان و دندان در کودکان)

    انواع مختلف روش‌های درمان برای مشکلات دهان و دندان به کودکان ارائه شده و به این منظور با توجه به شرایط کودک، بهترین روش درمان برای رفع مشکل به والدین توصیه می‌شود. توجه داشته باشید کودکان می‌بایست در اولین سال تولد خود با دندان‌پزشک ملاقات نمایند. به این ترتیب می‌توان مشکلات احتمالی ایجاد شده در دهان کودک را تشخیص داده و از روش‌های درمان مناسب برای رفع مشکل استفاده کرد. به این ترتیب همچنین امکان پیشگیری از ایجاد مشکلات آتی برای کودک وجود خواهد داشت.

    در ادامه انواع مختلف مشکلات دهان و دندان بین کودکان مورد بررسی قرار گرفته است.

    " />aa

    پوسیدگی دندان‌های شیری به خاطر استفاده از شیشه

    پوسیدگی دندان‌های شیری به خاطر استفاده از شیشه زمانی اتفاق می‌افتد که دندان‌های کودک به مقدار زیاد در معرض نوشیدنی‌های حاوی قند همچون آب میوه، شیر، آب‌میوه‌های رقیق شده با آب، آب قند، یا سایر نوشیدنی‌های شیرین قرار گیرد. در صورتی که کودک در حالتی بخوابد که سینه‌های مادر در دهان وی قرار داشته و مقداری شیر بلعیده نشده در دهان کودک باقی بماند، این شرایط نیز می‌تواند باعث ایجاد پوسیدگی دندان شود. به این ترتیب باکتری‌های موجود در دهان از قند موجود در این مایعات تغذیه کرده و این شرایط باعث ایجاد پوسیدگی دندان می‌شود.

    حساسیت

    در صورتی که مصرف مواد غذایی گرم یا سرد باعث ایجاد ناراحتی برای فرد شود، احتمالاً فرد به یک مشکل عمومی دندان تحت عنوانحساسیت دندان دچار شده است. حساسیت دندان‌ها به دلایل مختلف همچون موارد زیر برای افراد ایجاد می‌شود:

    • پوسیدگی (کرم‌خوردگی) دندان
    • ترک‌خوردگی دندان‌ها
    • از بین رفتن ترمیم دندان
    • ابتلا به بیماری لثه
    • از بین رفتن مینای دندان
    • قرار گرفتن ریشه دندان در معرض محیط خارجی

    حساسیت دندان‌ها قابل درمان است. به این منظور متخصصین دندانپزشکی این کلینیک به افراد دچار این مشکل توصیه می‌کنند از خمیردندان‌های مخصوص یا روش‌های درمان جایگزین بر اساس علت ایجاد حساسیت استفاده کنند. علاوه بر این مراقبت مناسب از بهداشت دهان عامل کلیدی در پیشگیری از درد ناشی از حساسیت دندان‌ها می‌باشد.

    " />a1پوسیدگی دندان

    پوسیدگی دندان نشان دهنده تخریب مینای دندان است. این شرایط ممکن است در کودکان، نوجوانان و افراد بزرگسال مشاهده شود. به این ترتیب یک لایه چسبنده از باکتری به صورت مداوم و ماندگار بر روی دندان‌ها ایجاد می‌شود. هنگامی که فرد مواد غذایی یا نوشیدنی‌های حاوی قند مصرف می‌کند، باکتری‌های موجود در پلاک این مواد قندی را مصرف کرده و در نتیجه این فرآیند در دهان اسید ترشح می‌شود. این اسید در ادامه به مینای دندان حمله کرده و آن را از بین خواهد برد. ضخامت پلاک ایجاد شده بر روی دندان‌ها می‌تواند باعث شود اسید ترشح شده توسط باکتری‌ها به صورت بلندمدت در معرض تماس با دندان‌ها قرار گرفته و با گذشت زمان باعث تجزیه و از بین رفتن مینای دندان شود. به این ترتیب با گذشت زمان فرد با پوسیدگی دندان مواجه می‌شود.

    عقب‌رفتگی لثه‌ها از روی دندان‌ها در هنگامی که با افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های لثه همراه شود، می‌تواند باعث شود ریشه‌های دندان در معرض تشکیل پلاک قرار گیرد. ریشه‌های دندان با پوششی به نام سمنتومپوشانده شده که یک بافت نرم‌تر نسبت به مینای دندان است. این ماده مستعد ایجاد پوسیدگی است و حساسیت بیشتری به گرما، سرما و یا تماس دارد.

    " />a2بوی بد دهان

    در حدود 85% کودکان دچار بوی بد دهان دارای مشکلات خاص دهان و دندان هستند. بیماری لثه، پوسیدگی دندان، تشکیل تومور در دهان، خشکی دهان، و تجمع باکتری‌ها بر روی زبان، برخی دلایلی است که معمولاً باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شوند. به این ترتیب استفاده از دهان‌شویه برای از بین بردن بوی بد دهان در هنگامی که کودک دچار مشکلات خاص دهان و دندان باشد، معمولاً فقط مشکل را مخفی کرده و آن را درمان نمی‌کند. به همین خاطر در صورتی که کودک شما به‌طور مزمن دچار بوی بد دهان است، لازم است با دندان‌پزشک برای تشخیص علت ایجاد مشکل ملاقات شود.

    " />a3آبسه

    آبسه دندان به سرعت در دهان تشکیل می‌شود. در حقیقت گاهی اوقات آبسه فقط با گذشت یک یا دو روز پس از ایجاد عفونت در دهان تشکیل می‌گردد. دو نوع اصلی آبسه به شرح زیر هستند:

    • آبسه لثه (که تحت عنوان آبسه پریودنتال نیز شناخته می‌شود) معمولاً در نتیجه ایجاد عفونت در فضای بین دندان و لثه ایجاد می‌شود. به این ترتیب در افراد دچار بیماری شدید پریودنتال، باکتری‌ها می‌توانند زیر خط لثه و در محل استخوان جمع شوند.
    • آبسه مرتبط با دندان (که تحت عنوان آبسه پریاپیکال نیز شناخته می‌شود) در داخل دندان ایجاد می‌گردد. این شرایط اغلب زمانی مشاهده می‌شود که عصب دندان از بین برود. این نوع آبسه در نوک ریشه دندان ایجاد شده و در بافت استخوانی اطراف آن پخش می‌شود.

    تغییر رنگ دندان

    " />a4

    دندان‌های شیری که در اصطلاح به آن‌ها دندان‌های اولیه نیز گفته می‌شود، معمولاً سفیدتر از دندان‌های دائمی هستند، زیرا سطح کلسیم آن‌ها بیشتر از دندان‌های دائمی است. دندان‌های شیری ممکن است به دلایل مختلف همچون موارد زیر دچار تغییر رنگ شوند:

    • مسواک زدن نامناسب: در صورتی که دندان‌ها به نحو مناسب مسواک زده نشوند، سطح دندان ممکن است دچار باکتری (پلاک) شده و این شرایط می‌تواند تغییر رنگ دندان‌ها را به همراه داشته باشد.
    • مصرف دارو: مصرف داروهای حاوی آهن همچون مکمل‌های ویتامین می‌تواند باعث لک شدن دندان‌های شیری شود. علاوه بر این مصرف داروهای آنتی‌بیوتیک تتراسیکلین در طول دوره بارداری یا شیردهی نیز می‌توانند باعث تغییر رنگ دندان‌های شیری کودک شوند.
    • وارد شدن آسیب به دندان: تیره شدن دندان می‌تواند در نتیجه خونریزی داخل دندان در نتیجه آسیب وارد شده به آن ایجاد شود.
    • ضعیف شدن مینای دندان: مشکلات ژنتیک در ارتباط با تشکیل دندان می‌توانند با تغییر رنگ دندان‌های شیری ارتباط داشته باشند.
    • مصرف بیش از حد فلوراید: مصرف منظم آب حاوی فلوراید به همراه مواد غذایی کودک می‌تواند ریسک یا خطر ایجاد خطوط و رگه‌های سفید کم‌رنگ را بر روی دندان‌ها افزایش دهد. در اصطلاح به این مشکل فلوئوروزیس گفته می‌شود.
    • بیماری: بعضی کودکان ممکن است با رشد دندان‌های شیری به رنگ قهوه‌ای یا زرد در دهان خود مواجه شوند و این شرایط به‌طور خاص زمانی ایجاد می‌شود که کودک مقدار بیش از حد بیلی‌روبین (bilirubin) در خون خود در هنگام تولد داشته باشد (هیپربیلی‌روبینمی).

    بیماری های دهان و دندان در کودکان

    مشکلات اورژانسی دندان

    شکستگی و تراشیدگی دندان

    کودکانی که فعالیت‌های فیزیکی و ورزشی انجام می‌دهند، در بسیاری از مواقع با شکستگی و ترک‌خوردگی دندان روبرو می‌شوند. به این ترتیب محافظ دهانمی‌تواند از وضعیت دهان و دندان کودک در هنگام انجام فعالیت‌های فیزیکی یا ورزشی محافظت کند. به هر حال در صورتی که کودک هنگام انجام این فعالیت‌ها دچار مشکلات اورژانسی شود، روش درمان انتخاب شده برای وی به اندازه و موقعیت شکستگی یا ترک‌خوردگی ایجاد شده بستگی خواهد داشت. در حقیقت اگر مشکل کودک بسیار محدود باشد، احتمالاً نیازی به استفاده از روش درمان خاص برای وی نیست. معمولاً، شکستگی دندان را می‌توان با پر کردن ساختار از بین رفته دندان ترمیم کرد، اما معمولاً لازم است در ادامه دندان روکش شود.

    افتادن دندان‌ها

    هنگامی که به دندان‌های کودک ضربه وارد شود، ممکن است در برخی مواقع دندان‌ها به‌طور کامل بیفتند. به هر حال گاهی اوقاتدندانپزشک می‌تواند دندان افتاده را به محل اولیه آن باز گرداند. در این شرایط لازم است به نکات و توصیه‌های ساده برای اجتناب از وارد شدن آسیب بلندمدت به دندان‌ها توجه شود. در صورت مواجه شدن با این شرایط در اسرع وقت با دندان‌پزشک ملاقات نماید. در حقیقت هر چه زودتر دندان به محل اولیه و حفره آن باز گردانده شود، احتمال بازیابی و نجات آن بیشتر خواهد بود.

    " />a6نامرتبی دندان‌ها

    دندان‌های شیری کودکان به عنوان الگوی رشد دندان‌های دائمی نقش تعیین کننده در دهان کودک دارند. در واقع هنگام رشد دندان‌های دائمی، با ایجاد مشکل برای دندان‌های شیری ممکن است دندان‌های دائمی کج رشد کرده و مشکلات خاص در ارتباط با رشد آن‌ها ایجاد شود. به این ترتیب لازم است والدین از روش‌های درمان مناسب برای جلوگیری از مشکلات دائمی ایجاد شده به خاطر نامرتبی دندان‌ها استفاده کنند.

    a7

    بیماری های دهان و دندان در کودکان

    عادت‌های نامناسبی که می‌توانند باعث ایجاد مشکلات خاص برای دندان‌ها شوند

    مکیدن انگشت

    مکیدن انگشت شست، سایر انگشتان، سر شیشه، یا اسباب‌بازی مسئله‌ای کاملاً عادی و معمول در بین نوزادان و کودکان است. به هر حال در صورتی که مکیدن انگشت در سنین بالای 5 سال ادامه یابد، در هنگام شروع رشد دندان‌های دائمی ممکن است برای این دندان‌ها مشکلات خاص ایجاد شود. در این شرایط با توجه به دفعات، شدت، و طول مدت مکیدن، دندان‌های کودک ممکن است از حالت تراز خارج شده و به این ترتیب کودک با مشکلات پیش‌دندانی و اوربایت مواجه شود. همچنین کودک شما ممکن است به خاطر این مشکل در ارتباط با ادای صحیح کلمات مشکل پیدا کند. علاوه بر این، این عادت می‌تواند باعث عدم هماهنگی بین فک بالا و پایین شده و مشکلات خاص را برای سقف دهان به همراه داشته باشد.

    a8بیرون دادن زبان با فشار

    بیرون دادن زبان با فشار عادتی است که در آن کودک نوک زبان خود را به سمت لب‌ها فشار می‌دهد. دقیقاً مشابه مکیدن انگشت، بیرون دادن زبان با فشار می‌تواند فشار بیش از حد به دندان‌های جلو وارد کرده و باعث ایجاد مشکل برای هماهنگی این دندان‌ها با سایر دندان‌ها شود. به این ترتیب ممکن است فرد با مشکل پیش‌دندانی و اوربایتمواجه شده و احتمالاً در ارتباط با صحبت کردن مناسب مشکل پیدا کند. در هنگام مواجه شدن با این شرایط والدین می‌توانند با یک متخصص گفتاردرمانی ملاقات کرده و از برنامه درمانی وی برای تقویت عضلات جونده غذا و طراحی یک الگوی مناسب برای بلع کودک استفاده کنند.

    مکیدن لب

    مکیدن لب شامل نگه داشتن مکرر لب پایین زیر دندان‌های بالای جلوی دهان است. مکیدن لب پایین ممکن است به صورت خود به خود به همراه مکیدن انگشت ایجاد شود. در عمل این عادت می‌تواند باعث ایجاد مشکل اوربایت شده و مشکلات مشابه مکیدن انگشت و بیرون راندن زبان با فشار برای کودک به همراه داشته باشد. در اکثر مواقع اقدامات لازم برای توقف این عادت مشابه اقدامات مورد نیاز برای توقف عادت مکیدن انگشت است.

    سایش دندان‌ها به یکدیگر (دندان قروچه)

    سایش دندان‌ها به یکدیگر (دندان قروچه) می‌تواند به خاطر تشویش یا نگرانی، درد و نامرتبی دندان‌ها ایجاد شود. سایش دندان‌ها به یکدیگر در عمل می‌تواند باعث فرسایش دندان‌ها، وارد شدن آسیب به پالپ دندان، پوسیدگی دندان، یا شکستگی و ترک‌خوردگی آن‌ها شود. علاوه بر این در مواردی که این مشکل شدید باشد، کودک ممکن است با درد در ناحیه صورت یا فک در طول روز نیز مواجه شود. به هر حال، استفاده از محافظ دهانیکی از روش‌هایی است که امکان استفاده از آن برای پیشگیری از سایش دندان‌ها به یکدیگر و جلوگیری از دندان قروچه وجود دارد.

    1. مرکز لبخند رویایی
    2. مقالات دندانپزشکی کودک
    3. شایع ترین بیماری های دهان و دندان کودکان

    بنابراین هر آنچه در بزرگسالان بیماری به حساب می آید در کودکان نیز عامل بیماری‌های دهان و دندان می باشد. شایع ترین بیماری‌های دهان و دندان کودک همانطور که در بالا اشاره شد عبارت است از: حفره های دندان و پوسیدگی، تورم لثه، تبخال، سرطان دهان و …

    شکستن و ترک خوردن دندان کودک چه عواقبی دارد؟

    اگر با ضربه های خارجی دندان کودک کامل کنده شود، باید سریع در ریشه گذاشته شود. به همین خاطر باید در اسرع وقت به دندانپزشک کودک مراجعه کنید. اگر دندان ترک خوردگی داشته و حساس شده باشد نیاز به ترمیم یا روکش دارد.

    شکستن دندان کودک ممکن است به خاطر زمین خوردن، تصادف یا آسیب حین بازی اتفاق بیفتد که باید بررسی و درمان شود تا در اعتماد به نفس کودک اختلال ایجاد نکند. اولین کاری که بعد از شکستن دندان کودک باید انجام دهید این است که بخش کنده شده را در بزاق یا شیر قرار دهید و در کم ترین زمان ممکن به دندانپزشک برسانید و نگذارید دندان شکسته خشک شود و در صورتی که دندان کامل از حفره خارج شد و روی زمین افتاد قسمت ریشه را لمس نکنید حتی اگر کثیف بود اجازه دهید دندانپزشک آن را تمیز کند. شما فقط تاج دندان را لمس کنید و اگر دندان کنده نشد و فقط لق شد تا رسیدن به دندانپزشک هیچ فشاری روی آن نیاورید.

    دلایل ترک خوردن دندان کودک چیست؟

    یک دندان به دلایل زیادی ممکن است شکسته شود از جمله:

    • جویدن اجسام یا خوراکی های سخت (مداد، آجیل، آب نبات)
    • حادثه مثل ضربه به دهان
    • فرسودگی ساختار دندان به خصوص در دندان هایی با ترمیم های وسیع احتمال شکستگی بسیار زیاد است.
    • دمای خیلی سرد یا خیلی داغ برای دندان ها

    چرا یک دندان ترک خورده آسیب می زند؟

    گاهی ترک ایجاد شده روی دندان به طرف عصب دندان پیش می رود که موقع جویدن آسیب می زند یا نسبت به سرما و گرما حساس می شود که در این مواقع نیاز به درمان های عصب کشی می باشد ولی گاهی شکستگی در ناحیه مینایی دندان بوده که با ترمیم کردن دندان مشکل رفع می شود.

    عادات بد کودکان چه مشکلاتی برای دندان آنان ایجاد می کند؟

    خیلی از بیماری‌های دهان و دندان حاصل عادات بد هست که فرزند شما دارد. مثل وقتی که کودک استرس دارد دچار دندان قروچه می‌شود که در پی آن سایش مینایی دندان و گوش درد و فک درد و … همراه دارد یا مکیدن انگشت که عوارض خودش رو دارد و قبلاً توضیح دادم. پس بهترین و مهم ترین مسئله مراجعه به دندانپزشکی و دریافت مراقبت‌های پزشکی لازم است.

    پوسیدگی های دندان شیری در این مواقع چکار باید کرد؟

    پوسیدگی های دندان که در اثر تجمع پلاک بر روی دندان ها ایجاد می شود، اگر به موقع درمان شود درمان راحت‌تری خواهید داشت. وقتی دندان بارها در معرض اسید قرار بگیرد مثلاً مصرف نوشیدنی های قندی یا نشاسته زیاد، مینای دندان، مواد مصرفی خودش را از دست می‌دهد و لکه‌های سفید ایجاد می‌شود که نشانه اولیه پوسیدگی هستند که می‌شود در این مرحله متوقف کرد که با فلورایدتراپی قابل انجام هست ولی اگه پیشرفت کند و دندان سیاه شود باید دندان ترمیم شود.

    راه‌های پیشگیری از پوسیدگی دندان چیست؟

    فلورایدتراپی: فلوراید ماده‌ای است که دندان را محکم‌تر می‌کند و مقاومتش به پوسیدگی را افزایش می‌دهد.

    فیشورسیلانت: سیلانت تراپی یا شیار پوش روی دندان‌های آسیا که مستعد پوسیدگی هستند قرار داده می‌شود که سال‌ها روی دندان باقی می‌ماند و مانع تجمع غذا و پوسیدگی می‌شود.

    مسواک و نخ دندان پس از صرف غذا: اگر فرزندانمان را به رعایت بهداشت دهان و دندان تشویق کنیم از احتمال پوسیده شدن دندان‌هایشان کاسته‌ایم.کنترل رژیم غذایی کودک: کنترل رژیم غذایی کودک و محدود کردن خوردن آب نبات و شیرینی برای کودک

    دیگر بیماری های عفونی دهان و دندان کودکان چه می تواند باشد؟

    بیماری‌های عفونی دهان و دندان از جمله تبخال از طریق تماس مستقیم با کودکان یا بزرگسالانی که دچار این بیماری هستند، قابل انتقال است پس بیشتر مراقب محل بوسیدن خود باشید.

