امروز شنبه 03 آذر 1403 http://brita.cloob24.com
0

در این مقاله با سنگ لوزه آشنا خواهید و روش‌های درمانی آن

سنگ لوزه چیست؟

سنگهای لوزه ای، یا لوزه سنگی، اجسام سخت سفید یا زرد هستند که در لوزه ها یا در داخل آنها واقع شده اند.معمول است که افراد دارای سنگ لوزه حتی متوجه نشوند که آنها را دارند. دیدن رسوبات یا دبری ها همیشه آسان نیست و می توانند از اندازه برنج تا اندازه یک انگور بزرگ متغیر باشند. سنگ های لوزه بندرت باعث عوارض سلامتی مهمی می شوند. با این حال، گاهی اوقات آنها می توانند به شکل های بزرگتر رشد کنند که می تواند باعث بزرگی لوزه های شما شود و اغلب بوی نامطبوع دارند.

سنگ لوه

چه عواملی باعث ایجاد سنگ لوزه می شود؟

لوزه های شما از شکاف ها، تونل ها و چاله هایی به نام کریپت لوزه تشکیل شده است. انواع مختلفی از باقی مانده ها، مانند سلول های مرده، مخاط، بزاق و مواد غذایی، می توانند در این جیب ها گیر بیفتند و جمع شوند. باکتری ها و قارچ ها از این محصول تغذیه می کنند و بوی مشخصی ایجاد می کنند.

با گذشت زمان،این بقایا به سنگ لوزه سخت تبدیل می شوند. بعضی از افراد ممکن است فقط یک سنگ لوزه داشته باشند، در حالی که برخی دیگر سنگهای متعدد کوچکتر دارند.

علل احتمالی سنگ لوزه عبارتند از:

  • بهداشت ضعیف دندان
  • لوزه های بزرگ
  • مشکلات سینوس مزمن
  • التهاب لوزه مزمن (لوزه های ملتهب)

علائم سنگ لوزه

اگرچه دیدن برخی از سنگهای لوزه دشوار است، اما هنوز هم می توانند علائم قابل توجهی ایجاد کنند. علائم سنگ لوزه می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • بوی بد دهان
  • گلو درد
  • بلع مشکل
  • درد گوش
  • سرفه مداوم
  • لوزه های متورم
  • بقایای سفید یا زرد روی لوزه ها

سنگ های لوزه کوچکتر از بزرگتر متداول تر هستند، ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکنند.

سنگ لوزه

جلوگیری از سنگ لوزه

اگر سنگ لوزه دارید، ممکن است به طور مرتب اتفاق بیفتد. خوشبختانه قدم هایی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از آنها بردارید. این مراحل شامل موارد زیر است:

  • تمرین بهداشت دهان و دندان خوب
  • تمیز کردن باکتری ها در پشت زبان در هنگام مسواک زدن دندان ها
  • توقف سیگار کشیدن
  • غرغره با آب نمک
  • نوشیدن مقدار زیادی آب
  • برداشت سنگ لوزه

بیشتر سنگ لوزه ها بی ضرر هستند، اما بسیاری از افراد مایل به خارج کردن آنها هستند زیرا می توانند بوی بدی ببخشند یا باعث ناراحتی شوند. درمان ها از داروهای خانگی تا اقدامات پزشکی متغیر است.

درمان خانگی سنگ لوزه:

گاها سنگ لوزه به راحتی قابل دیدن است و بیمار قادر به خارج کردن آن بدون کمک پزشک می باشد. راهکارهای زیر به شما کمک می کند که در منزل از شر سنگ لوزه خلاص شوید:
گوش پاک کن:همانطور که در ویدیو مشاهده کردید به راحتی میتوید با استفاده از یک گوش پاکن استریل، کمی به سنگ لوزه فشار بیاورید تا خارج شود. دقت داشته باشید که باید این کار به آرامی انجام گیرد زیرا بافت لوزه ها بسیار نرم و حساس می باشد.
دهانشویه غیر الکلی: همانطور که قبلتر توضیح داده شد سنگ لوزه از تجمع ویروس ها و باکتری ها ایجاد می شود و استفاده کردن از دهانشویه های غیر الکلی می تواند باعث جلوگیری از تشکیل این سنگ ها شود. همچنین استفاده از این دهانشویه ها می تواند باعث دفع سنگ لوزه گردد.
آب نمک: با کمک یک فنجان آب جوشیده (بگذارید کمی از حرارتش کم شود) کمی نمک بریزید و در قسمت انتهای گلو غرغره کنید.بهتر است غرغره را با شدت بیشتری انجام دهید تا به خارج شدن سنگ ها هم کمک کند.
قاشق و چنگال شخصی: بهتر است از قاشق و چنگال جداگانه استفاده کنید.

راهکارهای پیشگری از تشکیل سنگ لوزه:

• اولین پیشنهاد ما رعایت بهداشت دهان می باشد، شستشوی دهان و مسواک زدن های منظم، کمک زیادی به کم شدن سنگ لوزه می کند.
• نکته ی بعدی نوشیدن آب است. اگر در طول روز حداقل 8 لیوان آب بنوشید، کمک بزرگی به جلوگیری از ایجاد سنگ لوزه کرده اید.
• بهتر است سیگار نکشید!
• نوشیدن آبمیوه یا سایر نوشیدنی های گازدار تاثیر زیادی بر تشکیل سنگ لوزه دارد، پس بهتر است به فکر کم کردن مصرفشان باشید.
• بهتر است از مصرف زیاد خوراکی هایی که با مواد نگهدارنده درست شده اند هم خودداری کنید.
• 2 مورد از بیماری هایی که می تواند باعث ایجاد سنگ لوزه گردد، آلرژی و سینوزیت مزمن است، بهتر است اگر علائم این بیماری ها را دارید، به فکر درمان باشید.

