امروز جمعه 25 آبان 1403 http://brita.cloob24.com
فیدهای خبری
    0

    زخم معده چیست؟

    در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد

    زخم معده اصطلاحی است که برای توصیف وجود زخم باز در معده یا اثنی‌عشر استفاده می‌شود.

    علائم زخم معده چیست؟

    علائم آن ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد، اما اغلب شامل:

    1)درد گزنده یا سوزش معده

    2)سوءهاضمه

    3)حالت تهوع، استفراغ

    4)نفخ و دفع گاز زیاد

    علل زخم معده چیست؟

    بیشتر زخم‌های گوارشی توسط باکتری هلیکوباکترپیلوری یا استفاده بی‌رویه از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی ایجاد می‌شوند. چراکه باعث تحریک و تغییر لایه مخاطی محافظ دستگاه گوارش می‌شوند. عمدتا علت درد معده و روده بروز همین زخم‌های گوارشی است.

    علت دیگر غذاهای طبخ شده در رستوران‌ها، عامل اصلی برای سرایت هلیکوباکتر به بدن هستند. به‌همین‌دلیل، بهتر است غذا در منزل طبخ شود.

    ترشح طبیعی اسید معده برای هضم غذا و دفع میکروب‌های مواد غذایی ضروری است. اما در صورت وجود زخم معده، ترشح اسید می‌تواند باعث احساس درد فراگیر شود. به‌همین‌دلیل، انواع قرص یا شربت ضد اسید به‌منظور کاهش ترشح اسید معده توسط پزشک معالج زخم معده تجویز می‌شوند.

    معمولا علت درد معده هنگام گرسنگی بیماران، تماس راحت‎تر اسید معده با زخم معده در نبود غذا است. درحالی‌که در افراد سالم هنگام احساس گرسنگی، درد معده بروز نمی‌کند.

    یکی دیگر از نشانه ها مشکلات افراد مبتلا به زخم معده، درد معده عصبی است. در واقع هر بار که عصبی یا ناراحت می‌شوند، با افزایش ترشح اسید معده احساس درد شدیدی در ناحیه میانی شکم دارند. در صورت عدم درمان و گسترش زخم معده، ممکن است خونریزی معده رخ دهد که به‌عنوان علت درد معده شدید شناخته شده است.

    درمان آن مدیریت تغذیه و پرهیز از غذاهای تند، عدم مصرف آب در هنگام غذا خوردن، پرهیز از خواب بعد غذا، پرهیز از استرس، پرهیز از خوردن داروهای خودسرانه.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    0

    ضربان قلب نرمال بین 60 تا 100 در یک دقیقه است. اگرچه انتظار می رود که با بالا رفتن سن عملکرد بدن به طور کلی کند شود، اما کند شدن قلب و ضربان قلب پایین ممکن است ناشی از افزایش سن نباشد. منظور از ضربان قلب، تعداد ضربان قلب نرمال در یک دقیقه است. ضربان قلب، برای بررسی عملکرد قلب عامل مهمی بوده و ضربان قلب کمتر از حد معمول، می تواند نشان دهنده وجود یک اختلال در عملکرد قلب و همچنین برخی بیماریهای قلبی باشد.

    در این مقاله، توضیحاتی در رابطه با ضربان قلب پایین خطرناک، علائم، تشخیص و همچنین درمان آن داده می شود.

    ضربان قلب پایین

    ضربان قلب آهسته یا ضربان قلب پایین، که اصطلاحا به آن برادی کاردی هم گفته می شود، اغلب در افراد مسن رخ می دهد. گاهی اوقات با افزایش سن، سیستم الکتریکی قلب دچار فرسودگی می شود که به دنبال آن، ریتم طبیعی قلب کند شده و در نتیجه کاهش ضربان قلب اتفاق می افتد.

    تعداد ضربان کمتر از 60 بار در دقیقه (bpm) را ضربان قلب پایین یا برادی کاردی می گویند. فرد مبتلا به برادی کاردی، حتی در زمان بیداری و فعالیت نیز ضربان قلب کمتر از 60 دارد. در حالی که بازه طبیعی ضربان قلب در حالت بیداری 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. همچنین در هنگام خواب، ضربان قلب معمولا به 40 تا 60 ضربه در دقیقه کاهش می یابد.