    بیماری های لثه

    تجمع پلاک روی دندان‌ها به مرور منجر به التهاب لثه و عفونت آن می‌شود که اگر به موقع درمان نگردد مثل پریودنتیت پیشرفت کرده و درمان به نسبت سخت تر می‌شود.

    سرطان‌های دهان

    از دیگر بیماری های دهان و دندان کودک می توان به سرطان دهان اشاره کرد. سرطان های دهان بیشتر بر زبان، لوزه، لثه، دهان و حلق اثر می‌گذارد که در مراحل اولیه نشانه‌های واضحی ندارد پس معاینه منظم دندانپزشکی مهم‌ترین روش تشخیص آن است. یک سری علائم هم برای هشدار این بیماری وجود دارد از جمله زخم دهان یا لب بهبود نیافته، لکه قرمز یا تغییر در دهانی، دندان های شل شده، بلع دردناک، دهان درد یا گوش درد مداوم. نکته مهم این که در کودکان چون حساسیت بالاتری دارند و به تنهایی قادر به تشخیص نیستند باید بیشتر مراقبشان باشیم.

    بوی بد دهان در کودکان

    بوی بد دهان در کودکان معمولاً موقع بیدار شدن از خواب یا بعد از خوردن چیزی اتفاق میافتد اما اگر در کل روز ادامه داشت دنبال مشکلی در کودک باید بگردیم. در ادامه دلایل بوی بد دهان کودک را برای شما نام برده ایم.

    بهداشت ضعیف دهان و دندان کودک: در 90 درصد موارد بوی بد دهان کودک به علت بهداشت ضعیف دهان و دندان است، زیرا مسواک نزدن موجب ایجاد پلاک دندانی در دهان می شود و گاهی جرم‌های دندانی این پلاک‌ها نه تنها باعث نفس بدبو می‌شوند بلکه باعث بیماری‌های لثه نیز می‌شوند.

    دهان خشک: بزاق باعث از بین رفتن باکتری‌های دهان می‌شود و برای همین زمان خواب که بزاق ترشح نمی‌شود موقع بیدار شدن با بوی بدن دهان مواجه می‌شویم.

    باکتری‌های زبان: دقیقاً تمام باکتری‌های دهان در روی زبان تجمع می‌کنند پس حتماً تمیز کردن زبان موقع مسواک زدن را به کودکانمان آموزش دهیم.

    تنفس دهانی: کودکان موقع خواب یا در صورت گرفتگی بینی با دهان باز می‌خوابند که این امر باعث می‌شود، بزاق تولید نشود و به همین خاطر خشکی دهان و بوی بد را داشته باشند.

    عفونت دهان یا لیزی لثه‌ها: اگر غذاهای تند در رژیم غذایی کودک باشد یا بهداشت دندان هایش ضعیف باشد باعث التهاب یا بیماری‌های لثه و بوی بد دهان می‌شود.

    پوسیدگی یا آبسه دندان: پوسیدگی یا آبسه دندان هر دو باعث ایجاد جرم، درد دندان و بوی بد دهان کودک می‌شود.

    مواد خارجی: دندان مصنوعی یا براکت های ارتودنسی ایجاد بوی بد می‌کنند و گاهی در کودکان کوچک‌تر، ورود اسباب بازی کوچکی داخل سوراخ بینی، ایجاد بوی بد می‌کند.

    غذا: غذا اصلی‌ترین فاکتور تعیین بوی بد دهان ما است. غذاهایی مثل سیر، پیاز و پنیر و … و غذاهای پر پروتئین و کربوهیدرات در بدن، همه از عوامل بوی بد دهان می‌باشند.

    لوزه ها: لوزه‌ها حفره‌های کوچک و عمیقی هستند که موادغذایی و آلودگی درآن‌ها انباشته می‌شود گاهی سنگ‌های لوزه ایجاد بوی بد دهانی می‌کنند.

    داروها: بعضی داروها ایجاد بوی بد دهان می‌کنند، مثلاً مصرف مداوم آنتی‌بیوتیک‌ها بیش از یک ماه، داروهای ضد تشنج، آنتی‌هیستامین‌ها، ضد افسردگی‌ها و …

    دیگر مشکلات پزشکی: مثلاً آسم، سینوزیت، دیابت، نارسایی کلیه، مشکلات کبدی و معده و سرطان دهان که از عوامل ایجاد بوی بد دهان هستند.

    ریشه روانی: فرد باور دارد که این مشکل را دارد و وسواس پیدا می‌کند که البته این مورد در کودکان ایجاد نمی‌شود.

    راه‌های پیشگیری از بوی بد دهان کودکان

    برای پیشگیری از بد بو شدن دهان کودک می توانید اقدامات زیر را انجام می‌دهید:

    • منظم مسواک زدن و شستن دهان پس از هر وعده غذایی
    • نخ دندان کشیدن
    • خوردن آب کافی
    • صبحانه سالم مصرف شود همراه میوه و سبزیجات و قند کمتر
    • چکاب دندان منظم
    • براکت‌ها تمیز شوند

    علاوه برموارد نام برده شده، یکسری درمان‌های خانگی گاهاً به برطرف شدن مشکل کمک می‌کند از جمله مصرف: جعفری، قند و شیرینی کمتر، رازیانه، سرکه سیب، جوش شیرین، مرکبات، هل و میخک

    تغییر رنگ دندان کودکان

    یکسری عوامل مادزادی، پزشکی و سبک زندگی ایجاد تغییر رنگ می کند. از دلایل تغییر رنگ دندان کودک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • مسواک زدن نامناسب: باعث تجمع پلاک و پوسیدگی و تغییر رنگ دندان‌ها می‌شود.
    • آب میوه‌های قندی: آغشته کردن پستانک به مایعات شیرین
    • داروها: مثل تتراسایکلین در بارداری که خطر تغییر رنگ دندان نوزاد را به همراه دارد. یا مصرف مکمل آهن در کودکان باعث تغییر رنگ سیاه روی دندان‌ها و داروهای گلی بن گلامید در درمان دیابت که موجب ایجاد لکه های قهوه ای روی دندان می‌شود.
    • تروما یا ضربه یا شستگی که می‌تواند باعث نکروز دندان و تغییر رنگ از قرمز تا خاکستری به مرور زمان شود.
    • نقایص رشدی که منجر به فرورفتگی، شیارهای عمیق و لکه‌های زرد و قهوه ای روی سطح دندان می‌شود.
    • رژیم غذایی نامناسب: موادغذایی با تراکم رنگ بالا مثل تمشک، شاه توت، بلوبری، لبو، انگور و … چون رنگدانه‌های زیادی دارند ممکن است باعث تغییر رنگ دندان‌ها شوند.
    • یرقان (زردی) که باعث افزایش غلظت بیلی‌روبین خون شده و طی زمان روی دندان رسوب کرده و ایجاد رنگ سبز می‌کند و اغلب هم این تغییر رنگ دائمی است.

    علائم تغییر رنگ دندان‌ها چند دسته هستند؟

    1- تغییر رنگ خارجی: در اثر عوامل خارجی مثل، غذا، نوشیدنی، دارو و … که روی سطح خارجی دندان اثر گذاشته و از بین بردن آنها آسان است.2- تغییر رنگ داخلی: در لایه های عمقی تر دندان ایجاد می‌شوند و از بین بردن آنها سخت است و عوامل مثل: عفونت، ژنتیک باعث ایجاد آن است.

    طیف‌های مختلف تغییر رنگ دندان‌ها:

    لکه زرد یا نارنجی: در اثر رنگ ماده غذایی و نوشیدنی های مصرفی کودک که جذب دندان می شود ایجاد می‌گردد که با مسواک صحیح قابل برطرف شدن است.لکه‌های سیاه یا تیره: به خاطر مصرف آهن، نکروز دندان، ضربه یا شکستگی دندان به وجود می‌آید.لکه سفید یا خالدار قهوه ای: نشانه فلوروزیس است ولی اگر خمیردندان حاوی مقدار زیادی فلوراید باشد و کودک قورت دهد یا آبی که مصرف می‌کند مقدار زیادی فلوراید داشته باشد لکه سفید یا خالدار قهوه ای روی دندانش ایجاد می‌شود.

    چگونه از تغییر رنگ دندان پیشگیری کنیم؟

    برای پیشگیری از تغییر رنگ دندان کودک حتما اقدامات زیر را انجام دهید:

    • مسواک زدن مرتب دندان ها
    • حتی قبل از رویش دندان‌ها، لثه‌ها و دهان کودک با گاز استریل تمیز شود.
    • عدم استفاده از نوشابه‌های گازدار و آب میوه شیرین یا آغشتن پستانک به آن‌ها
    • معاینات منظم دندانپزشکی از اولین رویش دندان و هر 6 ماه یکبار
    • خوردن آب پس از مصرف مکمل‌ها
    • عدم مصرف شیشه شیر موقع خواب شب
    • استفاده از خمیر دندان با فلوراید کم تا موقعی که قرقره کردن را کودک بیاموزد.
    • نظارت بر سلامت دهان و دندان کودکان

    انکیلوز دندان شیری

    انکیلوز دندان وقتی ایجاد می‌شود که رشد دندان دچار ناهنجاری می شود و شروع به جوش خوردن به استخوان فک می کند. انکیلوز معمولاً نادر است و برای دندان شیری ایجاد می‌شود. روش درمان بر اساس شرایط دهانی دندانی و الکوژن بیمار متفاوت است.

    آبسه دندان کودک

    آبسه دندان یک بیماری شایع در کودکان است که یک حفره پر چرک اطراف ریشه دندان پوسیده می‌باشد که روی لثه ایجاد می‌شود. آبسه دندان اگر درمان نشود روی دندان دائمی که در آینده رویش می‌کند تأثیر بد می‌گذارد و آسیب می‌زند.

    علائم آبسه دندان

    از علائم آبسه دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • قرمزی و تورم اطراف دندان در لثه
    • احساس درد و گزگز
    • تورم غدد گردن
    • درد زیر گوش

    به محض پی بردن به وجود آبسه در دندان کودک به دندانپزشک مراجعه کنید چون اگر به حال خود رها شود ممکن است در سراسر بدن منتشر شود.

    علت آبسه دندان کودک

    زمانی که دندان دچار پوسیدگی شود و درمان نشود عفونت اطراف ریشه دندان گسترش می یابد که اگر باز درمان نشود به رگ های خونی می رسد، تشدید می شود و عفونت درون یک کیسه انباشته شده و ایجاد آبسه می کند.

    نامرتبی دندان کودکان

    اندازه دندان و فک به صورت ژنتیکی است و نقش تعیین کننده ای در بروز نامرتبی دندان در کودکان دارد ولی محیط و تغذیه در رشد فک و دندان مؤثر است. پس باید به دندانپزشک مراجعه شود و بی دلیل اقدام به کشیدن دندان های شیری نکنیم که هیچ کمکی به مرتب شدن نخواهد کرد و گاهی شرایط را بدتر هم می کند.

    مشکلات نامرتبی دندان ها

    مشکلاتی که در پی نا مرتبی دندان‌ها ایجاد می‌شود عبارت است از:

    1. زیبایی لبخند تحت تأثیر قرار می گیرد.
    2. احتمال بروز بیماری‌های لثه
    3. افزایش احتمال پوسیدگی چون تمیز کردن دندان‌ها مشکل تر است.
    4. کاهش اعتماد به نفس کودک
    5. فشار بیش از حد به عضلات حین جویدن و آسیب مفصل فکی

    عوامل زمینه ساز نامرتبی دندان‌ها

    عواملی که زمینه‌ساز نامرتبی دندان‌ها است عبارت است از:

    • وجود دندان شیری به مدت طولانی در دهان کودک
    • افتادن و از بین رفتن زود هنگام دندان شیری
    • بزرگی دندان یا کوچکی فک
    • ناهنجاری‌های ایجادکننده نامرتبی دندان کودکان

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:

    ماندانا حجازی دهقانی، متخصص دندانپزشکی اطفال، عضو هیئت علمی دانشکده دندانپزشکی قزوین

    پیمان ترکی، متخصص ایمپلنت

    فرشیده میرلوحی، دندانپزشک اطفال

    0

    آلوپسی

    علت ریزش مو و طاسی در زنان چیست؟

    خوشبختانه ریزش مو در بسیاری از موارد، می تواند علامت یک رویداد کوتاه مدت مانند عدم تعادل هورمون، استرس، بارداری، بیماری یا دارو باشد که همگی می‌توانند رشد و ریزش مو را تغییر دهند، در این شرایط، موهای شما با سپری شدن این شرایط، دوباره رشد می کنند و با برطرف شدن علت، موها به الگوی رشد و ریزش طبیعی خود برمی‌گردند و مشکل متوقف می شود. دو نوع اول ریزش مو در زنان با دی هیدروتستوسترون (DHT)، مشتق شده از هورمون مردانه (تستوسترون) در ارتباط است.

    همشهریان گرامی! شما می‌توانید برای درمان ریزش بیش از حد یا غیر طبیعی مو که به عنوان آلوپسی شناخته می‌شود؛ به متخصصین پوست و مو در اصفهان مراجعه نمایید و با شناسایی دقیق علت آلوپسی، به درمان صحیح آن بپردازید.

    آلوپسی چیست؟

    ریزش بیش از حد یا غیر طبیعی مو به عنوان آلوپسی شناخته می‌شود و انواع مختلفی دارد. تقسیم بندی آلوپسی به شرح زیر می‌باشد:

    1. آلوپسی که در آن فولیکول مو طبیعی بوده اما چرخه رشد مو غیرطبیعی است.
    2. آلوپسی که به دلایل متفاوت فولیکول مو آسیب دیده است.

    آلوپسی آندروژنتیک شایع ترین علت ریزش مو در زنان است. از دیگر اختلالات می توان به آلوپسی آره آتا، تلوژن افلوویوم، آلوپسی سیکاتریکال و آلوپسی آسیب زا اشاره کرد.

    آلوپسی آندروژنتیک

    اغلب زنان مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک در تمام مناطق پوست سر دچار کم مویی می‌شوند. (در مردان مدل طاسی سر در اکثر مواقع محدود به مناطق خاصی می شود و منتشر نیست). البته در بعضی از زنان، ترکیبی از دو مدل الگوی طاسی دیده می‌شود. آلوپسی آندروژنتیک یا ریزش مو به واسطه وجود آندروژن دی‌هیدروتستوسترون رایج ترین شکل آلوپسی در مردان و زنان است. تقریباً همه افراد دارای درجاتی از آلوپسی آندروژنتیک هستند. ریزش مو معمولاً از سنین 12 تا 40 سالگی شروع می شود و اغلب ناشناخته است. با این حال، ریزش موی قابل مشاهده تقریباً در نیمی از افراد تا سن 50 سالگی اتفاق می‌افتد. التبه در زنان، آرایش مو ممکن است ریزش موی اولیه را پنهان کند.

    الگوی ریزش مو در زنان با طاسی مردانه متفاوت است. در خانم ها موهای سر نازک می شود و خط موها عقب نمی رود. آلوپسی آندروژنتیک در زنان به ندرت منجر به طاسی کامل می‌گردد. همچنین در زنان، این نوع ریزش مو با افزایش خطر ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS همراه است. سندروم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان با عدم تعادل هورمونی مشخص می شود که می تواند به قاعدگی نامنظم، آکنه، پرمویی در بدن و افزایش وزن منجر شود.

    علل ایجاد آلوپسی آندروژنیک در زنان

    آلوپسی آندروژنیک در زنان به دلیل عملکرد آندروژن‌ها، هورمون های مردانه است که به طور معمول فقط در مقادیر کمی وجود دارد. آلوپسی آندروژنیک می تواند در اثر عوامل مختلفی به عملکرد هورمون ها مرتبط باشد، از جمله برخی کیست های تخمدان، مصرف قرص های ضد بارداری با شاخص آندروژن بالا، بارداری و یائسگی.درست مانند مردان، به نظر می‌رسد هورمون DHT حداقل تا حدی مقصر کوچک سازی فولیکول های مو در زنانی است که دچار طاسی زنان هستند. وراثت عامل اصلی بیماری است.

    آناژن افلوویوم

    این بیماری پس از هرگونه آسیب به فولیکول مو که باعث اختلال در فعالیت میتوزی یا متابولیکی آن در سطح سلول می شود، رخ می دهد. این ریزش مو معمولاً با شیمی درمانی همراه است. از آنجا که شیمی درمانی سلولهای سرطانی را به سرعت تقسیم می کند، سایر سلولهای بدن که به سرعت تقسیم می شوند، مانند فولیکول‌های مو در مرحله رشد (آناژن) نیز بسیار تحت تأثیر قرار می گیرند. به زودی پس از شروع شیمی درمانی، تقریباً 90٪ یا بیشتر موهای موجود در مرحله آناژن می توانند از بین بروند. یافته مشخصه آناژن افلوویوم، شکستگی مخروطی ساقه های مو است. ساقه مو در اثر آسیب به ماتریکس باریک می شود. در نهایت، شافت در محل باریک شدن شکسته و باعث ریزش مو می‌گردد.

    آلوپسی آره آتا

    آلوپسی آره آتا یا طاسی منطقه‌ای بیماری است که با آغاز سریع ریزش مو در یک منطقه کاملاً مشخص و معمولاً دایره ای تشخیص داده می‌شود. اکثریت بیماران زیر 60 سال سن دارند و هیچ یافته دیگری به همراه ندارند. علت این بیماری می‌تواند اختلالات سیستم ایمنی مانند کم خونی ایمنی، التهاب تیروئید، دیابت و… باشد. اغلب در این بیماری فولیکول‌های مو در نتیجه حمله اشتباه توسط سیستم دفاعی بدن شخص، آسیب می‌بیند و مانع از رشد مو می‌شوند. به همین دلیل این بیماری در دسته بیماریهای ناشی از اختلالات سیستم دفاعی بدن قرار می‌گیرد.

    طاسی موضعی یک اختلال خودایمن شایع و ریزش موی غیرقابل پیش‌بینی است. در بیشتر موارد، موها در مقیاس کوچکی شروع به ریزش می‌کنند. برای بیشتر افراد، ریزش مو چیزی بیشتر از چند سطح کوچک بدون مو نیست. اما در برخی موارد دیگر می‌تواند شدید تر باشد. برخی مواقع، می‌تواند سبب ریزش کامل موی پوست سر شود یا در موارد شدید سبب ریزش موی بدن می‌شود. شرایط ایجاد شده می‌تواند تحت تأثیر سن و جنس هرکس باشد، به نظر می‌رسد که بیشتر موارد در سنین کمتر از 30 سال رخ می‌دهند.

    آلوپسی کششی

    آلوپسی یا ریزش موی کششی در افرادی که مدل موهایی دارند که باعث ایجاد نیروی کشش مداوم روی ریشه مو می شوند، اتفاق می افتد. آلوپسی کششی قابل پیشگیری است و با آموزش مناسب در مورد نحوه آرایش مو، می توان آن را از بین برد. عوارض آلوپسی کششی ممکن است از کودکی به دلیل عدم توجه والدین به بستن مناسب موی سر کودک آغاز شود. آلوپسی کششی دو فازی است که شامل موارد زیر می‌گردد:

    1. آلوپسی کششی که تازه فرد را مبتلا کرده است و غیر می‌باشد.
    2. آلوپسی کششی مزمن که ایجاد زخم می‌کند و ماندگار است.