درمان سنگ لوزه

شست و شوی گلو

غرغره شدید با آب نمک می تواند ناراحتی در گلو را برطرف کند و ممکن است به بیرون ریختن سنگ لوزه کمک کند. آب نمک ممکن است به تغییر شیمیایی دهان نیز کمک کند. همچنین می تواند به خلاص شدن از شر سنگ لوزه بودار کمک کند. 1/2 قاشق چایخوری نمک را در 8اونس معادل دویست و پنجاه سی سی یا یک لیوان آب گرم حل کنید و غرغره کنید.

سرفه

سرفه پرانرژی می تواند به شل شدن سنگ ها کمک کند.

حذف دستی

برداشتن سنگها با وسایل سفت و سخت مانند مسواک توصیه نمی شود. لوزه های شما بافت های ظریفی هستند، بنابراین مهم است که ملایم باشید. از بین بردن دستی سنگ های لوزه می تواند خطرناک باشد و منجر به عوارضی مانند خونریزی و عفونت شود. اگر باید چیزی را امتحان کنید، به آرامی استفاده از آبسلانگ یا سواب پنبه ای انتخاب بهتری است.

در صورت بزرگ شدن سنگها یا ایجاد درد یا علائم مداوم، ممکن است روشهای جراحی جزئی توصیه شود.

لیزر لوزه

در طی این روش از لیزر برای از بین بردن حفراتی که در آن سنگ لوزه وجود دارد استفاده می شود. این روش اغلب با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود. ناراحتی و زمان بهبودی معمولاً حداقل است.

کوبلاسیون لوزه

در روش کوبلاسیون، گرما دخیل نیست. در عوض، امواج رادیویی یک محلول نمکی را به یونهای باردار تبدیل می کنند. این یون ها می توانند بافت را قطع کنند. همانند لیزرها، کوبلاسیون حفرات لوزه را کاهش می دهد اما بدون همان احساس سوزش.

تونسیلکتومی

تونسیلکتومی برداشتن جراحی لوزه ها است. این روش ممکن است با استفاده از دستگاه اسکالپل، لیزر یا کوبلاسیون انجام شود.

انجام این عمل جراحی برای سنگ لوزه بحث برانگیز است. پزشکانی که برداشتن لوزه را برای سنگ لوزه توصیه می کنند، آن را فقط در موارد شدید و مزمن استفاده می کنند و بعد از این که تمام روش های دیگر بدون موفقیت آزمایش شده اند.

آنتی بیوتیک ها

در برخی موارد، می توان از آنتی بیوتیک ها برای مدیریت سنگ های لوزه استفاده کرد. از آنها می توان برای کاهش تعداد باکتری ها که نقش مهمی در رشد سنگ های لوزه دارند استفاده کرد.

نکته منفی آنتی بیوتیک ها این است که آنها دلیل اصلی سنگ را درمان نمی کنند و عوارض جانبی احتمالی خود را به همراه دارند. همچنین نباید از آنها طولانی مدت استفاده شود، به این معنی که احتمالاً سنگ های لوزه پس از قطع مصرف آنتی بیوتیک ها برمی گردند.

عوارض سنگ لوزه

در حالی که عوارض ناشی از سنگ لوزه نادر است، اما ممکن است. یکی از جدی ترین عوارضی که ممکن است ناشی از سنگ لوزه باشد،عفونت بافتهای عمقی لوزه معروف به آبسه لوزه است.

سنگ های بزرگ لوزه می توانند بافت طبیعی لوزه را آسیب رسانده و مختل کنند. این می تواند به تورم، التهاب و عفونت قابل توجه منجر شود.

سنگهای لوزه ای که به عفونت لوزه مرتبط هستند نیز ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.

آیا سنگ های لوزه مسری هستند؟

نه، سنگ های لوزه مسری نیستند. آنها از ماده ای به نام بیوفیلم ساخته شده اند، بیوفیلم ترکیبی از باکتری ها و قارچ های دهان خود فرد است که باترکیب شیمیایی دهان شما ارتباط دارند و این مخلوط خود را به هر سطح مرطوب متصل می کند.

در مورد سنگ های لوزه، مواد درون لوزه ها سخت می شوند. یکی دیگر از بیوفیلم های رایج در دهان، پلاک دندان است. بیوفیلم ها در حفره ها و بیماری لثه نیز نقش دارند.

چشم انداز

سنگ های لوزه یک مشکل شایع است. اگرچه آنها می توانند طیف وسیعی از علائم را به وجود آورند، اما سنگ لوزه به ندرت منجر به عوارض جدی می شود.

اگر سنگ مکرر لوزه دارید، حتماً بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و در معرض آبرسانی قرار دهید. اگر آنها به مشکل تبدیل شدند یا نگران آنها هستید، با پزشک خود صحبت کنید. با هم می توانید بهترین روش برای درمان سنگ لوزه خود و جلوگیری از موارد بعدی را تعیین کنید.

سنگ لوزه

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع:healthline.com

وحیده درتاججراح و متخصص گوش و حلق و بینی

ارسال دیدگاه