    در مواردی هم داشتن ضربان قلب پایین طبیعی است. در اکثر جوانان، ورزشکاران حرفه ای و افرادی که به طور منظم ورزش می کنند، ضربان قلب کمتر از 60 هنگام فعالیت و ورزش، طبیعی و سالم در نظر گرفته می شود.

    علائم ضربان قلب پایین خطرناک

    علت بروز ضربان قلب پایین

    اگرچه دلایل زیادی برای کاهش ضربان قلب وجود دارد، اما بیماری های احتمالی که می توانند منجر به بروز برادی کاردی شوند شامل موارد زیر می باشد:

    1. وجود نقص در عملکرد قلب

    شایع ترین علت برادی کاردی، عملکرد نامناسب ضربان ساز طبیعی قلب یعنی گره سینوسی، می باشد. این گره سرعت پمپاژ خون در حفره های بالا و پایین قلب، یعنی دهلیز ها و بطن ها را کنترل می کند.

    2. بلوک دهلیزی – بطنی (A-V Block)

    یکی دیگر از عوامل ایجاد برادی کاردی، بلوک دهلیزی – بطنی (A-V Block) است. در بلوک A-V، حفره های بالا و پایین قلب (دهلیز ها و بطن ها) ارتباط مناسبی نداشته و در نتیجه ضربان قلب کاهش می یابد.

    مسیرهای هدایتی جریان الکتریکی در قلب که مانند کابل های الکتریکی در داخل قلب هستند، با افزایش سن دچار فرسودگی می شوند. داروهای متداولی که افراد مسن مصرف می کنند نیز می توانند علائم ناشی برادی کاردی را نمایان تر کنند.

    3. افزایش سن

    بالا رفتن سن، شایع ترین عامل خطر برای ابتلا به برادی کاردی است. این وضعیت به طور معمول در مردان و زنان بالای 65 سال دیده می شود.

    4. داشتن یک بیماری و یا شرایط خاص

    بیماری ها و یا عوامل دیگری که می توانند موجب بروز ضربان قلب پایین شوند، شامل موارد زیر است:

    • حملات قلبی ناشی از بیماری عروق کرونر (CAD)
    • ابتلای قلب به عفونت باکتریایی که در خون وجود دارد
    • التهاب عضله قلب
    • کاهش عملکرد تیروئید
    • عدم تعادل الکترولیت ها
    • وجود مقادیر بالای پتاسیم در خون
    • مصرف برخی داروها، از جمله داروهای بتا بلاکر و آنتی آریتمی
    • داشتن نقص قلبی مادرزادی، دیابت و یا فشار خون بالای طولانی مدت

    کاهش ضربان قلب فیزیولوژیک

    درصورتی‌که برادیکاردی علائمی ایجاد نکند به آن کاهش ضربان قلب فیزیولوژیک گفته می‌شود. علل شایع کاهش ضربان قلب فیزیولوژیک عبارت‌اند از:

    • تمرینات ورزشی سخت و شدید
    • فشار بر سینوس کاروتید (مانند محکم بستن یقه لباس)
    • سرفه یا استفراغ
    • قرار گرفتن در معرض هوای سرد به‌طور ناگهانی
    • کاهش دمای بدن
    • فشار آوردن زمان دفع مدفوع

    علائم ضربان قلب پایین خطرناک

    پایین بودن ضربان قلب ممکن است هیچگونه علائمی در پی نداشته باشد که در این صورت، نیازی به نگرانی نیست. با این حال، شناخت علائم برای تشخیص و درمان برادی کاردی، اهمیت زیادی دارد و نادیده گرفتن علائم، می تواند منجر به بروز مشکلات جدی تر شود. در صورت بروز علائم زیر به همراه کاهش ضربان قلب، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:

    • کمبود انرژی
    • استقامت پایین
    • سر گیجه
    • ضعف
    • درد قفسه سینه
    • گیجی و مشکلات حافظه
    • تپش قلب

    درمان ضربان قلب پایین خطرناک

    پایین بودن ضربان قلب در برخی موارد نیاز به درمان دارد. به طور مثال، اگر ضربان قلب در 30 سالگی کاهش یابد، ممکن است اکسیژن کافی به مغز نرسد و در نتیجه، غش کردن، احساس سبکی سر و تنگی نفس ایجاد شود. همچنین، ممکن است خون در حفره های قلب جمع شده و بیماری نارسایی احتقانی قلب را ایجاد کند.