    اطلاعات مربوط به جمعیت آفریقای جنوبی که بیشتر از مدل موهای سفت و مدل آفریقایی استفاده می کنند، نشان می دهد که این نوع ریزش هم در کودکان و هم در بزرگسالان رخ می دهد. در این جمعیت، ریزش مو کششی در حدود یک سوم زنان بزرگسال را به خود اختصاص داده است. در کودکان بین شش تا 15 سال، شیوع این بیماری حدود 18%می باشد. جوانترین مورد گزارش شده از آلوپسی کششی، کودک هشت ماهه است. اگرچه این بیماری در کودکان سنین مدرسه دیده می شود؛ ولی با افزایش سن میزان شیوع بیشتری نیز پیدا می‌کند و در میان زنان بالغ، مبتلایان بیشتری دارد.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: علیرضا واعظ شوشتری متخصص پوست و مو و زیبایی

    0

    با علائم هرکدام از بیماری های مقاربتی آشنا شوید.

    علائم بیماری های مقاربتی همیشه آشکار نیستند. اگر رابطه جنسی دهانی، مقعدی یا واژنی داشته اید و یا تماسی با ناحیه جنسی داشته باشید، می توانید دچار بیماری های مقاربتی شوید. در ادامه مطلب، انواع بیماری های مقاربتی با عکس توضیح داده شده اند.

    از کجا بفهمم بیماری مقاربتی دارم؟ علائم بیماری های مقاربتی همیشه آشکار نیستند. اگر فکر می کنید که علائم بیماری های مقاربتی دارید، یا با شخص مبتلا به بیماری مقاربتی تماس داشته اید، به پزشک مراجعه کنید. درمان و بهبودی بعضی از بیماری های مقاربتی آسان است، اما برخی دیگر نیاز به درمان های پیچیده تر برای درمان یا کنترل دارند. فرد باید ارزیابی شود، و اگر بیماری مقاربتی تشخیص داده شود، باید درمان شود. همچنین لازم است به شریک یا شرکای جنسی خود اطلاع دهید تا آن ها نیز ارزیابی و درمان شوند.

    آیا ترشحات مردان نرمال است؟

    امیدوار بودن یا گمان داشتن به این که شریک جنسی شما بیماری مقاربتی ندارد، محافظتی از شما نمی کند، شما باید مطمئن باشید. کاندوم، وقتی که به درستی استفاده شود، تاثیر به سزایی در کاهش انتقال بیماری های مقاربتی دارد.

    مطلب مرتبط: دانه های قرمز جوش مانند روی پوست دستگاه تناسلی همراه با خارش

    اگر بیماری مقاربتی درمان نشود، خطر ابتلای شما به دیگر بیماری های مقاربتی مانند HIV افزایش می یابد. این اتفاق به این دلیل می افتد که بیماری مقاربی می تواند پاسخ سیستم ایمنی در ناحیه ی تناسلی را تحریک کند یا سبب ایجاد زخم هایی شود، هر کدام از این حالت ها ممکن است خطر انتقال HIV را افزایش دهد. همچنین بعضی از بیماری های مقاربتی لاعلاج می توانند سبب ناباروری، آسیب های اندامی، بعضی از سرطان ها یا حتی مرگ شوند.

    ⚠️گاهی بیماری های مقاربتی بدون علامت هستند.

    خیلی از بیماری های مقاربتی علامتی ندارند. حتی بدون علائم، شما می توانید این عفونت را به شریک جنسی خود انتقال دهید. پس مهم است که از وسایل محافظتی مانند کاندوم در حین رابطه جنسی استفاده کنید. و مرتب پزشک خود را ملاقات کنید تا شما را برای بیماری ارزیابی کند، پس شما می توانید قبل از انتقال بیماری به کسی آن را تشخیص دهید و درمان کنید.

    بعضی از بیماری ها مانند هپاتیت، می توانند بدون تماس جنسی منتقل شوند، به وسیله تماس با خون شخص مبتلا این اتفاق می افتد. دیگر بیماری ها مانند سوزاک، فقط از طریق تماس جنسی منتقل می شوند.

    فهرست موضوعات

    • 1- علائم کلامیدیا
    • 2- علائم سوزاک
    • 3- علائم تریکوموناس
    • 4- علائم HIV
    • 5- علائم تبخال تناسلی
    • 5- علائم عفونت با ویروس پاپیلوما و زگیل تناسلی
    • 6- علائم هپاتیت
    • 6- علائم سفلیس
    • سفلیس عصبی چیست؟

    1- علائم کلامیدیا

    کلامیدیا یک عفونت باکتریایی دستگاه تناسلی است. تشخیص کلامیدیا ممکن است سخت باشد زیرا در مراحل اولیه ی عفونت علائم کم بوده یا اصلا وجود ندارند. بعد از زمانی علائم ایجاد می شوند، معمولا این مدت یک تا سه هفته بعد از تماس با کلامیدیا است. حتی زمانی که علائم ایجاد می شوند، اغلب خفیف و گذرا هستند، همین موضوع باعث نادیده گرفتن آن ها می شود.

    کلامیدیا

    علائم کلامیدیا ممکن است شامل موارد زیر باشند:

    • درد در هنگام ادرار کردن (سوزش ادرار)
    • درد در ناحیه ی تحتانی شکم
    • ایجاد ترشحاتی از واژن در خانم ها
    • درد در هنگام نزدیکی در خانم ها
    • خونریزی بین پریود ها در خانم ها
    • درد بیضه در آقایان

    2- علائم سوزاک

    سوزاک یک عفونت باکتریایی دستگاه تناسلی است. سوزاک می تواند در دهان، گلو، چشم و مقعد شما نیز رشد کند. اولین علائم سوزاک معمولا ده روز بعد از تماس ایجاد می شود. هرچند ممکن است در بعضی از افراد تا چند ماه بعد از ابتلا علائمی ایجاد نشود.

    عکس بیماری سوزاک:

    عکس زخم سوزاکعلائم سوزاک ممکن است شامل موارد زیر باشند:

    • ترشحات غلیظ، تیره یا خونی از آلت تناسلی یا واژن
    • درد یا احساس سوزش در هنگام ادرار کردن
    • خونریزی شدید پریود یا خونریزی در بین پریودها
    • دردناکی و تورم بیضه ها
    • حرکات روده ای دردناک
    • خارش مقعد

    عکس بیماری سوزاک

    عکس بیماری سوزاک

    3- علائم تریکوموناس

    تریکوموناس یک عفونت شایع مقاربتی بوده که عامل آن یک انگل میکروسکوپی به اسم تریکوموناس واژینالیس است. این موجود در هنگام رابطه جنسی از شخصی که به آن مبتلا است به شریک جنسی اش منتقل می شود. این موجود معمولا باعث عفونت دستگاه تناسلی در آقایان می شود، اما اغلب علائمی ایجاد نمی کند. تریکوموناس باعث عفونت واژن در خانم ها می شود. بعد از گذشت 5 تا 28 روز از تماس، علائم تریکوموناس به صورت یک تحریک خفیف تا یک التهاب شدید تظاهر می یابد.

    علائم تریکوموناس ممکن است شامل موارد زیر باشند:

    • ترشح شفاف، سفید، سبز یا زرد رنگ از واژن
    • ترشحاتی از آلت تناسلی
    • بوی خیلی شدید از واژن
    • خارش یا تحریک درون آلت تناسلی
    • درد در هنگام رابطه جنسی
    • ادرار کردن دردناک

    4- علائم HIV

    این عفونت در اثر ویروس نقص ایمنی انسان ایجاد می شود. این ویروس با توانایی بدن در مبارزه با ویروس ها، باکتری ها و قارچ های بیماری زا تداخل می کند و می تواند سبب ایدز شود، که یک بیماری مزمن و تهدید کننده حیات است. در زمان ابتلا به HIV ممکن است افراد علائمی نداشته باشند. بعضی از افراد دچار یک بیماری همانند آنفلولانزا می شوند که معمولا دو تا شش هفته بعد از عفونت ایجاد می شود. هنوز تنها راه تشخیص HIV آزمایش است.

    – علائم ابتدایی HIV

    علائم ابتدایی HIV ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    • تب
    • سردرد
    • گلو درد
    • تورم گره های لنفاوی
    • بثورات پوستی
    • خستگی

    نشانه های ایدز

    این علائم ابتدایی معمولا بعد از یک هفته تا یک ماه ناپدید می شوند، و اغلب با عفونت های ویروسی دیگر اشتباه گرفته می شوند. در این دوره زمانی، شما دچار عفونت شدیدی هستید. علائم بیشتر یا شدیدتر عفونت HIV ممکن است تا 10 سال بعد نیز به وجود نیایند.

    به تکثیر ویروس و تخریب سلول های ایمنی، ممکن است شما دچار عفونت های خفیف یا علائم مزمنی به شرح زیر شوید:

    • تورم گره لنفاوی – اغلب به عنوان اولین نشانه ی عفونت با HIV
    • اسهال
    • از دست دادن وزن
    • تب
    • سرفه و تنگی نفس

    – مرحله آخر عفونت با HIV

    علائم مراحل انتهایی HIV به شرح زیر می باشد:

    • خستگی پایدار و بدون دلیل
    • عرق سرد شبانگاهی
    • تب و لرز یا تب بالای 38 درجه برای چند هفته
    • تورم گره های لنفاوی برای بیشتر از سه ماه
    • اسهال مزمن
    • سردرد های پایدار
    • عفونت های غیر معمولا فرصت طلب

    مطلب مرتبط: آیا زگیل تناسلی نشانه ایدز است؟

    5- علائم تبخال تناسلی

    تبخال تناسلی یک بیماری به شدت مسری می باشد و عامل به وجود آورنده آن ویروس هرپس سیملکس (HSV) است که از طریق شکاف های خیلی کوچک روی پوست و مخاط وارد بدن می شود. خیلی از افرادی که هرپس دارند هرگز به این موضوع پی نخواهند برد، زیرا علائم آن در این افراد خیلی خفیف است یا اصلا وجود ندارد و فرد متوجه آن ها نخواهد شد. زمانی که علائم قابل توجه شوند، معمولا قسمت اول آن از همه بدتر می باشد. بعضی از افراد هیچ گاه قسمت دوم را تجربه نخواهند کرد. هرچند ممکن است چندین بار قسمت های آن به صورت راجعه تکرار شوند. در زمان ظهور علائم تبخال تناسلی شامل موارد زیر است:

    • برآمدگی های کوچک و قرمز، تاول یا زخم باز در ناحیه تناسلی، مقعد و نواحی اطراف
    • درد یا خارش در ناحیه تناسلی، باسن و قسمت داخلی ران

    عکس تبخال تناسلی

    از علائم اولیه تبخال تناسلی، درد یا خارش است و شروع آن چند روز بعد از تماس با شریک جنسی آلوده می باشد. بعد از چندین روز، ممکن است برآمدگی های کوچک و قرمز به وجود بیایند که بعد از آن پاره می شوند، به یک زخم تبدیل می شوند که خونریزی یا ترشح خواهد داشت. در نهایت زخم ها خشک شده و بهبود می یابند.

    ⚠️در خانم ها، زخم ها می توانند در واژن، ناحیه تناسلی خارجی، باسن، مقعد یا گردن رحم ایجاد شوند.

    ⚠️ در آقایان زخم ها می توانند در آلت تناسلی، بیضه، باسن، مقعد یا ران، یا درون مجرای ادراری ایجاد شوند.

    زخم ها می توانند باعث دردناک شدن ادرار کردن شوند. همچنین ممکن است شما بعد از سرکوب شدن عفونت در ناحیه تناسلی احساس درد و تحریک پذیری داشته باشید. در طی قسمت اول بیماری، ممکن است شما علائمی شبیه به آنفولانزا داشته باشید، مانند سردرد، درد عضلات و تب، همینطور تورم گره های لنفاوی در کشاله ران. در بعضی از موارد، عفونت می تواند با وجود عدم ظهور زخم ها مسری و فعال باشد.

    5- علائم عفونت با ویروس پاپیلوما و زگیل تناسلی

    عفونت با HPV یکی از شایعترین بیماری های مقاربتی می باشد. بعضی از انواع آن ها باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان گردن رحم در خانم ها می شوند. انواع دیگر آن سببزگیل تناسلی در مردان و زنان می شوند. این ویروس معمولا علائمی ندارد. علائم زگیل تناسلی شامل موارد زیر است:

    • یک زائده کوچک و گوشتی یا یک برآمدگی خاکستری در ناحیه تناسلی
    • چند زگیل در کنار هم که ظاهری شبیه به گل کلم ایجاد می کنند.
    • خارش یا احساس ناراحتی در ناحیه تناسلی
    • خونریزی با رابطه جنسی

    عکس زگیل تناسلی

    درهر صورت اغلب زگیل تناسلی علائمی ایجاد نمی کند. ممکن است زگیل ها کوچکتر از یک میلی متر بوده و در فرم چند تایی خوشه های بزرگتری ایجاد کنند. در خانم ها، زگیل ها می تواند در ناحیه فرج، دیواره واژن، ناحیه بین واژن و مقعد و گردن رحم ایجاد شوند. در آقایان ممکن است بر روی آلت تناسلی، بیضه یا مقعد ایجاد شوند. همچنین زگیل تناسلی در افرادی که رابطه دهانی داشته اند می تواند در دهان و گلو ایجاد شود.

    مطلب مرتبط: علائم زگیل تناسلی در زنان و مردان+عکس

    6- علائم هپاتیت

    هپاتیت A ,B ,C هنگی یک عفونت مسری ویروسی هستند که روی کبد تاثیر می گذارند. هپاتیت B ,C دارای اهمیت و جدیت بیشتری می باشند، اما همه ی انواع این هپاتیت ها می توانند باعث التهاب کبد شوند.

    هپاتیت

    بعضی از افراد هیچگاه دچار علائم نخواهند شد. اما در افرادی که علائم بروز می یابند، این اتفاق چند هفته بعد از تماس رخ خواهد داد و علائم شامل موارد زیر می شوند:

    • خستگی
    • تهوع و استفراغ
    • ناراحتی یا درد شکم، به خصوص در ناحیه ای که کبد قرار دارد یعنی سمت راست در پشت دنده های پایینی
    • بی اشتهایی
    • تب
    • ادرار تیره
    • درد عضلانی یا مفصلی
    • خارش
    • زردی پوست و سفیدی چشم

    6- علائم سفلیس

    سفلیس یک عفونت باکتریایی می باشد. این بیماری روی ناحیه تناسلی، پوست و غشاهای مخاطی اثر می گذارد، اما می تواند خیلی از دیگر قسمت های بدن را درگیر کند، مانند مغز و قلب. علائم سفلیس ممکن از در چهار مرحله رخ دهد، مرحله اولیه، ثانویه، نهفته و سومین مرحله. همچنین یک بیماری دیگر وجود دارد که به آن سفلیس مادرزادی می گویند، شرایطی که در آن مادر باردار مبتلا به سفلیس است و بیماری را به فرزند خود انتقال می دهد. سفلیس مادرزادی می تواند ناتوان کننده، حتی تهدید کننده حیات باشد، پس مهم است که خانم های باردار مبتلا به سفلیس درمان شوند.

    سفلیس اولیه

    اولین علامت سفلیس، که بعد از گذشت 10 روز تا 3 ماه از تماس اتفاق می افتد، یک زخم کوچک و بدون درد (شانکر) در ناحیه ای می باشد که عفونت از آن جا انتقال یافته است، که معمولا ناحیه تناسلی، مقعد، زبان یا لب ها می باشد. یک زخم منفرد رایج می باشد، اما ممکن است چند تا زخم هم باشد. این زخم معمولا بدون درمان بهبود می یابد، اما بیماری زمینه ای باقی خواهد ماند و ممکن است در مرحله دوم و سوم دوباره ایجاد شود.

    سفلیس

    سفلیس ثانویه

    علائم سفلیس ثانویه ممکن است بعد از گذشت شش هفته از ظهور شانکر ها ایجاد شوند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:

    • یک راش قرمز یا قهوه ای قرمز، یک زخم به اندازه سکه در هر نقطه ای از بدن، مانند کف دست و کف پا
    • تب
    • بزرگی گره های لنفاوی
    • خستگی و یک احساس ناراحتی مبهم
    • خارش و قرمزی

    این علائم ممکن است بعد از گذشت چند هفته بدون درمان بهبود یابند، یا طی یک سال متناوبا خوب شده و دوباره ظاهر شوند.

    عکس سفلیس تناسلی

    عکس سفلیس تناسلی

    سفلیس نهفته

    در بعضی از افراد، مدت زمانی که به آن سفلیس نفهته می گویند، و در آن هیچ علامتی بروز نمی یابد، ممکن است در ادامه مرحله دوم ایجاد شود. ممکن است علائم هیچ گاه بازنگردند، یا ممکن است بیماری به مرحله سوم وارد شود.

    سومین مرحله

    بدون درمان، ممکن است باکتری سفلیس منتشر شود، که منجر به آسیب جدی به اندام های داخلی و حتی مرگ بعد از گذشت چند سال از عفونت اصلی خواهد شد.

    بعضی از علائم مرحله سوم سفلیس شامل موارد زیر است:

    • ناهماهنگی اندام های بدن
    • بی حسی
    • فلج
    • کوری
    • جنونعکس بیماری سفلیس

    عکس بیماری سفلیس

    • عکس سیفلیس

      سلفیس دهانی

      عکس سیفلیس

      قبلی 1 از 5 بعدی

    سفلیس عصبی چیست؟

    در هر مرحله ای، سفلیس می تواند روی سیستم عصبی تاثیر بگذارد. سفلیس عصبی می تواند علائمی نداشته باشید و یا علائم زیر را ایجاد کند:

    • سردرد
    • تغییرات رفتاری
    • مشکلات حرکتی

    اگر گمان می کنید به بیماری های مقاربتی مبتلا شده اید به پزشک مراجعه کنید

    نمونه تصاویر بیماری سفلیس

    زخم های سیفیلیس بر روی دست

    عکس سیفیلیس 3

    عکس زخم ها و ضایعات پوستی که سیفیلیس ایجاد می کند

    عکس ضایعات سیفیلیس داخل دهان

    عکس سیفیلیس 2

    عکس زخم هایی که سیفیلیس روی بدن بوجود می اورد

    عکس سیفیلیس

    عکس سیفیلیس ثانویه

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: حسین کرمی متخصص بیماری‌های مراقبتی و زگیل شناسی

    0

    همانطور که می‌دانید، مبحث مراقبت از پوست صورت و راه‌های پزشکی مراقبتی از آن، روز به روز در حال پیشرفت و به‌روز‌ رسانی شدن می‌باشد. امروزه، روش‌های درمانی و مراقبتی بسیاری برای از بین بردن مشکلات پوستی متععدی وجود دارد. این مشکلات از قبیل: آسیب‌های پوستی ناشی از نور آفتاب، جای زخم، جوش، چین و چروک‌ها و هایپرپیگمنتاسیون(تغییر رنگ پوست) و …، می‌باشند. به هر حال، چه شما مشکلات پوستی داشته باشید و چه بخواهید فقط پوستتان را جوانسازی کنید، شیوه‌های درمانی بسیار زیادی پیش روی شما قرار دارد. در اینجا، قرار است شما با تکنیک‌های جوانسازی پوست صورت و نیز مزایا و معایب آن‌ها به خوبی آشنا شوید. همچنان به‌خاطر داشته باشید که اگر تصمیم به از بین بردن مشکلات پوستی و جوانسازی پوستتان گرفتید، حتما به یک متخصص ماهر و باتجربه مراجعه داشته باشید؛ چرا که تنها در این صورت است که می‌توانید با خیالی آسوده، این نوع از درمان‌های پوستی را انجام داده، بدون آن که نگران ایجاد عوارض جانبی خطرناکی باشید.

    تکنیک‌های جوانسازی پوست صورت

    همانطور که پیش‌تر نیز اشاره شد، روش‌های جوانسازی متعددی وجود دارند، از قبیل موارد زیر:

    حفظ سلامت پوست

    استفاده از ضدآفتاب

    استفاده از ضدآفتاب

    همانطور که ممکن است بدانید، نور آفتاب به راحتی می‌تواند روند پیری پوست شما را سرعت داده و با از بین بردن لایه‌های پوستی کلاژن دار، باعث ایجاد چین و چروک و افتادگی پوست شما شود. از جمله عوارض حاد ناشی از در معرض نور خورشید قرار گرفتن بدون استفاده از ضدآفتاب می‌توان به: تلانژکتازی(نمایان شدن مویرگ‌ها روی صورت و ملتهب به نظر رسیدن پوست)، تغییر رنگدانه‌های پوستی، الاستوزیس(پیری و افتادگی پوست)، خطوط ریز ایجاد شده روی پوست و…، اشاره کرد. بنابراین طبق مطالعات انجام شده، استفاده از ضدآفتاب، کمک بسیاری به جلوگیری از روند پیر شدن پوست می‌کند. همچنین ثابت شده است که استفاده از ضدآفتاب‌هایی تشکیل شده از مواد غیرآلی مانند “زینک اکساید” و “دی اکسید تیتانیوم”، برتری و قدرت محافظت از پوست بیشتری در مقایسه با ضدآفتاب‌هایی دارند که ارگانیک (طبیعی) می‌باشند (مانند: آمینوبنزوات‌ها، سینامات‌ها، سالیسیلات‌ها). این نوع ضدآفتاب‌های تشکیل شده از مواد غیرآلی، می‌توانند محافظت فوق العاده‌ای در برابر اشعه ماورا بنفش ساطع شده از خورشید به عمل آورده و نیز کاهش ریسک ابتلا به آلرژی‌های پوستی را به دنبال داشته باشد. بهترین کرم ضدآفتاب‌هایی که به متقاضیان جراحی پلاستیک پیشنهاد می‌شود، همان ضدآفتاب‌هایی است که حاوی درصد بالایی از دی اکسید تیتانیوم و زینک اکساید باشند؛ تا بدون آن که پوست را زیادی سفید کند، محافظت لازم را در برابر اشعه‌های خطرناک خورشید، فراهم آورد. در نهایت به همه توصیه می‌شود که به مدت 30 دقیقه قبل از قرارگیری جلوی نور آفتاب، از ضدآفتاب اسفاده کرده وحدود هر 2 ساعت یکبار، روی پوست خود تمدیدش کنند.

    آنتی اکسیدان‌ها

    آنتی اکسیدان ها

    از آنتی اکسیدان‌ها برای محافظت از پوست در برابر عوارض ناشی از استرس و نیز جوانسازی پوست استفاده می‌شود. از “‌ویتامین C” برای تولید کلاژن که منجر به جوانسازی پوست شده، استفاده می‌شود و از “ویتامین E” برای اکسیژن‌رسانی بیشتر به بافت پوست استفاده می‌شود. حال با افزوده شدن کمی “فرولیک اسید” به ویتامین‌های C و E، خواص آنها بیشتر شده و نتیجتا باعث کمک به تعویق انداختن پیری زودرس پوست خواهد شد. یک آنتی اکسیدان خوب و باکیفیت باید شامل مواد زیر باشد

    • پلی فنول‌ها
    • فلاونوئیدها
    • کاروتنوئیدها

    بنابراین اگر مواد تشکیل دهنده روی بسته آنتی اکسیدانی که از داروخانه تهیه می‌کنید را خواندید و دریافتید که این مواد، در آن به کار رفته است، با خیالی آسوده از آن برای پوستتان و به صورت روزانه استفاده کنید.

    رتینوئیدها

    رتینوئیدها

    “رتینوئیدها” موادی هستند که تولید کلاژن، ضخامت پوست و نیز خاصیت ضربه گیری پوست را افزایش داده و از این طریق باعث کاهش تیرگی پوست شده و پوست را نرم و لطیف می‌کنند. البته لازم به ذکر است که مواد تشکیل دهنده این رتینوئیدها به گونه‌ای هستند که اگر بیش از دوز تجویز شده توسط متخصصین پوست و مو استفاده شوند، باعث ایجاد التهاب و آلرژی و نیز پوسته پوسته شدن می‌گردند. بنابراین بسیار مهم است که طبق نظر پزشک، از این مواد برای پوست خود استفاده کنید. بد نیست بدانید که با وجود تمام این عوارض جانبی احتمالی ناشی از مصرف بی رویه این مواد، ساختار رتینوئیدها به گونه‌ای است که کمک بسیار زیادی به جوانسازی پوست صورت شما می‌کنند؛ بنابراین طبق دستور پزشک، زیباجویان می‌توانند از “ترتینوئین با غلظت پایین 0.025%” استفاده کرده تا اثر آن را بر جوانسازی پوستشان به خوبی مشاهده کنند. “رتینول” نیز که ماده‌ای ساخته شده از ترتینوئین می‌باشد، در مقایسه با همان ترتینوئین، 20 برابر اثربخشی کمتر و نیز 1000 برابر غلظت پوستی کمتری دارد؛ و این در حالی‌است که، “رتین آلدئید” که یکی دیگر از مواد ساخته شده از ترتینوئین می‌باشد، دارای اثربخشی مشابه و با عوارض جانبی کمتری نسبت به ترتینوئین می‌باشد. حال اگر جمع بندی کنیم، ترتینوئین بهترین نوع از گروه رتینوئیدها بوده که کمک بسیار زیادی در جوانسازی پوست کرده و نیز باید به عنوان یک شیوه درمانی مکمل در کنار سایر درمان‌های جوانسازی پوست صورت، استفاده می‌شود.

    اسیدها

    اسیدها

    اسیدهای “آلفاهیدروکسی”،”گلیکولیک”، “لاکتیک” و “سیتریک”، همگی گزینه‌های درمانی مناسبی برای جوانسازی پوست صورت بوده که با افزایش قوام پوستی، باعث می‌شوند تا پوست صورت شما بسیار جوان به نظر آید. مطالعات نشان می‌دهند که بعد از استفاده از آلفاهیدروکسی اسید، ضخامت پوست افراد بیشتر شده و نیز تولید کلاژن و حالت ارتجاعی پوست آنها با افزایش چشمگیری مواجه شده است. در یک مطالعه دیگر نشان داده شد که بیماران بعد از استفاده از دوزهای معینی از لاکتیک اسید، چین و چروک‌های ریز پوستشان کاهش یافته و نیز لطافت و نرمی پوستشان، افزایش داشته است. در نتیجه به زیباجویان عزیر توصیه می‌شود تا طبق نظارت پزشک و به عنوان یک راه درمانی موثر برای جوانسازی پوست صورتشان از آلفاهیدروکسی اسید موضعی (به اندازه‌ای که باعث ایجاد التهابات و آلرژی‌های پوستی نشود)، استفاده کنند.

    نکته: به هیچ عنوان نباید از ترکیب اسیدها و آنتی اکسیدان‌ها با یکدیگر استفاده کنید چرا که باعث کاهش کارایی ویتامین C موجود در آنتی اکسیدان شده و نهایتا هیچ اثر مثبتی روی پوست شما نخواهد داشت.

    لایه‌برداری شیمیایی

    لایه‌برداری شیمیایی

    اقدامات پیش از لایه‌برداری

    لایه‌برداری شیمیایی یک روش مقرون به صرفه برای جوانسازی‌پوست صورت است. قبل از انجام لایه برداری، بسیار مهم است که نوع و میزان مقاومت پوست بیمار سنجیده شود؛ چرا که افرادی که پوست سست‌تری دارند، شاید اصلا برایشان استفاده از لایه‌برداری به شیوه شیمیایی، گزینه مناسبی نباشد.

    کارهایی که باید قبل از لایه‌برداری انجام شود، کمک بسیار زیادی به اثربخشی این شیوه درمانی داشته و نیز باید به مدت 4 تا 6 هفته پیش از انجام لایه‌برداری، انجام شوند. استفاده از ترتینوئین قبل از انجام لایه‌برداری، می‌تواند با لایه‌برداری کردن سطوح آسیب دیده پوست و افزایش مقاومت پوستی، پوست صورت را برای انجام یک لایه برداری موفقیت آمیز آماده سازی کند.

    از کرم‌های ضدلک “هیدروکینون‌” نیز می‌توان برای کاهش رنگدانه‌های پوستی که در اثر قرارگیری جلوی آفتاب ایجاد می‌شوند، استفاده کرد تا از تغییر رنگ پوست و نیز التهابات آن کاسته شده و نهایتا پوست برای انجام لایه‌برداری آماده شود. “اسید گلیکولیک” با غلظت 10% یا کمتر، به صورت روزانه و برای دوران آمادگی پیش از انجام لایه‌برداری تجویز می‌گردد.

    استعمال تمامی این کرم ها، به مدت 1 هفته قبل از لایه‌برداری، به منظور جلوگیری از تحریک شدن پوست، متوقف خواهد شد. برای افرادی که تبخال دارند نیز باید درمان ضدویروسی تجویز شود که این درمان اصولا 2 روز پیش از انجام لایه‌برداری شروع شده و باید تا 10 روز پس از آن نیز ادامه یابد.

    لحظاتی قبل از لایه‌برداری پوست صورت، باید پوست بیمار را با استون یا الکل‌های ضدعفونی کننده، به خوبی پاکسازی کرد. برای لایه برداری نیز، مواد لایه‌برداری را با کمک گاز یا اپلیکاتورهای پارچه‌ای، روی سطح پوست اعمال می‌کنند. به دلیل بروز خطرات احتمالی، به هیچ عنوان نباید این مواد روی چشم‌ها، دهان و پره‌های بینی اعمال شوند.

    لایه‌برداری سطحی

    لایه‌برداری شیمیایی سطحی پوست، برای از بین بردن ناهنجاری‌های جزئی پوست و نیز کک و مک‌ها، مورد استفاده قرار می‌گیرد. مزیت اصلی این شیوه لایه برداری، کم عوارض بودن آن است و نیز باید برای پاسخ‌دهی کامل، جلسات درمانی آن پشت سر هم انجام شود. برای تشخیص اینکه تا چه عمقی از پوست را می‌توان لایه برداری انجام داد، باید به ظهور لکه‌های سفید رنگ روی پس زمینه صورتی، در سطح پوست دقت کرد. یعنی زمانی‌که اپراتور لایه بردار، این لکه‌ها را روی سطح پوست بیمار مشاهده کند، باید عملیات لایه برداری، به سرعت متوقف شود و بیش از آن نباید لایه‌های عمقی تر پوست فرد را از بین برد.

    “اسید گلیکولیک” با غلظت 30 تا 50 درصد، ماده اصلی این نوع از لایه‌برداری بوده که پیش از اعمال آن روی پوست، باید با آب ترکیب شده تا حالت اسیدی آن کاهش یابد. محلول “جسنر” نیز یکی دیگر از انواع مواد لایه‌‎برداری بوده که هیچ نیازی به کاهش سطح اسیدیته آن وجود ندارد و می‌تواند مستقیما برای لایه‌برداری سطحی روی پوست اعمال شود.

    لایه برداری با عمق متوسط

    این شیوه از لایه‌برداری پوست، برای از بین بردن چین و چروک‌ها و نیز کک و مک‌های پوستی کاربرد دارد. برای تشخیص عمق مناسب لایه‌برداری، همانند روشی که در بالاتر توضیح داده شد، باید به ظاهر شدن لکه‌های سفید بر روی پوست بیمار دقت کرده و به محض دیدن آنها می‌توان فهمید که حال باید لایه‌برداری را به عمق‌های بیشتر پوست، ادامه داد. در این زمان، اسید گلیکولیک(مانند روشی که در بالا توضیح داده شد) با غلظت 70%، کمی خنثی شده (کاهش اسیدیته) و سپس روی پوست اعمال می‌شود.

    از “اسید کلرو استیک یا همان TCA” با غلظت 30 تا 50 درصد، نیز می‌توان به عنوان یک ماده لایه‌بردار استفاده کرد که البته این ماده برخلاف اسید گلیکولیک، هیچ نیازی به کاهش حالت اسیدی خود ندارد. بعد از انجام این لایه‌برداری‌ها، فرد نیاز به استراحت بین 3 الی 7 روز داشته که البته در این بین ممکن است بیمار در خود بروز یک سری عوارض جانبی را مشاهده کند.

    لایه‌برداری عمقی

    این شیوه از لایه‌برداری، برای از بین بردن چین و چروک‌های عمقی‌تر و نیز جای‌جوش‌هایی که عمیق‌تر هستند، استفاده می‌شود. به علت آنکه لایه‌های عمیق‌تر پوست قرار است برداشته‌شوند، پیش از انجام درمان، باید کمی داروی آرام بخش به فرد تزریق شود. نوعی از لایه‌برداری عمقی پوست نیز وجود داشته که بر پایه استفاده از مواد لایه بردار” فنل” دار می‌باشد؛ که پیش از استعمال آنها بر روی پوست بیمار، باید اطمینان حاصل کرد که بیمار مشکلات قلبی عروقی نداشته باشد. برای تشخیص عمق مناسب لایه برداری نیز، باید دقت کرد که به محض دیدن لکه‌های خاکستری رنگ روی پوست، لایه‌برداری متوقف شود؛ چرا که بروز این لکه‌ها، نشانگر ورود به لایه‌های بسیار عمقی پوست بوده که خب نباید به آنجا نفوذ کرد. این شیوه از لایه‌برداری، نیازمند استراحت به مدت 10 تا 14 روز بوده و نیز نسبت به سایر روش‌های لایه‌برداری، با درد و ناراحتی بیشتری همراه خواهد بود.

    از محلول “هتر – ترکیبی از فنل و روغن کروتون‌” می‌توان برای لایه‌برداری سطحی، عمق متوسط و عمق زیاد، استفاده کرد. تنظیم اینکه این محلول به چه عمقی از پوست نفوذ کند، بستگی به دوز اعمال شده به سطح پوست دارد. همچنین می‌توان از طریق مشاهده لکه‌های رنگی که در بالاتر به آن اشاره شد، متوجه شویم روی چه عمقی از پوست لایه‌برداری را انجام می‌دهیم. بروز لکه‌های صورتی نشانگر آسیب لایه‌های اولیه پوست، لکه‌های سفید یا صورتی نشانگر آسیب لایه‌های میانی پوست و لکه‌های تماما سفید نشانگر آسیب لایه‌های عمقی‌تر پوست می‌باشند.

    مراقبت‌های پس از درمان لایه‌برداری

    پس از انجام لایه‌برداری‌های متوسط و عمیق، به بیماران توصیه می‌شود تا روزانه صورت خود را با کرم‌های مرطوب کننده حاوی مشتقات نفتی، مرطوب نگه‌دارند، تا جای ممکن باید از قرارگیری در معرض آفتاب خودداری کرده ولی استعمال ضدآفتاب بلافاصله بعد از لایه‌‌برداری عمق متوسط و نیز 2 هفته بعد از لایه برداری عمیق، باید شروع شود.

    بلافاصله بعد از مشاهده اولین لک‌ها بر روی پوست خود، باید به پزشک اطلاع داده تا برای شما استفاده از کرم‌های ضدلک هیدروکینون را تجویز کنند. اگر بروز کیست‌های میلیوم (برجستگی‌های کوچک) را در اطراف چشم‌های خود مشاهده کردید، باز هم فورا با پزشک خود تماس گرفته تا ایشان برای شما ترتینوئین موضعی تجویز کنند.

    اگر هم دچار تبخال‌های ویروسی شده باشید، باز هم جای نگرانی نیست چرا که درمان‌های‌ دارویی و پمادی متعددی برای رفع این مشکلات در بازار موجودند که باید با تجویز پزشک از آنها استفاده کنید.

    لیزر درمانی

    لیزر درمانی

    لایه‌برداری با استفاده از لیزر، باعث از بین رفتن لایه سطحی پوست شده و در نتیجه باعث بهبود رنگ پوست، از بین رفتن چین و چروک‌ها و نیز کاهش کک و مک‌های پوستی خواهد شد. در بیمارانی که سابقه بیماری‌های پوستی خاصی دارند، انجام این نوع از لیزردرمانی باید با رعایت اصول و احتیاط انجام شود. رعایت اصول قبل از انجام لیزردرمانی، همانند اصولی است که در شیوه لایه‌برداری به طور مفصل توضیح داده شد؛ بنابراین همانند شیوه لایه‌برداری، در لیزردرمانی نیز باید قبل از انجام آن، اصولی توسط بیمار رعایت شود در غیر اینصورت باعث ایجاد آسیب‌های جدی در حین و پس از درمان خواهد شد.

    لیزر درمانی سطحی را می‌توان با استفاده از بی‌حسی موضعی انجام داد و این در حالیست که برای درمان لایه‌های عمقی‌تر پوست، از تزریق آرام‌بخش به داخل عروق خونی فرد یا حتی بیهوشی، استفاده نمود. انواع لیزردرمانی پوست شامل لیزر ابلیتیو (سایشی) / غیر ابلیتیو و نیز لیزر فرکشنال/ غیر فرکشنال می‌باشند.

    در لیزر های غیر ابلیتیو، خطرات ناشی از آن کمتر بوده و این در حالیست که لیزر های ابلیتیو، اثر جوانسازی بیشتری را داراست. لیزرهای فرکشنال، مانند” CO2 درمانی” و نیز لیزر “اریبوم”، از آب به عنوان پایه اصلی درمانی خود استفاده می‌کنند و با استفاده از بخارآب تولید و پخش‌شده روی نواحی آسیب دیده پوست، کمک به کلاژن‌سازی بیشتر پوست و در نتیجه جوانسازی آن می‌کنند. بزرگترین ایراد لیزرهای CO2، دوران نقاهت طولانی مدت آنها (بعضا تا 6 ماه) و نیز احتمال ایجاد تغییر رنگ پوست، می‌باشد. در لیزر اریبوم، خطرات و عوارض جانبی بسیار کمتر بوده ولی در عین حال، اثربخشی آن در جوانسازی پوست، بسیار پایین‌تر می‌باشد.

    لیزر های غیر ابلیتیو، با تولید گرما، کمک به از بین رفتن لایه‌های پوستی مرده و آسیب دیده شده و در نتیجه باعث کاهش چین و چروک‌ها و جوانسازی هرچه بیشتر پوست شما می‌شود.