    ضربان قلب 40

    نحوه تشخیص ضربان قلب پایین

    برای تشخیص این بیماری، پزشک ابتدا درباره فعالیت های معمول فرد سوال کرده و سپس یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. همچنین ممکن است برای ارزیابی پیام های الکتریکی قلب، انجامالکتریوکاردیوگرام (EKG) یا نوار قلب را تجویز کند. استفاده از هولتر مانیتورینگ قلب به مدت 24 ساعت و یا بیشتر، برای بررسی نحوه عملکرد قلب به پزشک کمک می کند.

    پس از تشخیص نیاز بیمار به درمان، پزشک نقش احتمالی داروهای مصرفی یا دیگر بیماری های زمینه ای را در بروز برادی کاردی بررسی می کند. در برخی موارد، تغییر داروها و یا اقداماتی از این قبیل، می تواند به رفع مشکل کمک کند. در صورت پاسخگو نبودن سایر روش ها، جایگذاری یک ضربان ساز قلبی از طریق یک جراحی، تنها گزینه برای رفع برادی کاردی خواهد بود.

    پایین بودن ضربان قلب اغلب یک مشکل اورژانسی نبوده و پزشکان زمان کافی برای ارزیابی وضعیت، رد احتمال وجود بیماری های دیگر و انتخاب درمان مناسب را در اختیار دارند. پزشک پس از انجام بررسی های لازم، در صورت نیاز دوز مصرفی داروها را تنظیم کرده یا اقدامات درمانی دیگری را انجام می دهد.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: نادر افشاری متخصص قلب و عروق

    0

    علائم فشار خون بالا و راه‌های درمان آن

    حتما تجارب گوناگونی از فشار خون را داشته یا دیده و شنیده اید. با مطالعه مقاله زیر بهتر می توانید با این بیماری را مدیریت کنید.

    آیا می‌دانید علائم فشار خون بالا چیست؟ فشار خون بالا بیماری‌ای است که امروزه به دلیل سبک زندگی کم‌تحرک و رژیم‌های غذایی نامناسب به شدت در جوامع مختلف رواج پیدا کرده است. همه‌ی ما معمولا در خانواده‌هایمان با این بیماری از نزدیک برخورد داشته‌ایم و می‌دانیم با اینکه بیماری خاموشی به نظر می‌رسد اما بسیار خطرناک است و اگر درست کنترل نشود می‌تواند عوارض جدی در بر داشته باشد؛ بنابراین کنترل فشار خون موضوع مهمی است. همراه ما باشید، در این مقاله می‌خواهیم شما را با علائم فشار خون بالا آشنا کنیم.

    فشار خون چیست و فشار خون نرمال چقدر است؟

    فشار خون نیروی جریان خون شما در فشار بر دیواره‌های سرخرگ‌هاست. هر بار که قلبتان می‌تپد، خون را به سرخرگ‌ها پمپ می‌کند. وقتی قلب می‌تپد و خون را پمپ می‌کند، فشار خون شما در بالاترین حد است. به این فشار سیستولی می‌گویند. وقتی قلب شما بین تپش‌ها در حال استراحت است فشار خون می‌افتد. به این فشار دیاستولی گفته می‌شود.

    برای خواندن فشار خون از این دو عدد استفاده می‌شود. معمولا عدد فشار سیستولی قبل یا بالای عدد فشار دیاستولی می‌آید. برای نمونه، 120/80 یا 120 روی 80 یعنی فشار سیستولی 120 و فشار دیاستولی 80.