    لیزرهای فرکشنال که در دسته لیزرهای سایشی یا همان ابلیتیو قرار می‌گیرد، باعث بازسازی بافت‌های کلاژن شده و نیز حالت ارتجاعی پوست را افزایش می‌دهد. در این روش در هر جلسه حدود 20 الی 30 درصد از سطح پوست شما بازسازی می‌شود. این نوع از لیزردرمانی، بدون آسیب رساندن به پوست انجام شده و در نتیجه پوست را شاداب‌تر و جوان‌تر می‌کند. جلسات درمانی مورد نیاز برای درمان با این نوع از لیزر، بین 2 تا 4 هقته می‌باشد.

    به هنگام انتخاب لیزر مناسب، بیمار باید در نظر داشته باشد که تا چه میزان مایل است وقت و انرژی صرف کرده و نیز تا چه انتظار درمان با تکنیک مورد نظر را دارد. مراقبت‌های بعد از درمان با لیزر نیز شامل استقاده از وازلین و پانسمان بوده و بیمار باید این مراقبت‌ها را تا بهبودی کامل پوست خود انجام دهد. دوره نقاهت نیز برای درمان با لیزرهای فرکشنال بین 24 تا 48 ساعت تا چند هفته می‌باشد. ضدآقتاب نیز باید بعد از درمان کامل سطح پوست، به طور منظم روی پوست اعمال شود.

    شایع‌ترین عارضه لایه‌برداری با لیزر، آریتم (التهاب) پوستی می‌باشد. ایجاد جوش و نیز کیست‌های کوچک در اطراف چشم‌ها، بخش دیگری از عوارض احتمالی محسوب می‌شوند. اگر تغییر رنگ در پوست ایجاد شود، قابل درمان نمی‌باشد ولی می‌توان با استفاده از انجام تکنیک‌های خاصی، کمک به بهبود آنها نمود. در این باره باید با پزشک خود مشورت کنید.

    در شرایط نادرتر، ممکن است سوختگی‌هایی به علت عدم مراقبت کافی از پوست در برابر نور خورشید، رخ دهد. عفونت کردن ناحیه تحت درمان نیز، تنها در صورتی ممکن است رخ دهد که پانسمان‌های پوست را به خوبی و با رعایت اصول بهداشتی تعویض نکنید. در صورت عفونت‌کردن هم، بیمار باید از درمان‌های ضدویروسی و ضد قارچی استفاده کند.

    ابریژن پوست

    ابریژن پوست

    میکروابریژن

    میکرودرم ابریژن، یک تکنیک درمانی غیرتهاجمی محسوب می‌شود که در آن پوست شما به آرامی لایه‌برداری شده و یک درمان موثر برای از بین بردن چین و چروک‌ها، جای زخم یا جوش سطحی و نیز بد رنگی‌های پوستی می‌باشد. البته طبق تجربیات بیمارانی که از این روش استفاده کرده‌اند، اثربخشی آن بر جوانسازی پوست کم می‌باشد. مزیت اصلیمیکرودرم این می‌باشد که برخلاف شیوه لیزردرمانی و نیز لایه‌برداری شیمیایی، حتی برای بیمارانی که سابقه بیماری‌های پوستی نیز داشته اند، کم خطر می‌باشد.

    در این روش، متخصص با استفاده از دستگاه میکرودرم، لایه سطحی پوست را به آرامی برمی‌دارد و البته ممکن است در حین درمان این حس را داشته باشید که روی پوست شما در حال سنباده کشی می‌باشند ولی هیچگونه دردی را حس نخواهید کرد. پس از درمان نیز باید از ضدآفتاب استفاده کرده و معمولا افراد هیچ نیازی به گرفتن مرخصی از محل کار خود نمی‌باشند چرا که درمان با این روش، بسیار سبک و بدون درد است. عوارض احتمالی نیز شامل، التهاب، لکه‌‎های ناشی از خونمردگی و سوزش می‌باشد.

    درماابریژن (ابریژن پوستی)

    در روش درم ابریژن، از دستگاهی استفاده می‌شود که به سرعت چرخیده و لایه سطحی پوست را بلند می‌کند. بعد از انجام این عمل، پوست فرد مجددا رشد کرده و پوستی لطیف و جوانتر جایگزین پوست آسیب دیده قبلی خواهد شد. درم ابریژن همچنین می‌تواند خط و خطوط‌های ریز و سطحی پوست و نیز جای‌جوش‌های سطحی را از بین ببرد و باعث جوانسازی پوست صورت شود.

    رادیوفرکوئنسی

    رادیوفرکوئنسی

    ساز و کار

    از این روش برای سفت کردن بافت پوست و نیز از بین بردن چین و چروک‌ها بدون عمل جراحی استفاده می‌کنند. یک روش غیرابلیتیو بوده که با بهبود دادن لایه‌سطحی پوست و محافظت کردن از لایه‌های عمقی‌تر آن، لکه‌های پوستی و جای زخم و جوش را از بین می‌برد.

    موارد مصرف و منع مصرف

    از این روش برای از بین بردن چروک‌های صورت، لیفت ابروها و افتادگی پوست استفاده می‌شود. استفاده از این روش برای بیمارانی که بیماری‌های زمینه‌ای داشته و یا ارتزهای کاشتنی در بدن آنها وجود دارد، به هیچ عنوان نباید استفاده شود. همچنین مطالعات نشان داده که استفاده از این روش برای افراد مسن به علت کم آب بودن پوستشان و نیز کاهش درمان پذیری پوست، توصیه نمی‌شود.

    شیوه انجام

    پوست ناحیه‌ای که قرار است درمان شود، با استفاده از کرم‌های بی‌حسی موضعی، بی‌حس شده سپس با وارد کردن سوزن‌های بسیار نازکی به سطح پوست‌، باعث تحریک کلاژن‌سازی می‌شود. همچنین دستگاه‌های مورد استفاده در این روش، یا تک قطبی بوده و یا دو قطبی. در حالی‌که فرکانس رادیویی دستگاه تک قطبی، از تمامی لایه‌های پوست عبور کرده و آسیب بیشتری به لایه‌های عمقی وارد می‌کند، فرکانس رادیویی دستگاه دو قطبی، از قدرت نفوذ کمتری برخوردار بوده و درمان‌های سطحی را انجام داده و درد کمتری نیز دارد. بنابراین برای استفاده از فرکانس دوقطبی نیاز به بیهوشی وجود ندارد و این در حالیست که برای استفاده از فرکانس تک قطبی، بیمار باید بیهوش شود.

    پیامدها و عوارض

    به بیماران باید گفته شود که نتایج کامل درمان را می‌توان در عرض 6 ماه تا 1 سال مشاهده کرد. از شایع‌ترین عوارض جانبی این شیوه درمانی می‌توان به تورم، بی‌حسی و کبودی اشاره کرد؛ که البته بعد از گذشت 1 تا 2 ماه کاملا برطرف می‌شوند.

    اولتراسوند

    اولتراسوند

    ساز و کار

    در سفت کردن پوست با اولتراسون، از انرژی متمرکز شده اولتراسوند استفاده شده که منجر به گرم کردن پوست در نواحی مورد درمان و نهایتا تحریک کلاژن‌سازی می‌شود. این کلاژن‌سازی نیز باعث جوانسازی پوست شده و قوام پوست بیمار را نیز زیاد می‌کند. این روش معمولا با کمک ابزارهای دستی انجام شده و ایمنی بخشی آن نیز بالا می‌باشد.

    موارد مصرف و منع مصرف

    سفت‌کردن پوست از این طریق برای نواحی چان، گردن و سینه تایید شده است. همچنین بیماری که قصد استفاده از این شیوه درمانی را دارد باید هیچگونه بیماری زمینه‌ای که مانع از بهبودی پوستش شود نداشته و نیز پوست وی دچار افتادگی خفیف تا متوسطی باشد. همچنین تجربه ثابت کرده که استفاده از این روش برای درمان مشکلات پوستی سالمندان، موثر تر واقع می‌شود.

    شیوه انجام

    پس از اعمال بی‌حسی موضعی، عمق کانونی روی مانیتور نمایش داده شده و انرژی اولتراسوند متمرکز شده برای تابش به لایه مشخصی از پوست فرد، با دستگاه کالیبره شده و نهایتا به ناحیه مورد نظر می‌تابد.

    پیامدها و عوارض

    از جمله عوارض احتمالی می‌توان به ایجاد کبودی، تورم و التهاب اشاره کرد. برای مشاهده درمان کامل باید حدود 6 ماه منتظر ماند و نیز طبق مطالعات انجام شده، 80 درصد از بیماران، بعد از اتمام طول درمانی خود، نتیجه دلخواه را از این روش گرفته اند. به ندرت ممکن است بیماران با مشکلات پوستی مواجه شوند که البته در صورت بروز، بعد از گذشت چندهفته، بهبود می‌یابد. متاسفانه گزارش هایی نیز از فلج عصب حرکتی صورت، وجود داشتع که خوشبختانه بعد از 6 هفته برطرف شده اند.

    انرژی نور مادون قرمز

    انرژی نور مادون قرمز

    ساز و کار

    در استفاده از این روش که بسیار هم غیرتهاجمی می‌باشد، انرژی مادون قرمز از طریق نور به سطح پوست تابانیده شده و ایجاد گرما کرده و نهایتا با تحریک کلاژن سازی، کمک به جوانسازی پوست می‌کند.

    موارد مصرف و منع مصرف

    برخلاف شیوه درمانی با اولتراسوند، مادن قرمز قادر به نفوذ به عمق‌های پایین تر پوست نبوده و تنها برای بهبود حدودی از ایرادات پوستی در لایه سطحی پوست کاربرد دارد. مشابه سایر روش‌ها، بیماران با اختلالات پوستی، هرگز نباید از این شیوه درمانی استفاده کنند.

    شیوه انجام

    به طور معمول، استفاده از این روش دردناک نبوده و نیازی به اعمال بی‌حسی نمی‌باشد. در این روش، نواحی مورد نظر، گرم‌ شده و کلاژن‌سازی نیز تحریک شده و سپس پوست گرم شده، با استفاده از کمپرس سرد، خنک می‌شود.

    پیامدها و عوارض

    معمولا بیماران پس از درمان، ناراحتی‌های خفیفی را تجربه می‌کنند. برای رسیدن به نتایج کامل و موفق باید 3 تا 6 جلسه درمان را در فواصل 2 تا 4 هفته ای انجام داد.

    میکرونیدلینگ

    میکرونیدلینگ

    ساز و کار

    در میکرونیدلینگ، لایه های سطحی پوست توسط سوزن‌های بسیار کوچک و نازکی، خراش خورده و از این طریق پوست را مجبور به کلاژن‌سازی و نهایتا جوانسازی می‌کند.

    موارد مصرف و منع مصرف

    از آنجا که این شیوه، یک روش درمانی بسیار ساده بوده، تنها برای درمان عارضه‌های سطحی پوست کاربرد دارد. البته کاربرد جدیدتری نیز دارد که آن دارورسانی به پوست می‌باشد.

    شیوه انجام

    بعد از اعمال بی‌حسی موضعی، سوزن میکرونیدلینگ به صورت عمودی روی پوست فرود آمده و ضربه‌هایی را به پوست وارد می‌کند و از این طریق، خراش های لازم را برای احیای پوست ایجاد خواهد کرد. بعد از ضربات سوزن‌ها روی سطح پوست‌، شما شاهد خونریزی بسیار کمی در کل نواحی مورد درمان قرار گرفته خواهید بود که همین امر نشان دهنده انجام صحیح شیوه درمانی می‌باشد. یادتان باشد که بعد از انجام درمان میکرونیدلینگ، باید از ضدآفتاب های آب رسان به مدت 48 ساعت به بالا، استفاده کنید.

    پیامدها و عوارض

    جلسات میکرونیدلیگ را می‌توان هر 2 تا 4 هفته تکرار کرد تا زمانیکه نتیجه دلخواه را بگیرید. عوارض جانبی احتمالی نیز می‌تواند شامل، کبودی و التهاب باشد که البته خیلی زود نیز از بین می‌روند.

    تزریق بوتاکس

    تزریق بوتاکس

    سم بوتولینوم یا همان بوتاکس، از جمله رایج ترین روشهای جوانسازی و غیرجراحی پوست صورت بوده که از طریق فلج کردن موقتی ماهیچه‌های صورت، از پیری زودرس پوست جلوگیری می‌کند. در حال حاضر انواع برندهای این محصول در سطح جهان تولید شده است که بسته به بودجه‌ای که دارید و نیز انتظاری که از درمان خود دارید، می‌توانید از انواع آن استفاده کنید. البته لازم به ذکر است که طبق نحقیقات انجام شده روی این محصول زیبایی، ثابت شده است که تفاوت بسیار زیادی بین میزان جوابدهی انواع این برندها وجود ندارد.

    تزریق بوتاکس، به طور کلی بی خطر بوده ولی در بیمارانی که حساسیت به تخم مرغ یا آلبومین موجود در آن داشته، باردار یا شیرده بوده و نیز دچار عفونت در محل تزریق بوتاکس می‌باشند، استفاده از این ماده تزریقی منع شده است. اگر نیز از داروهای ضدانعقاد استفاده می‌کنید و یا اختلالات عصبی – عضلانی دارید، به هیچ عنوان نباید از بوتاکس برای جوانسازی استفاده کنید.

    قسمت بالای صورت

    تزریق بوتاکس به پیشانی و دور چشم انجام می‌شودو نیز باید این تزریق بر حسب فرم کلی ابروها انجام شود چراکه در بعضی موارد باعث بالارفتن بیش از حد ابرو شده و نهایتا مغایرت با اصول زیبایی خواهد داشت.

    در ناحیه پیشانی، با توجه به عمق خطوط ایجاد شده، باید از بوتاکس در مقادیر بین 1.25 تا 25 واحد تزریق شود. برای حفظ زیبایی فرم ابروها، تزریق نباید خیلی پایین و نزدیک به ابرو انجام شده تا ارتفاع طبیعی و قوس ابرو به خوبی حفظ شود. ماهیچه‌های بین دو ابرو نیز بعضا دچار خط اخم‌های عمیقی شده که در این حالت نیز تزریق باید با رعایت اصول خاص مربوط به عضلات این ناحیه، صورت گیرد.

    تزریق در نواحی کنار ابروها نیز، ممکن است به منظور بالابردن نسبی دم ابرو و زیبا تر کردن فرد، انجام شود. در این حالت، بوتاکس با مقداری 1 تا 2 واحد در 3 تا 5 نقطه مجزا تزریق خواهد شد. البته لازم به ذکر است که اگر بیماری، عضلات بسیار مقاوم در برابر سم بوتاکس داشته باشد، بنابر صلاحدید پزشک، باید به یک ردیف دیگر از عضلات او، این تزریق انجام داده شود.

    اگر عوارضی در ناحیه فوقانی صورت در اثر تزریق بوتاکس پدید آید، ظاهری نامطلوب به‌دست می‌دهد. البته می‌توان از ایجاد عدم تقارن بین ابروها، با تزریق‌های دقیق، جلوگیری کرد. عوارض جانبی دیگری که ممکن است در بعضی از افراد رخ دهد عبارتند از: تورم، کبودی و یا التهاب و قرمزی.

    قسمت پایین صورت و گردن

    تزریق بوتاکس در ناحیه پایین صورت، در مقایسه با نواحی فوقانی، دشوار تر و خطرناک تر می‌باشد. بنابراین داشتن دانش کافی فرد تزریق کننده نسبت به آناتومی سر و صورت، از اهمیت بالایی برخودار است.

    در اطراف لب‌ها این نوع از تزریق قابل اجراست که البته باید مقدار و حجم کمی از این محصول برای به حداقل رساندن خطرات احتمالی، تزریق شود. البته بد نیست بدانید که چین و چروک‌های ریز و سطحی که ناشی از اثرات مخرب سیگار روی پوست فرد است، با این نوع از تزریق از بین نخواهد رفت.

    تزریق این سم، به میزان 2 الی 2.5 واحد در چند میلی متر بالاتر از مرز فک پایینی و لب‌ها، می‌تواند باعث لیفت لب‌ها خواهد شد که ظاهری زیبا به فرد خواهد داد. به منظور رفع افتادگی چانه نیز، می‌توان از تزریق بوتاکس بهره برد. مکان دقیق این تزریق نیز، 5 میلی متر از خط وسط و 1 سانتی متر بالای چانه بوده و به اندازه 2 تا 2.5 واحد از این سم، تزریق خواهد شد.

    اثرات نامطلوب استفاده از تزریق بوتاکس در قسمت تحتانی صورت می‌تواند شامل عدم تقارن لب‌ها و صورت به هنگام خندیدن، مشکل در صحبت کردن، آبریزش دهان و دیسفاژی باشد.

    تزریق ژل

    تزریق ژل

    انواع ژل‌های تزریقی برای جوانسازی پوست صورت می‌توانند شامل دو نوع جذب شونده (اسید هیالورونیک / اسید پلی ال لاکتیک) و غیر قابل جذب (هیدروکسی آپاتایت / پلی متیل متا کریلات)، باشند. اگر بعد از تزریق ژل، نتایج مطلوبی بدست نیاید، اسید هیالورونیک، به علت آن‌که برگشت پذیر است و ساختار آن نیز به گونه‌ای است که سازش پذیری بالایی با بافت پوست دارد، به عنوان ژل پرکننده صورت، از محوبیت خاصی برخوردار است.

    ژل را در قسمت بالایی صورت به اندازه 0.25 تا 0.5 میلی لیتر، در ناحیه کنار ابروها تزریق می‌کنند و در نتیجه می‌توان از این طریق ابرو را به بالا لیفت کرد. همچنین این نوع از ژل را می‌توان به پلک فوقانی تزریق نمود تا باعث اصلاح فرم چشم‌ها نیز بشود. البته به دلیل نازک بودن بیش از حد پوست این ناحیه، باید تزریق به شیوه بسیار محتاطانه‌ای انجام شود تا از بروز پارگی جلوگیری کند. ایمن‌ترین روش برای درمان این ناحیه، تزریق 0.25 میلی‌لیتر از ژل به ناحیه کناری پلک، به جای تزریق مستقیم همین مقداری روی غدد اشکی می‌باشد. همچنین بعد از تزریق، تمامی نواحی ماساژ داده شده تا ژل‌های وارد شده به این قسمت‌ها، یکدست پخش شوند.

    در قسمت میانی صورت، می‌توان دوزهای مشخصی از ژل را به نواحی گونه‌ها تزریق کرده تا باعث خوش فرم شدن و لیفت گونه‌ها شود. بعد از انجام این تزریق نیز باید ماساژدرمانی برای پخش یکدست مواد ژل زیر پوست، انجام شود.

    در قسمت پایین صورت، می‌توان مقداری از ژل را به لب‌ها تزریق کرده تا ظاهری زیبا و جوان‌تر به صورت فرد بدهد. برای انجام این تزریق نیز، باید کمی بی‌حسی موضعی بر روی لب بیمار اعمال کرد. می‌توان تا هرچقدر که تقاضای بیمار است، به لب ها ژل تریق کرده و آن‌ها را بزرگتر کرد؛ ولی توصیه می‌شود که این کار با توجه به معیار های زیبایی در هر شخص انجام شود تا صورتی متقارن و در عین حال زیبا، بدست آورد. برای قسمت چانه نیز مقداری از ژل را می‌توان تزریق کرده تا چانه فرد برجسته‌تر شده و زیبایی وی را دوچندان کند.