    جدول طبقه‌بندی فشار خون، بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

    جدول طبقه‌بندی فشار خون، بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

    فشار خون سیستول 180 میلی‌متر جیوه و بیشتر یا فشار دیاستول 110 میلی‌متر جیوه و بیشتر به‌عنوان کریز فشار خون محسوب می‌شود و به اقدام اورژانسی نیاز دارد.

    در بعضی افراد ممکن است فقط فشار خون سیستولی بالاتر از حد طبیعی باشد (140 میلی‌متر جیوه یا بیشتر) مانند فشار خون 148/82 میلی‌متر جیوه که به آن فشار خون بالای سیستولی تنها می‌گویند. فشار خون بالای سیستولی تنها بیشتر در افراد سالمند دیده می‌شود.

    در بعضی افراد ممکن است فقط فشار خون دیاستولی بالاتر از حد طبیعی باشد (90 میلی‌متر جیوه یا بیشتر) مانند فشار خون 134/96 میلی‌متر جیوه که به آن فشار خون بالای دیاستولی تنها می‌گویند.

    جدول طبقه‌بندی فشار خون افراد بزرگسال، بر اساس طبقه‌بندی نهادهای درمانی آمریکا

    جدول طبقه‌بندی فشار خون افراد بزرگسال، بر اساس طبقه‌بندی نهادهای درمانی آمریکا

    فشار خون بالا چطور تشخیص داده می‌شود؟

    معمولا فشار خون بالا علائمی ندارد، پس تنها راه برای اینکه بفهمید فشار خون بالا دارید، گرفتن اندازه آن با کمک فشارسنج است. اگر فشار سیستولی‌تان 140 یا بالاتر یا فشار خون دیاستولی‌‌تان 90 یا بالاتر باشد فشار خون بالا دارید.

    بعضی پزشکان ممکن است فشار خون سیستولی بین 130 تا 139 یا فشار دیاستولی 80 تا 89 را هم جزو علائم فشار خون بالا در نظر بگیرند.

    فشار خون بالا معمولا هیچ علائمی ندارد، پس شاید آن را حس نکنید. به همین دلیل، پرفشاری خون را کارشناسان سلامت در طول چکاپ روتین مشخص می‌کنند. اگر یکی از بستگانتان پرفشاری خون یا دیگر عوامل خطر دارد، بررسی فشار خون برای شما مهم‌تر می‌شود. اگر فشار خونتان خیلی بالا باشد، شاید سردردهای شدید، درد قفسه سینه، مشکل در تنفس یا قدرت تحمل کم در هنگام ورزش داشته باشید. اگر هرکدام از این علائم را داشتید فورا برای کنترل فشار خون به مراکز درمانی مراجعه کنید.

    علائم فشار خون بالا چیست؟

    فشار خون بالا یا پُرفشاری خون، یک بیماری مزمن است که معمولا با چند علامت و گاهی هم بدون هیچ نشانه‌ای بروز می‌کند. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که فشار خون به صورت ناگهانی بالا می‌رود و وضعیتی به وجود می‌آورد که بیمار باید تحت مراقبت‌های فوری پزشکی قرار بگیرد.

    یکی از خطرناک‌ترین نکات درمورد فشار خون بالا این است که شاید متوجه نشوید فشار خون دارید. با این حال علائمی هستند که ممکن است مشاهده کنید. این علائم عبارت‌اند از:

    • خستگی یا گیجی
    • مشکلات دید
    • درد قفسه‌ سینه
    • مشکلات تنفسی
    • تپش قلب نامنظم
    • وجود خون در ادرار
    • احساس کوبش در سینه، گردن یا گوش

    علائمی که معمولا به ندرت، دیده می‌شوند شامل سرگیجه، سردرد و خونریزی بینی هستند.