    سوالات متداول

    تکنیک‌های جوانسازی، چگونه به احیای پوست کمک می‌کنند؟

    در این روش، کلاژن‌سازی پوست تحریک شده و قوام پوست نیز افزایش می‌یابد؛ در نتیجه جلوی عوارض ناشی از پیری پوست گرفته شده و بعد از انجام درمان‌های متناسب با پوست شما، ظاهری جوان‌تر و شاداب‌تر خواهید داشت.

    جوانسازی کل صورت چیست؟

    این شیوه، با تمرکز بر نواحی مختلف صورت و با استفاده از تکنیک‌‎های ویژه‌ای کمک بسیار چشمگیری به افزایش زیبایی‌های طبیعی چهره شما و جوانسازی پوست صورتتان خواهد کرد.

    بایدها و نباید های بعد از انجام جوانسازی چه مواردی هستند؟

    • زمانیکه در حال شستن صورت با استفاده از صابون های مخصوص می‌باشید، به هیچ عنوان نگذاریذ کف صابون برای بیشتر از 20 ثانیه روی پوست باقی بماند!
    • به هنگام شستن صورت، پوست خود را با دست محکم فشار ندهید (پوست را نمالید).
    • از در معرض آفتاب و آلودگی قرار گرفتن، حتی الامکان خودداری کنید.
    • یک ماه بعد و قبل از انجام تکنیک های جوانسازی پوست، از وکس کردن صورت و یا استفاده از هرگونه موبر، خودداری کنید.

    میکروابریژن چه روشی است؟

    در این روش، از ابزار هایی استفاده می‌شود تا به آرامی پوست شما را تراشیده و لایه بیرون ضخیم تر و ناهموار تر پوست را از بین ببرد. از این نوع شیوه درمانی، برای درمان جای زخم و جوش سطحی، آسیب های ناشی از در معرض آفتاب قرار گرفتن و نیز رفع ترک های پوستی استفاده می‌شود.

    مراقبت‌های بعد از استفاده از تکنیک‌های جوانسازی پوست صورت، کدامند؟

    استفاده از کرم‌ها، پمادها و نیز تونرهای آبرسان، به عنوان روش‌های مراقبتی برای بعد از انجام جوانسازی پوست، از اهمیت بالایی برخوردار است.

    آیا روش‌های جوانسازی پوست، می‌توانند باعث ایجاد آسیب های پوستی شوند؟

    بله. استفاده بیش از حد از تکنیک های جوانسازی پوست صورت، می‌تواند منجر به آسیب رسانی به پوست شده و نیز عوارض جانبی ای را از جمله، تورم و التهاب، در پی داشته باشد.

    کدام روش بهتر است؟ میکروابریژن یا لایه برداری شیمیایی پوست؟

    همانطور که گفته شد لایه‌برداری شیمیایی، باعث بهبود مشکلات پوستی افراد می‌شود و در نهایت کمک زیادی به جوانسازی آنها می‌کند ولی برای برخی از افرا، به دلیل بالا بودن هزینه‌های این روش و نیز زمان بر بودن آن، استفاده از روش میکرودرم ابریژن گزینه بسیار مناسب‌تری خواهد بود.

    چه افرادی نباید از میکروابریژن استفاده کنند؟

    این روش برای افرادی که جای‌زخم و جوش‌عمقی، ضایعات پوستی، تبخال، آکنه فعال، سرطان پوست، اگزما، بیماری‌های خودایمنی، آفتاب سوختگی، زگیل و نیز دیابت دارند، به هیچ عنوان نباید استفاده شود.

    نگارش وگردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:ابوالفتح محرابیان، متخصص پوست و مو

    0

    علائم، علل و درمان لارنژیت

    التهاب حنجره و آنچه باید در مورد آن بدانید

    لارنژیت در واقع التهاب حنجره است. حنجره اندامی از بدن است که مسئول اجازه دادن به ورود هوای دمی و خروج هوای بازدمی است. همچنین مهم‌ترین قسمت برای تولید صدا است. به این دلیل که پرده‌های صوتی در این مکان واقع شده‌اند.

    التهاب حنجره و آنچه باید در مورد آن بدانید

    به نقل از روابط عمومی معاونت غذا و دارو اراک، لارنژیت بیماری بسیار رایجی است که معمولا توسط نوعی ویروس ایجاد می‌شود. به همین دلیل دانستن علائم و عوامل مولد این بیماری بسیار ضروری است که در این مطلب تمام این اطلاعات آمده است.بر اساس گفته‌های متخصصان اگر بیمار بعد از مدت کوتاهی مثلاً چند ساعت یا چند روز بهبود یابد، این بیماری حاد تلقی می‌شود؛ اما اگر علائم برای مدتی بیش از 3 هفته ادامه داشته باشند حالت مزمن آن ایجاد شده است.دانستن ویژگی‌های اپیدمی این بیماری خیلی مهم است. ویژگی‌هایی مثل اینکه چه کسانی بیشتر در معرض لارنژیت هستند؟ برای پیشگیری چه کنند؟ و...مطالعات اپیدمیولوژی اطلاعات شگفت‌انگیزی را مشخص کرده‌اند: - لارنژیت حاد 15-20٪ از بیماری‌های تنفسی را تشکیل می‌دهد.- بروز این بیماری در نوزادان 3 تا 6 درصد است. بنابراین، تقریباً از هر 100 کودک زیر شش سال، شش کودک در هر دوره زمانی مشخص از این بیماری رنج می‌برد.- نوع حاد این بیماری ریشه در سابقه‌ی خانوادگی دارد. بر اساس تحقیقات انجام شده کودکانی که خویشاوند مبتلا به این بیماری دارند سه برابر سایر کودکان در معرض ابتلا به این بیماری هستند.همانطور که می‌بینید این بیماری، بیماری است که در کودکان رایج‌تر است. این مسئله به این دلیل است که کودکان تا شش سالگی دارای اپی گلوت بالاتر و بافت‌های زیر مخاطی شل و کم فیبر هستند؛ عواملی که آن‌ها را مستعد ابتلا به عفونت می‌کند.

    علائم و عوامل مولد لارنژیت

    تحقیقات نشان داده‌اند که دلایل مختلفی باعث ایجاد این بیماری در جامعه می‌شوند. مثل:- عوامل عفونی: به دلیل ویروس (سرماخوردگی، آنفولانزا یا هرپس)، باکتری (مایکوپلاسما و دیفتری) یا قارچ (کاندیدیازیس یا آسپرژیلوز)- عوامل غیرعفونی: مثل آلرژی‌ها، جراحات، دارو یا بیماری‌های خودایمنی

    لارنژیت ویروسی

    بر اساس مطالعات متعددی ویروس پاراآنفلوانزای 1، 2 یا 3 باعث 65 درصد موارد این بیماری است.همچنین ویروس‌های آنفلوانزای A و B که باعث آنفلوانزا می‌شوند و انواع مختلفی از آدنوویروس‌ها از عوامل شایع این بیماری هستند.این عوامل بیماری‌زا با عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی همراه هستند و منجر به علائم بالینی شبیه به آنفلوانزا می‌شوند. مثل:- آبریزش بینی- خشکی گلو و گلودرد- دیسفاژی (مشکل در بلع)- سخت نفس کشیدن و سرفه‌های مداوم- تورم لوزه‌ها- گوش درداین علائم از التهاب مخاط حلق که متورم و قرمز هستند ناشی می‌شود.درمان‌های پیشنهادیبیمار باید به صدایش استراحت بدهد و از ضد تب و ضد درد استفاده کند.در موارد حاد بیماری خودش خود به خودی خوب می‌شود. در واقعاً چند روز بعد از شروع ناپدید می‌شود. سیستم ایمنی بدن با عامل ایجادکننده مبارزه می‌کند و اثرات ماندگاری بر جای نمی‌گذارد.

    لارنژیت باکتریایی

    این مورد از موارد ویروسی شیوع کمتری دارد. این مورد هم خودبه‌خود بهبود می‌یابد و درمان سریعی دارد.یکی از باکتری‌های رایج مولد این بیماری مایکوپلاسما است که بیش از 100 نوع دارد. علائم آن بسیار شبیه علائمی است که در بالا ذکر کردیم: تب، سرفه خشک، بلع دردناک و دیسفونی (گرفتگی و خشونت صدا).درماندر این موارد درمان براساس آنتی بیوتیک ها صورت می‌گیرد؛ اریترومایسین، کلاریترومایسین و آزیترومایسین داروهای بسیار موثری هستند.

    لارنژیت غیرعفونی

    بعضی از موارد مولد این بیماری از انواع بیماری‌زا نیستند به این معنی که بیماری در این حالات توسط میکروارگانیسم‌ها ایجاد نشده است.آلرژی: التهاب حاد تارهای صوتی و سایر مخاط حلقی بعد از استنشاق مواد آلرژی‌زا یکی از عوامل ایجاد این بیماری است. این مورد باعث به وجود آمدن علائم متعددی می‌شوند از پاکسازی گلو (سرفه‌های کوتاه و مکرر برای صاف کردن صدا) گرفته تا انسداد شدید راه هوایی.استنشاق: در این حالت به‌وسیله‌ی تماس مستقیم بافت حلق با مواد مضر لارنژیت ایجاد می‌شود. مثل استنشاق هوای خیلی خیلی داغ. این مورد در میان کسانی که از آتش‌سوزی نجات یافته‌اند و آتش‌نشان‌ها بسیار رایج است.به دلیل جراحات یا مشکلات صوتی: تحریک حنجره ناشی از ضربه یا فشار آوردن بیش از حد به تارهای صوتی.

    و اما چیزهایی که باید به راجع به دلایل و علائم این بیماری بدانید

    در تمام موارد مولد این بیماری که در این مطلب ذکر شد همگی علائم رایجی دارند مثل دیسفونی (گرفتگی و خشونت صدا) و سرفه‌ی خشک.به دلیل اینکه عوامل عفونی بیشتر از سایرین رایج هستند از طریق تماس مستقیم یا ترشحات تنفسی در جامعه منتقل می‌شوند؛ بنابراین، با توجه به الگوی اپیدمیولوژیکی آن اوج شیوع این بیماری در زمستان و پاییز است.این بیماری تنفسی در نوزادان خیلی شایع است. با این حال، جای نگرانی نیست، زیرا آن‌ها معمولاً خودبه‌خود حل می‌شوند؛ اما اگر علائم بیش از دو هفته طول کشید، لازم است به پزشک مراجعه کنید.

    درمان‌های خانگی لارنژیت

    1- سرکه سیبسرکه‌ی سیب خواص ضدمیکروبی دارد. به همین دلیل می‌تواند به بهبود لارنژیت عفونی کمک کند. همچنین حاوی مواد ضدالتهاب است و باعث کاهش تورم ناحیه حنجره خواهد شد.چیزهایی که احتیاج دارید:2 قاشق غذاخوری سرکه سیب1 قاشق چای‌خوری عسل1 یک لیوان آبکارهایی که باید انجام دهید:سرکه سیب را با عسل و آب مخلوط کرده و این مخلوط را بنوشید.یا یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب گرم حل کنید. این مخلوط را غرغره کنید.دفعاتی که باید این کار را انجام دهید: 2-3 بار در روز2- زنجبیلزنجبیل خواص ضدمیکروبی دارد. به همین دلیل می‌تواند در درمان التهاب گلو مؤثر باشد.چیزهایی که احتیاج دارید:یک تکه ریشه‌ی زنجبیلآبکاری که باید بکنید:زنجبیل را به تکه‌های نازک برش دهید. سپس آن را با مقداری آب 10 دقیقه بجوشانید.مخلوط را از صافی رد کرده و اجازه دهید به دمای اتاق برسد.یک قاشق غذاخوری از عصاره‌ی به دست آمده را بنوشید.دفعاتی که باید اینکار را انجام دهید: 3-4 بار در روز3- لیمو و عسلعسل دارای خاصیت قابض است به همین دلیل می‌تواند گلودرد را تسکین دهد. آب‌لیمو خاصیت ضدمیکروبی دارد و در پاکسازی عفونت گلو نقش دارد.چیزهایی که احتیاج دارید:1 قاشق غذاخوری عسلپنج قطره آب‌لیموکاری که باید انجام دهید:آب‌لیمو را به عسل اضافه و خوب هم بزنید.سپس این ترکیب را بنوشید.دفعاتی که باید این کار را انجام دهید: 2 بار در روز

    سرکه‌ی سیب خواص ضدمیکروبی دارد. به همین دلیل می‌تواند به بهبود لارنژیت عفونی کمک کند. همچنین حاوی مواد ضدالتهاب است و باعث کاهش تورم ناحیه حنجره خواهد شد

    4- آب‌میوه‌هاالف: آب آناناسآب آناناس حاوی آنزیمی به نام بروملین است که این آنزیم دارای خواص ضدالتهابی است و موجب کاهش تورم و مخاط اضافی می‌شود.چیزهایی که احتیاج دارید:آب آناناسکاری که باید انجام دهید:یک لیوان آب آناناس تازه که به دمای اتاق رسیده است را بنوشید.دفعاتی که باید اینکار را انجام دهید: روزی یک بارب: آب آلوئه ورابرگشت اسید معده یکی از دلایل لارنژیت است مخوصا لارنژیت مزمن. این نوشیدنی موجب بهبود ریفلاکس اسید می‌شود.چیزهایی که احتیاج دارید:1 انس (حدود 30 سی‌سی) آب آلوئه ورا1 انس آبکاری که باید انجام دهید:آب آلوئه ورا را در آب حل کرده و بنوشید.دفعاتی که باید اینکار را انجام دهید: چندین بار در روز این مخلوط را بنوشید.5- پیازپیاز خلط آور است و برای درمان حنجره و تسکین سرفه و مخاط استفاده می‌شود.چیزهایی که احتیاج دارید:سه تا چهار عدد پیاز متوسطچهار لیوان آبیک لیوان آب گرمیک قاشق غذاخوری عسلچند قطره آب‌لیموکاری که باید انجام دهید:پیازها را به قطعاتی کوچک خرد کنید.سپس آن‌ها را در چهار فنجان آب بجوشانید تا مخلوط غلیظ شود و به یک قوام شربت مانند تبدیل شود.دو تا سه قاشق از این شربت را به یک لیوان آب ولرم اضافه کنید.سپس عسل و آب‌لیمو را به مخلوط حاصل اضافه کرده و آرام‌آرام بنوشید.دفعاتی که باید اینکار را انجام دهید: 1-2 بار در روز6- اسانس اکالیپتوسعصاره‌ی اکالیپتوس خواص ضدمیکروبی و ضد التهابی دارند که برای درمان لارنژیت مفید است.چیزهایی که احتیاج دارید:چهار تا پنج قطره عصاره اکالیپتوسمقداری آب داغیک حوله‌ی بزرگکاری که باید انجام دهید:عصاره‌ی اکالیپتوس را به آب داغ اضافه کنید.سرتان را با حوله بپوشانید و بخار آن را به مدت 10 دقیقه استنشاق کنید.دفعاتی که باید اینکار را انجام دهید: 2 بار در روز7- آب نمکغرغره کردن آب نمک موجب کشته شدن باکتری‌ها و ویروس‌های گلو و دهان می‌شوند.چیزهایی که احتیاج دارید:نصف قاشق چای‌خوری نمکیک لیوان آب گرمکاری که باید انجام دهید:نمک را در آب بریزید و هم بزنید. سپس مخلوط را غرغره کنید.دفعاتی که باید اینکار را انجام دهید: سه تا چهار بار در روزتوجه: اگر مقدار نمک را خیلی زیاد کنید گلو را تحریک می‌کند. پس مقدار را طبق دستور داده شده بریزید.8- سیرسیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین است که دارای خواص ضدمیکروبی است.چیزهایی که احتیاج دارید:یک حبه سیرکاری که باید انجام دهید:حبه‌ی سیر را دو نیم کرده و هریک از آن‌ها را در یک طرف دهان خود بگذارید و به آرامی شیره‌ی آن‌ها را مکیده و بعد از چند دقیقه آن‌ها را به بیرون تف کنید و دهانتان را با آب ولرم بشویید.دفعاتی که باید اینکار را انجام دهید: چند بار در روز این کار را تکرار کنید.9- ریشه‌ی شیرین بیاناین ریشه خاصیت ضدمیکروبی و ضدویروسی دارد.چیزهایی که احتیاج دارید:یک قاشق چای‌خوری شیرین بیان خشک شدهیک و نیم لیوان آبکاری که باید انجام دهید:شیرین بیان را سه تا پنج دقیقه با آب بجوشانید.مخلوط را از صافی رد کرده و آن را بنوشید.دفعاتی که باید اینکار را انجام دهید: دو تا سه بار در روز

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی اراک

    0

    کیست تخمدان به چه روش هایی درمان می شود؟ کیست تخمدان به چه روش هایی درمان می شود؟ یکی از بیماری های نسبتا شایع در میان زنان کیست تخمدان است. این عارضه می تواند در هر دوره سنی اتفاق افتد، که به دلیل شیوع زیاد آن در میان زنان سوالاتی ذهن آن ها را به خود مشغول ساخته که آیا این بیماری قابل درمان است و اینکه کیست تخمدان به چه روش هایی درمان می شود؟ با وجود داشتن این بیماری امکان بارداری وجود دارد؟ و یا اینکه کیست های تخمدان انواع خاصی دارند؟ برای پاسخ دریافت سوالات خود می توانید با ما همراه باشید تا با آگاهی بیشتر به کاهش استرس ها و درمان بیماری خود بپردازید. فهرست محتوا پنهان 1 علائم کیست تخمدان 1.1 چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟ 2 علت ابتلا به کیست تخمدان 2.1 عوامل خطر 3 انواع کیست های تخمدان و خطرات آن ها 3.1 کیست شکلاتی 3.2 کیست های عملکردی 3.2.1 کیست فولیکولی 3.2.2 کیست جسم زرد 4 درمان کیست تخمدان 4.1 چکاپ های دوره ای منظم 4.2 درمان کیست تخمدان با دارو 4.3 جراحی کیست تخمدان 4.4 درمان کیست تخمدان با لاپاراسکوپی 5 احتمال بارداری با وجود کیست تخمدان وجود دارد؟ کیست تخمدان، کیسه های پر از مایعی است که در تخمدان یا روی آن رشد می کنند. زنان در هر طرف رحم دارای دو تخمدان هستند، که اندازه و فرم آن ها همانند بادام می باشد. تخمک گذاری در تخمدان انجام شده و بالغ می شود و در سیکل ماهانه آزاد می گردد. بسیاری از خانم ها در برخی دوره ها مبتلا به کیست تخمدان هستند. در اکثریت مواقع کیست های تخمدان بی خطر بوده و نگران کننده نخواهد بود و طی چند ماه حتی بدون درمانی برخی از آن ها بهبود می یابند. کیست های تخمدان به ویژه آن هایی که پاره شده اند می تواند خطرناک باشند و علائم جدی را ایجاد کنند. لذا معاینات لگنی را برای محافظت از سلامتی خود به طور منظم انجام دهید و علائمی را که می توانند نشانه ای از یک خطر پنهان باشند، جدی بگیرید. کیست تخمدان به چه روش هایی درمان می شود؟ علائم کیست تخمدان بیماری کیست تخمدان یکی از بیماری های است که افراد متوجه آن نخواهند بود به همین منظور در صورت داشتن هر گونه اختلال در سیکل های قاعدگی، لکه بینی، درد در ناحیه زیر شکم، احساس فشار و احساس درد در زمان رابطه جنسی بدون اتلاف وقت به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید زیرا این علائم می تواند نشان دهنده ابتلا به کیست تخمدان باشد، لذا بهتر است برای بررسی های بیشتر اقدام نمایید. سایر علائم کیست تخمدان بیشتر کیست ها علائمی ندارند و خود به خود درمان می شوند. یک کیست بزرگ تخمدان می تواند باعث علائم زیر شود: درد لگن احساس درد در قسمت پایین شکم در کنار کیست پر بودن یا سنگینی شکم نفخ شکم چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟ در صورت مشاهده موارد زیر فورا به پزشک مراجعه کنید. درد ناگهانی و شدید شکمی یا لگنی درد همراه با تب و استفراغ علت ابتلا به کیست تخمدان بیشتر کیست های تخمدان به علت سیکل قاعدگی به وجود می آیند. دیگر انواع کیست ها به ندرت مشاهده می شوند. عوامل خطر خطر ابتلا به کیست تخمدان با این موارد افزایش می یابد: مشکلات هورمونی بارداری آندومتریوز عفونت شدید لگن سابقه ابتلا به کیست تخمدان انواع کیست های تخمدان و خطرات آن ها کیست های تخمدان دارای انواع مختلفی می باشد، که شدت بروز عوارض و خطرات با توجه به نوع آن متفاوت می باشد. کیست های تخمدان به دو صورت بدخیم و خوش خیم اند که به طبع خوش خیم ها هیچ نوع خطری را برای فرد به همراه نخواهداشت، در صورتی که بدخیم ها می تواند منجر به بروز سرطان در فرد شود. کیست های تخمدان علاوه بر اینکه انواع مختلفی دارند هر کدام از این نوع کیست ها می توانند اندازه های مختلفی داشته باشند و در صورتی که کیست ها بزرگ باشند می تواند منجر به بروز مشکلات فشاری برای افراد شود. کیست شکلاتی یکی از انواع کیست های تخمدان، کیست شکلاتی است که این نوع کیست بسیار خطرناک بوده و می تواند منجر به ناباروری فرد گردد. کیست های عملکردی هر ماه به طور طبیعی در تخمدان شما ساختارهای کیست مانندی به نام فولیکول رشد می کند. فولیکول ها هورمون های استروژن و پروژسترون را تولید می کنند. کیست های عملکردی معمولا بی خطر هستند، این کیست ها به ندرت باعث درد می شوند و اغلب طی دو تا سه سیکل قاعدگی از بین می روند. اگر یک فولیکول به طور طبیعی ماهیانه رشد کند، به عنوان کیست عملکردی شناخته می شود. دو نوع کیست عملکردی وجود دارد: کیست فولیکولی در زمان سیکل قاعدگی، تخمک از فولیکول خارج شده و به سمت پایین لوله رحمی حرکت می کند. زمانی به کیست فولیکولی مبتلا می شوید که فولیکول پاره نمی شود یا تخمک آزاد نمی کند، اما به رشد خود ادامه می دهد. کیست جسم زرد زمانی که یک فولیکول تخمک خود را آزاد می کند، استروژن و پروژسترون برای بارداری تولید می شود. این فولیکول جسم زرد نامیده می شود. گاهی اوقات، مایع در درون فولیکول جمع می شود و باعث می گردد جسم زرد به کیست تبدیل شود. انواع-کیست-های-تخمدان درمان کیست تخمدان درمان با توجه به سن، نوع و اندازه کیست ها و علائم در نظر گرفته می شود و نوع درمان با توجه به تشخیص متخصص زنان و زایمان مشخص می گردد. چکاپ های دوره ای منظم در بسیاری از موارد صبر نمودن و بررسی کیست ها در چکاپ های دوره ای ضروری است. به طور معمول در صورتی که علائمی ندارید و در نمای سونوگرافی کیست های کوچک و پر از مایع مشاهده می کنید. به طور معمول پزشک توصیه می کند در فواصل زمانی سونوگرافی لگن انجام دهید تا متوجه شوید سایز کیست ها تغییر کرده است یا خیر. درمان کیست تخمدان با دارو اکثر کیست های تخمدان خوش خیم بوده و معمولا این نوع کیست ها نیازی به درمان خاصی نخواهند داشت و در عرض چند هفته برطرف می شوند. در حقیقت این نوع کیست های تخمدان نیاز به درمان دارویی نداشته و تنها لازم است که هر چند وقت یکبار مورد بررسی قرار گیرند. پزشک برای جلوگیری از پیشرفت بیماری، داروهای ضد بارداری هورمونی تجویز می کند که در درمان آن تاثیر بسزایی خواهد داشت. جراحی کیست تخمدان در صورت آنکه کیست های تخمدان شبیه به کیست های عملکردی نباشد و در حال رشد باشد و طی دو تا سه سیکل قاعدگی سبب ایجاد درد و ناراحتی شود، احتمال خواهد داشت به منظور درمان پزشک پس از بررسی های لازم اقدام به جراحی نماید. برخی کیست های تخمدان را می توان بدون برداشتن تخمدان (سیستکتومی تخمدان) از بین برد. در برخی موارد ممکن است، نیاز به برداشت تخمدان آسیب دیده باشد (اوفورکتومی). اگر توده کیستی سرطانی باشد، ممکن است لازم باشد رحم، تخمدان ها و لو له های رحمی خود را برداشته و شیمی درمانی و یا رادیوتراپی آغاز گردد. درمان کیست تخمدان با لاپاراسکوپی درمان برخی دیگر از کیست های تخمدان تنها جراحی است و درمان دارویی موثر نخواهد بود. بهترین روش جراحی، لاپاراسکوپی است. در طی جراحی لاپاراسکوپی بایستی تمامی کیست های تخمدان به طور کامل برداشته شود، زیرا باقی ماندن هر تکه از کیست ها می تواند پس از چند سال مجدد به کیست شود. پس از انجام جراحی بیمار به مدت یک روز در بیمارستان بستری و تحت مراقبت خواهد بود و پس از یک هفته می تواند به انجام فعالیت های روزمره خود بپردازد. احتمال بارداری با وجود کیست تخمدان وجود دارد؟ امکان بارداری با توجه به نوع کیست تخمدان امکان پذیر خواهد بود. در صورتی که کیست تخمدان از نوع ساده و در اندازه های کوچک باشد اجازه بارداری خواهد داشت، اما برخی از کیست ها به دلیل سایز بزرگ و بروز مشکلاتی همچون احساس درد و فشار را بر روی تخمدان، بهتر است ابتدا درمان شده سپس فرد اقدام به بارداری نمایید. کلام آخر افرادی که مبتلا به بیماری کیست تخمدان بوده و حتی درمان شده اند، بهتر است بدانند که انجام چکاپ ها و بررسی های لازم هر چند وقت یکبار فراموش نکنند، زیرا احتمال بروز کیست های تخمدان وجود خواهد داشت. نگارش و گردآورنده:رضا رحیمی منبع: Source: https://mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405 شبنم سالمی فوق تخصص نازایی و IVFجراح و متخصص زنان و زایمان عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز

    0

    علت بوی بد دهان از چیست و چگونه درمان می شود؟

    علت بوی بد دهان

    علت بوی بد دهان از چیست و چگونه درمان می شود؟

    بوی بد دهان در مقاطعی از زندگی برای هر شخصی اتفاق می‌افتد و افراد زیادی را آزار می‌دهد. در اصطلاح پزشکی به بوی بد دهان هالیتوز یا (halitosis) یا فتوراوریس (fetor oris) نیز گفته می‌شود. علت بوی بد دهان یا هالیتوز می‌تواند از دهان، دندان ها یا نتیجه یک بیماری و مشکل اساسی باشد. این بوی بد می‌تواند یک مشکل موقتی یا حتی یک بیماری مزمن باشد. طبق آمار انجمن دندانپزشکی آمریکا، حداقل 50 درصد از بزرگسالان در طول عمر خود دچار هالیتوز می‌شوند.

    علائم هالیتوز

    علاوه بر بوی بد دهان، افراد ممکن است متوجه طعم بد دهان نیز شوند. اگر احساس طمع، مزه و بد بویی دهان ناشی از یک بیماری اساسی باشد، حتی اگر شخص مسواک بزند این بو از بین نمی‌رود.

    چه عواملی باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شوند؟ بوی بد دهان از چیست؟

    از مهمترین دلایل و علت بوی بد دهان، مواردی است که در ادامه به شرح و توضیح ان پرداخته ایم:

    1- بهداشت ضعیف دهان و دندان

    به طور معمول باکتری‌ها ذرات مواد غذایی که در دندان یا دهان شما به دام افتاده است را تجزیه می‌کنند. ترکیبی از باکتری‌ها و ذرات ریز مواد غذایی در دهان شما، بوی نامطبوع و زننده‌ای ایجاد می‌کند. مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور مرتب، غذای به دام افتاده در لابلای دندان ها را قبل از فعالیت باکتری ها و پوسیدگی دندان از بین میبرد.

    مسواک زدن همچنین پلاک دندان که ماده چسبنده‌ای است که روی دندان های شما ایجاد می‌شود و باعث بد بو شدن دهان شما می شود را از بین میبرد. ایجاد پلاک می تواند باعث ایجاد حفره و بیماری پریودنتال و لثه شود. اگر به طور منظم و مرتب مسواک نزنید و یا به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت ندهید، بارها و بارها هالیتوز را تجربه کرده اید و خواهید کرد.

    نقش بهداشت ضعیف دهان و دندان در بد بو شدن دهان

    بهداشت ضعیف دهان و دندان مخصوصا در کسانی که تحت درمان ارتودنسی قرار دارند می تواند به شدت بوی دهان را تحت تاثیر قرار دهد. زیرا با وجود دستگاه هایارتودنسی ثابت سخت می تواند دندان ها را تمیز کرد. در خصوص ایمپلنت دندان، بریج و سایر دستگاه های دندانپزشکی نیز این امر صادق است. اگر تحت ارتودنسی هستید و یا ایمپلنت و بریج و خلاصه هر روش جایگزین دندانی دارید حتما بیشتر از پیش به بهداشت دهان و دندان خود رسیدگی کنید.

    بوی بد دهان

    2- یک علت بوی بد دهان مصرف غذاها و نوشیدنی های قوی است

    مصرف برخی غذاها می‌تواند باعث بد بو شدن دهان انسان شود. برخی از این خوراکی ها که می توانند بوی بدی در دهان و نفس ایجاد کنند سیر، پیاز و یا قهوه هستند. برای مثال اگر شما سیر یا پیاز بخورید، معده شما هنگام هضم این غذاها روغن های موجود در ساختار آن ها را جذب می کند و روانه جریان خون می کند.. این روغنها وارد جریان خون شما شده و به ریه های شما می روند. درنهایت این مواد باعث آزاد شدن بوهای نامطبوعی از نفس شما خواهند شد که می تواند از 24 ساعت تا 72 ساعت در نفس شما وجود داشته باشند. و باعث بوی بد دهان شود.

    3- سیگار کشیدن

    سیگار کشیدن علاوه بر اینکه بوی لباس شما را بد می کند بلکه در بد بو شدن دهان شما تاثیر به سزای خواهد گذاشت. دود سیگار باعث خشک شدن فضای داخلی دهان و راه های هوایی شما می شود. خشکی نیز مستقیما باعث بروز بوی نامطبوع خواهد شد.

    سیگار، علت بوی بددهان

    4- خشکی دهان

    اگر غدد بزاقی شما مقادیر کافی بزاق تولید و ترشح نکنند، دهان شما خشک می‌شود و از رطوبتش کاسته می‌شود. بزاق معمولا به تمیز نگه داشتن دهان کمک می کند و شدت بو را کاهش می‌دهد. در شرایط زیر دهان خشک می شود و دچار هالیتوز خواهید شد:

    • بروز مشکل اساسی برای غدد بزاقی
    • خوابیدن با دهان باز
    • مصرف برخی دارو ها
    • مصرف برخی میوه ها و مواد غذایی

    5- بیماری پریودنتال

    بیماری پریودنتال هنگامی اتفاق می‌افتد که برای از بین بردن پلاک ها پس از تشکیل شدن اقدام درمانی انجام نداده باشید. با گذشت زمان، پلاک سفت و سخت می‌شود و به تارتار تبدیل می‌شود. شما نمی توانید با مسواک زدن تارتار را از بین ببرید. این ساختار باعث تحریک لثه های شما می شود. تارتار ممکن است باعث ایجاد فضاها و فاصله های کوچکی بین دندان ها و لثه شوند. مواد غذایی، باکتری‌ها و پلاک های دندان می‌توانند در این فضاها جمع شوند و باعث ایجاد بوی فوق العاده زننده و بدی در دهان شوند.

    6- مشکلات مربوط به سینوس ها، گلو یا دهان می تواند دلیل بوی بد دهان باشد

    اگر هر یک از مشکلات زیر را داشته باشید، بوی بد دهان شما بیشتر از پیش خواهد شد:

    • وجود عفونت در سینوس ها
    • ترشحات بخش خلف بینی
    • برونشیت مزمن
    • بروز عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی یا تحتانی

    علاوه بر این موارد سنگ های لوزه نیز می‌توانند منبع بوی بد دهان باشند. زیرا باکتری ها می‌توانند به راحتی روی سنگ ها تجمع پیدا کنند و با فعالیت خود باعث بد بو شدن دهان شوند.

    بوی بد دهان از چیست

    7- برخی از بیماری‌ها

    بوی غیر طبیعی نفس انسان می‌تواند نشانه و علائم بیماری هایی مانند بیماری کلیوی، دیابت و اختلال ریفلاکس معده (GERD) باشد. ریفلاکس یا GERD یکی از دلایل نسبتاً شایع ایجاد هالیتوز است. اگر شما نارسایی کلیه یا کبد و یا بیماری دیابت دارید، ممکن است نفس شما بوی ماهی بدهد. هنگامی که بیماری دیابت کنترل نشده باشد، نفس شما بوی غیر عادی خواهد داد.

    بوی بد دهان چگونه درمان می‌شود؟

    اگر بوی بد نفس به دلیل ایجاد پلاک باشد، تمیز کردن دندان ها ممکن است مشکل را حل کند. در صورت ابتلا به بیماری پریودنتال، تمیز کردن عمیق دندان ممکن است در دستور کار قرار بگیرد. درمان مشکلات پزشکی اساسی مانند عفونت سینوس ها یا بیماری کلیوی نیز می‌تواند به بهبود بوی بد نفس کمک کند. در صورت که خشکی دهان باعث ایجاد بو و مشکل هالیتوز شود، دندانپزشک ممکن است توصیه کند آب زیادی بنوشید و یا از داروها و موادی که ترشح بزاق را افزایش می دهند استفاده کنید.

    علت بوی بد دهان چیست

    چگونه می توان از بوی بد دهان جلوگیری کرد؟

    شما باید هر روز حداقل دو بار مسواک بزنید. علاوه بر مسواک زدن بهتر است روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید. باید مطمئن شوید که همه مواد غذایی و ذرات کوچک را از لابلای دندان های خارج خواهید کرد.

    برای از بین بردن باکتری ها به صورت روزانه از دهانشویه های ضد میکروبی استفاده کنید. علاوه بر دندان ها شما باید زبان خود را نیز مسواک بزنید زیرا زبان شما حاوی تعداد زیادی باکتری است که می توانند باعث بد و شدن دهان شما شوند.

    به طور معمول هیدراته ماندن و تامین آب مورد نیاز بدن به کاهش خشکی دهان و بد بو شدن آن کمک می‌کند. ترک سیگار نیز می‌تواند به حفظ سلامتی دندان های شما و از بین بردن بوی بد دهان کمک کند.

    به شما توصیه می کنیم، برای شناسایی علت بوی بد دهان، مواردی که در این مقاله بیان شد را به ترتیب چک کنید و راه از بین بردن آن را با توصیه های قابل انجام در خانه یا با مراجعه به پزشک یا دندانپزشک، جلو ببرید.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:کلینیک دندانپزشکی ایده آل،

    0

    درمان خانگی انحراف چشم با چند تمرین ساده

    بیماری‌های چشم علائم و بیماری‌ها

    درمان خانگی انحراف چشم با چند تمرین ساده

    اطلاعات این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. به‌هیچ‌عنوان بدون مشورت با پزشک، خوددرمانی نکنید.

    درمان خانگی انحراف چشم درواقع چند تمرین ساده است که به‌راحتی می‌توانید آن‌ها را در منزل انجام دهید. البته فراموش نکنید که برای نتیجه گرفتن از درمان‌های خانگی به صبر و مداومت نیاز دارید.

    عدم‎ هماهنگی بین چشم‌ها را انحراف چشم می‌نامند. در چنین شرایطی برای هماهنگ کردن چشم‌ها معمولا از روش‌هایی نظیر جراحی، استفاده از عینک و لنز استفاده می‌شود. بعضی از تمرینات ورزشی نیز وجود دارند که می‌توانند در روند درمان این بیماری تأثیر مثبتی داشته باشند. در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا با موثرترین تمرینات خانگی و انواع تمرینات ورزشی برای درمان انحراف چشم آشنا خواهید شد.

    چشم‌بند: ساده‌ترین راه درمان خانگی انحراف چشم

    ساده‎ترین روش برای درمان خانگی انحراف چشم استفاده از چشم‌بندها است. کافی است چشم سالم را با یک چشم‎بند تمیز ببندید؛ در این‌صورت چشم منحرف مجبور می‌شود که عضلات ضعیف خود را برای دید بهتر قوی سازد. برای نتیجه‌گرفتن از این شیوه باید چند ساعت در روز از این چشم‌‏بندها استفاده نمایید.

    مدت‌زمان استفاده از چشم‌بند بستگی به میزان انحراف چشم دارد. در مواردی که انحراف شدید نیست سه تا چهار ساعت استفاده از چشم‌بند می‎تواند کافی باشد. در موارد شدیدتر، این زمان به شش ساعت در روز نیز افزایش خواهد یافت. استفاده از این شیوه می‌تواند هم برای کودکان و هم بزرگسالان مفید باشد. طول درمان نیز با نظر چشم‌پزشک تعیین می‌شود و می‌تواند چندین ماه و حتی چندین سال به‌طول بینجامد.

    مزایای چشم بند

    درمان خانگی انحراف چشم با چشم بند هزینه‌ی زیادی را به خانواده تحمیل نمی‌کند و برای انجام آن نیاز به دانش و مهارت خاصی نیست. علاوه‌براین پچ (چشم‎بند) همه‌جا در دسترس و در هر زمان و مکانی قابل استفاده است. در صورتی‌که استفاده از چشم‌بند تداوم داشته باشد تا حدود زیادی به بهبود این عارضه کمک خواهد کرد.

    معایب چشم‌بند

    درمان خانگی انحراف چشم کودکان با استفاده از چشم‌بند‌ برای کودکان کمی دشوار است، چرا که معمولاً از نوع چسبی آن استفاده می‌شود. باوجودی‌که این چسب‌ها از مواد غیر حساسیت‎زا تهیه می‌شوند، اما بازهم کودک از ایجاد خارش شکایت می‌کند. البته انواع بنددار این چشم‌بندها نیز موجود هستند که استفاده از آن‌ها برای کودکان بسیار راحت‎تر است.

    درمان انحراف چشم کودکان

    از دیگر معایب چشم‌بند برای کودکان این است که با بستن چشم‎بند دچار استرس می‌شوند و از حضور در جمع خجالت می‌کشند. این چشم‌بندها معمولاً مانع از بازی و فعالیت کودکان می‌شوند. بنابراین کودک منتظر کوچک‌ترین غفلت شما است تا چشم‎بند را بردارد. علاوه براین، استفاده از این چشم‌بندها در تابستان به‌دلیل ایجاد گرما و تعریق برای کودک آزاردهنده است و بچه‌ها تمایلی به استفاده از آن ندارند.

    شما والدین عزیز می‌توانید برای دریافت مشاوره تخصصی درباره راه‌های درمان مشکلات چشم کودک خود از طریق سامانه مشاوره پزشکی دکتر ساینا با بهترین فوق تخصص چشم کودکان در ارتباط باشید.

    برای مشاهده لیست بهترین متخصص چشم‌ پزشکی کلیک کنید:

    ارتباط تلفنی با متخصص چشمارتباط آنلاین با متخصص چشم

    نقش ورزش برای درمان خانگی انحراف چشم

    همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم درمان انحراف چشم شامل موارد زیادی است که در بین این روش‌ها، جراحی و استفاده از عینک یا لنز برای هماهنگ کردن چشم‌های بیش‌ترین کاربرد را دارند. اما این احتمال وجود دارد که انجام بعضی از ورزش‌ها در درمان خانگی انحراف چشم تأثیر داشته باشند.

    تمرین‌های عضلانی ماهیچه‌ای چشم درست مثل سایر تمرینات‌ ورزشی عمل کرده و باعث قوی‌تر شدن عضله‌ی چشم می‌شوند. علاوه براین عضلات چشم‌ها در اثر انجام این ورزش‌ها قوی تر شده و در برابر آسیب‌ها مقاومت بالاتری پیدا می‌کنند.

    درمان خانگی انحراف چشم با ورزش

    البته به گفته‌ی پزشکان و متخصصین چشم به‌دلیل این که علت بروز بیماری انحراف چشم در هر فردی متفاوت است استفاده از ورزش به تنهایی نمی‌تواند یک درمان صد درصدی برای تمامی بیماران باشد. به‌همین دلیل از تمرینات ورزشی چشم می‌توان به‌عنوان درمان کمکی استفاده می‌شود.

    در ادامه با چند ورزش برای درمان انحراف چشم آشنا خواهید شد. یادتان باشد که در مورد نحوه‌ی انجام این فعالیت‌ها باید حتما با پزشک خود مشورت کنید.

    تمرین مداد برای درمان خانگی انحراف چشم

    یکی از روش‎های مؤثر در درمان خانگی انحراف چشم انجام تمرین مداد است. برای این منظور لازم است در محیطی قرار بگیرید که در پیرامون آن چیزی وجود نداشته باشد. می‎توانید روبرو‌ی یک در و یا دیوار بایستید. یک مداد ساده انتخاب کنید و آن را در فاصله‌ی حدود 40 سانتی‌متری خود نگه دارید؛ طوری مداد را جلوی صورت بگیرید که در راستای بینی شما قرار گیرد. توجه و نگاه شما باید به مداد باشد. حال بدون آن که چشم از آن بردارید مداد را خیلی آرام به‌سمت خود حرکت دهید.

    تمرین مداد برای درمان خانگی انحراف چشم

    سعی کنید با چشمانتان بر روی نوک مداد تمرکز کرده و حرکت مداد را تعقیب کنید. به‌محض این‌که دچار دوبینی شدید حرکت را متوقف کرده و با تمرکز فقط به نوک مداد نگاه کنید. شما باید سعی کنید نوک مداد را یکی ببینید. این تمرین ساده را می‎توانید دو بار در روز انجام دهید. با تمرین و تمرکز در فواصل کم‌تری دچار دوبینی خواهید شد.

    این تمرین ساده به تقویت ماهیچه‌های ضعیف چشم کمک می‌کند و استفاده از آن برای بزرگسالان به‌راحتی قابل انجام است.

    مزایای و معایب تکنیک مداد

    این روش به‌طور مؤثری ماهیچه‎های چشمی را درگیر کرده و همگرایی چشم را افزایش می‌دهد. تکنیک مداد در عین ساده بودن، کاربردی است و برای استفاده از آن نیاز به ابزار خاصی نیست. این کار در هر مکان و زمانی قابل اجرا است. در واقع این شیوه نوعی ویژن‌تراپی (Vision therapy) به شمار می‌آید. البته استفاده از این روش برای کودکان دشوار است و نمی‎توان دید و تمرکز آن‌ها را کنترل نمود.

    تکنیک طناب بروک برای درمان خانگی انحراف چشم

    تکنیک طناب بروک برای تقویت حرکت چشم‌ها موثر است. این تمرین علاوه بر درمان خانگی انحراف چشم برای درمان تنبلی چشم نیز توصیه می‌شود. در انجام این تمرین نیز مانند سایر تمرینات باید صبر و مداومت داشته باشید.

    در این شیوه‌ی درمان خانگی انحراف چشم به یک طناب و سه توپ یا گوی با رنگ‌های متفاوت نیاز دارید. طنابی با طول تقریبی 15 تا 30 سانتی‌متر را آماده کنید و سپس سه گوی رنگی را با فاصله از طناب عبور دهید. یک سر طناب را به مکانی ثابت ببندید و سر دیگر را در دست بگیرید. طناب باید در راستای بینی نگه داشته شود.

    درمان انحراف چشم با طب سنتی

    حالا سعی کنید فقط به توپ (گوی) اول نگاه کنید. نگاه شما باید کاملاً خیره باشد. سپس بدون این که نگاه خود را متوجه محیط اطراف خود نمایید طول نخ را دنبال کرده و تا به گوی دوم برسید. با رسیدن به هرگوی مدت زمانی کوتاه بر روی آن تمرکز داشته باشید. سپس با همین تکنیک به سراغ گوی سوم بروید. توجه داشته باشید که چشم‌ها در هر مرحله‎ باید فقط گوی مورد نظر را ببینند.

    این تمرین برای کودکان بسیار مناسب است، چراکه می‌توان آن را در قالب یک بازی به‌کار برد.

    درمان خانگی انحراف چشم با تکنیک استوانه‌های رنگی و کارت

    برای انجام این ورزش باید سه استوانه به رنگ قرمز را در سایزهای مختلف روی طول یک کارت یا مقوا بکشید. در سمت دیگر این کارت یا مقوا نیز سه استوانه در سایز‌های مختلف، اما این بار به رنگ سبز بکشید.

    درمان گیاهی و غیر جراحی انحراف چشم

    حال کارت را به‌صورت عمودی و به درازا مقابل بینی خود بگیرید. به استوانه‌ی بزرگ‌تر (که در یک سمت کارت است و فاصله‌ی بیش‌تری با چشم شما دارد) خیره شوید تا زمانی‌که استوانه‌های هر دو سمت کاغذ را ببینید. نگاه خود را برای 5 ثانیه روی استوانه ثابت کنید. سپس همین کار را روی استوانه کوچک که در سمت دیگر کارت است انجام دهید.

    درمان خانگی انحراف چشم با تمرین چرخش چشم

    چرخش چشم نیز می‎تواند به‌عنوان شیوه‎ای برای درمان خانگی انحراف چشم مورد استفاده قرار گیرد. برای این منظور بر روی صندلی بنشینید. چشمان خود را ببندید و نوک سه انگشت خود را بر روی چشم‌ها قرار دهید. حال سعی کنید که چشم‌هایتان را به‌صورت ساعتگرد و پاد ساعتگرد بچرخانید. این حرکت را در هر جهت 50 بار را تکرار کنید و سپس جهت را تغییر دهید.

    تمرین ورزش چشم برای درمان خانگی انحراف چشم

    این تمرین را در هر هفته سه تا پنج بار تکرار کنید. البته میزان انجام تمرینات باید با توجه به آسیب چشم و توصیه‌ی پزشک متخصص انجام شود. با انجام این تمرین حرکت ماهیچه‌های چشمی را به‌وضوح حس خواهید کرد. انجام این شیوه مانند تکنیک مداد، ساده، اما کاربردی و مفید است و عارضه‌ی خاصی به همراه ندارد.

    حرکت چشم ها در شش جهت

    حرکت چشم ها به شکل حرف z با رد گیری رفت و برگشت

    حرکت چشم ها بارگیری مارپیچ

    حرکت چشم ها با ردگیری عمودی و افقی

    حرکت چشم ها با نقطه فای رنگین روی یک صفحه کاغذ یا سری لامپ چشمک زن

    زدن توپ بولینک یا تیر اندازی به هدف متحرک و ثابت با یک چشم و دو چشم

    علاوه براین چند ورزش مفید و مؤثر برای درمان انحراف چشم می‌توانید سایر ورزش‌های بینایی که برای تقویت عضلات و ماهیچه‌های چشمی هستند (مانند تنفس عمیق، چرخش گردن، چشمک زدن منظم و حرکت چشم ‌بسته در جهات چهارگانه) را به‌مدت دو دقیقه انجام دهید.

    درمان غیر جراحی استرابیسم انحراف چشم

    درمان خانگی انحراف چشم با استفاده از نرم‌افزارها

    یکی دیگر از شیوه‎های مؤثر درمان خانگی انحراف چشم استفاده از نرم‎افزارهایی که است که در این رابطه طراحی شده‎اند. این نرم‎افزارها شامل بازی و تمرینات متنوعی هستند که استفاده از آن‌ها می‌‌تواند برای درمان انحراف چشم (خصوصا در کودکان) مفید باشد. این نرم‌افزارها بر روی گوشی و سیستم خانگی قابل نصب و اجرا هستند.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:

    دوره های آموزشی بینایی سنجی تهران، یوسف آباد مرکز باغچه بان

    مجله سلامت، دکتر ساینا، نوشته شده توسط مرضیه احمدی

    0

    بیماری لایم چیست؟ علائم، روش‌های انتقال، درمان و جلوگیری

    کلینیک یادمان تب

    بیماری لایم چیست

    آنچه باید در مورد بیماری لایم بدانید

    بیماری لایم یا بورلیوز یک بیماری جدی است که با انتقال باکتری از کنه های پا سیاه به انسان ایجاد می شود. بیماری لایم شایع ترین بیماری عفونی قابل انتقال از کنه است.

    کنه ها باکتری های بورلیا بورگدورفری (Borrelia burgdorferi) را از موش ها و گوزن ها گرفته و آنها را از طریق نیش خود به انسان منتقل می کنند.

    مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، 23558 مورد تایید شده بیماری لایم را در سال 2018 ثبت کردند.

    این بیماری بالاترین میزان شیوع را در پنسیلوانیا داشت.

    ممکن است در ابتدا راش های پوستی ظاهر شوند که بدون درمان از بین می روند. با گذشت زمان، عوارض بیماری لایم می تواند مفاصل، قلب و سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار دهد، بنابرین در صورت مشاهده علائم این بیماری سریعاََ به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص و درمان بیماری لایم می توانید به کلینیک یادمان طب در تهران نیز مراجعه کنید.

    علائم

    علائم اولیه بیماری لایم معمولاً بسیار خفیف هستند. برخی از افراد هیچ علائمی ندارند یا ممکن است این علائم را با آنفولانزا اشتباه بگیرند.

    مرحله 1: بیماری لایم زودرس

    اریتم مهاجر، بثوراتی است که اغلب در مراحل اولیه بیماری یعنی 3 تا 30 روز پس از ایجاد عفونت ظاهر می شود. بثورات در 70 تا 80 درصد افراد مبتلا به بیماری لایم ایجاد می شود و به صورت زیر هستند:

    • معمولاً با یک ناحیه قرمز رنگ کوچک شروع شده و طی چند روز گسترش می یابد.
    • در نهایت به قطر 12 اینچ یا حدود 30 سانتی متر می رسد.
    • ممکن است مرکز آن بی رنگ شده و ظاهری مانند چشم گاو نر پیدا کند.
    • معمولاً از محل گزش کنه شروع می شود، اگرچه می تواند با گسترش باکتری در جای دیگری ظاهر شود.
    • دردناک نیست یا خارش ندارد، اما ممکن است هنگام لمس حس گرما داشته باشید.
    • بسته به رنگ پوست، بثورات ممکن است خیلی محسوس یا نمایان نباشند.

    بیشتر بخوانید: علت زردی پوست چیست؟

    مرحله 2: علائم بعدی

    گاهی ماه ها طول می کشد تا علائم بعدی ظاهر شوند. این علائم عبارتند از:

    • سردرد
    • سفتی گردن
    • بثورات اضافی
    • فلج صورت (از بین رفتن تون عضلانی در یک یا هر دو طرف صورت)
    • آرتریت و تورم در مفاصل
    • درد عضلانی، تاندون و استخوان
    • درد عصب
    • تیر کشیدن، گزگز و بی حسی در دست ها یا پاها
    • تپش قلب

    این علائم ممکن است بدون درمان در عرض چند هفته یا چند ماه از بین بروند. با این حال، علائم در برخی از افراد مبتلا به لایم مزمن، دائمی می شود.

    حدود 60 درصد از افرادی که به دنبال درمان بیماری نمی روند، دوره های مکرر آرتریت همراه با تورم شدید، به ویژه در مفاصل بزرگ را تجربه می کنند.

    علائم بیماری لایم

    سندرم بیماری لایم پس از درمان

    برخی از افرادی که برای این بیماری تحت درمان قرار گرفته اند، همچنان سندرم بیماری لایم را پس از درمان تجربه می کنند، که به آن بیماری مزمن لایم نیز می گویند.

    این عارضه شامل علائم غیر اختصاصی مانندخستگی و درد مفاصل است که گاهی تا ماه‌ها پس از درمان باقی می ماند.

    بعید است که آنتی بیوتیک ها در این مورد موثر باشند.

    هدف از درمان، تسکین علائم به مرور زمان می باشد. یک رویکرد درمانی، ترکیب استراحت با داروهای ضد التهابی است.

    بیشتر بخوانید: درمان سندرم درد منطقه ای پیچیده (CRPS) + علائم، علل

    انتقال بیماری لایم

    در ایالات متحده، باکتری های عامل بیماری لایم از طریق نیش کنه پا سیاه آلوده وارد بدن می شوند.

    کنه، چه بالغ یا کوچک باشد، سوراخ کوچکی در پوست ایجاد کرده و با وارد کردن دهان خود در این سوراخ، خود را به میزبان متصل می‌کند.

    کنه‌ها معمولا به مناطق غیر قابل مشاهده مانند پوست سر، زیر بغل و کشاله ران، می‌چسبند.

    برای انتقال این بارکتری کنه ها معمولاً باید حداقل 36 تا 48 ساعت به پوست بچسبند.

    کنه‌های بالغ و بزرگ‌تر به راحتی قابل مشاهده هستند و افراد می‌توانند سریع آنها را دور کنند. اما، کنه های جوان به سختی قابل مشاهده بوده و ممکن است افراد متوجه آنها نشوند.

    آیا انتقال فرد به فرد امکان پذیر است؟

    خیر. بیماری لایم به صورت زیر سرایت نمی کند:

    • بین انسان ها
    • از حیوانات خانگی به انسان
    • از طریق هوا، غذا یا آب

    شپش، پشه، کک و مگس نیز آن را منتقل نمی کنند.

    بارداری و شیردهی

    در برخی از مطالعات غیر گسترده محققان ارتباطی بین بیماری لایم در دوران بارداری و تفاوت های رشدی یا مرگ جنین یافته اند. تایید این امر مستلزم تحقیقات بیشتر است.

    هیچ گزارشی مبنی بر انتقال از طریق شیردهی گزارش نشده است. با این حال، پزشک ممکن است توقف شیردهی را در حین درمان توصیه کند.

    افراد برای درمان بیماری لایم در دوران بارداری به نوع دیگری از آنتی بیوتیک نیاز دارند.

    تشخیص

    فردی که احتمال می دهد بثورات پوستی او ناشی از گزش کنه است، باید فورا تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرد.

    برای توصیف موقعیتی که احتمالا در معرض کنه قرار گرفته اید، آماده باشید. برای مثال این موقعیت می تواند پیاده روی در منطقه ای باشد که کنه ها زیاد هستند.

    اگر فرد کنه ای که او را گزیده پیدا کند باید از آن عکس گرفته و در مورد نوع آن تحقیق کند.

    شایان ذکر است که در صورت عدم دریافت درمان زودهنگام بیماری لایم، ممکن است علائم شدیدتری ایجاد شود. علائم گاهی سالها بعد ظاهر می شوند.

    تشخیص بیماری لایم

    درمان بیماری لایم

    اگر فردی در ناحیه ای که بیماری لایم شایع است در معرض کنه قرار گرفته باشد، حتی بدون تایید بیماری لایم نیز می توان درمان را شروع کرد.

    این درمان پیشگیرانه نامیده می شود و در صورت وجود باکتری در بدن بیمار از بروز بیماری لایم جلوگیری می کند.

    درمان باید در اسرع وقت آغاز شود و درمان معمولاً شامل مصرف آنتی بیوتیک ها است.

    بهبودی در اکثر افرادی که درمان زودهنگام دریافت می کنند، کامل تر و سریع تر خواهد بود.

    بیشتر بخوانید: هرآنچه باید در مورد بیماری قلبی بدانید

    جلوگیری

    بهترین راه برای پیشگیری از بیماری لایم، جلوگیری از نیش کنه است. در اینجا به چند راه برای این کار اشاره می کنیم:

    • محل احتمالی کنه ها را شناسایی کنید.
    • از مواد دافع روی پوست، لباس و وسایل پیاده روی یا کمپینگ استفاده کنید.
    • به حیوانات خانگی داروهای ضد کنه بدهید.
    • تمام وسایل، لباس ها و حیوانات خانگی را بعد از حضور در فضای باز بررسی کنید تا کنه ای به آنها نچسبیده باشد.
    • پس از وارد شدن به خانه دوش بگیرید و وجود کنه ها را بررسی کنید.
    • لباس ها را در دمای بالا خشک کنید.
    • برای دور نگه داشتن کنه ها از حیاط خانه، از خدمات دفع آفات کمک بگیرید.
    • کنه ها را به سرعت و به درستی از پوست خود جدا کنید.
    • نسبت به علائم بیماری لایم هوشیار باشید.

    هنگام جستجوی بدن برای کنه، حتما نواحی زیر را بررسی کنید:

    • زیر بازو و پشت زانو
    • داخل و اطراف گوش
    • در ناف
    • در تمام نواحی دارای مو
    • بین پاها
    • دور کمر

    اگر کنه به مدت کمتر از 24 ساعت به پوست چسبیده باشد، بعید است که باکتری های عامل بیماری لایم را منتقل کند.

    برداشت نهایی

    اگر کنه پا سیاه با نیش خود باکتری بورلیا بورگدورفری را منتقل کند، بیماری لایم ایجاد می شود. در اوایل، ممکن است بثورات پوستی به شکل حلقه یا چشم گاو نر به وجود آید. درمان با آنتی بیوتیک معمولا موثر واقع می شود.

    احتمال بروز عوارضی مانند درد مفاصل در آینده وجود دارد که برای درمان آن احتمالا به رویکرد متفاوتی نیاز خواهد بود.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:کلینیک یادمان تب