    گاهی نیز علائمی وجود دارند که افراد گمان می‌کنند علائم فشار خون‌اند، ولی ممکن است دلیل اصلی آنها فشار خون نباشد. این علائم عبارت‌اند از:

    • گیجی
    • عصبی‌بودن
    • عرق‌کردن
    • مشکل در خواب
    • لکه‌های خونی در چشم
    • قرمزی صورت

    علائم فشار خون بالا عموما محدود هستند و گاهی هیچ نشانه‌ای از این بیماری در فرد دیده نمی‌شود. خیلی از افراد بدون آنکه اطلاعی از آن داشته باشند، سال‌ها دچار این بیماری هستند. در حقیقت، فشار خون بالا اگر کنترل نشود، به سرخرگ‌ها آسیب می‌رساند و همچنین عاملی خطرناک برای بروز سکته قلبی و مغزی و بیماری های قلبی و عروقیاست.

    فشار خون بالا معمولا شرایطی حاد و مزمن است. دو دسته‌بندی اصلی در فشار خون بالا وجود دارند: پُرفشاری خون ثانویه و پُرفشاری خون اولیه

    پُرفشاری خون ثانویه به دلیل وجود یک بیماری دیگر اتفاق می‌افتد.
    پُرفشاری خون اولیه، فشار خون بالایی است که از بیماری دیگری نشأت نگرفته و به مرور زمان به وجود می‌آید. دلیل عمده در این نوع فشار خون عوامل ارثی هستند.
    معمولا تنها راه تشخیص این بیماری، آزمایش خون است.

    علائم نادر در پُرفشاری خون

    خیلی به ندرت پیش می‌آید افرادی که فشار خون بالا دارند این علائم را داشته باشند:

    • سردرد خفیف
    • سرگیجه‌های ناگهانی
    • خون‌ریزی مداوم بینی

    علائم اورژانسی فشار خون بالا

    معمولا علائم زمانی دیده می‌شوند که فشار خون به صورت ناگهانی و به شدت افزایش پیدا می‌کند. به این موقعیت «بحران پُرفشاری خون» گفته می‌شود.

    بحران پُرفشاری خون که معمولا به دلیل پُرفشاری خون ثانویه رخ می‌دهد، زمانی اتفاق می‌افتد که فشار خون سیستولی (عدد اول) 180 به بالا و دیاستولی (عدد دوم) 110 به بالا باشد. اگر خودتان فشار خون‌تان را اندازه گرفته‌اید و این اعداد را بر روی فشار‌سنج دیده‌اید، ابتدا چند دقیقه صبر کنید و بعد دوباره فشارتان را اندازه بگیرید تا مطمئن شوید که عدد مشاهده شده‌ی اول درست بوده است. بعد از اینکه چند دقیقه صبر کردید، اگر عدد مشاهده شده‌ی دوم فشار خون‌تان، هنوز هم بیشتر از 180 است، منتظر کاهش فشار خون نباشید و در اسرع وقت خودتان را به مرکز اورژانس برسانید. دیگر علائم بحران پُرفشاری خون شامل موارد زیر هستند:

    • سردرد شدید
    • اضطراب شدید
    • تنگی نفس
    • خونریزی بینی

    به این حالت فوریت پُرفشاری خون گفته می‌شود و می‌تواند باعث بروز عوارض جدی از جمله تجمع مایعات در ریه‌ها، تورم مغزی، پارگی سرخرگ اصلی قلب، سکته مغزی و در زنان باردار بروز تشنج شود.

    دلایل فشار خون بالا چیست؟

    با اینکه دلایل فشار خون بالا در بیشتر افراد مشخص نیست، فعالیت نداشتن، رژیم غذایی بد، اضافه‌وزن، سن بالا و عوامل ژنتیکی ممکن است در پُرفشاری خون اثر داشته باشند. در ادامه دلایل رایج فشار خون بالا را می‌خوانید:

    1. افزایش سن
    خطر افزایش فشار خون با بالارفتن سن افزایش می‌یابد. فشار خون بالا در مردان تا حدود 64سالگی و در زنان از 65 سال به بالا بیشتر دیده می‌شود.

    2. نژاد
    فشار خون بالا در سیاه‌پوستان بیشتر از سفیدپوستان دیده می‌شود. مشکلات جدی مانند سکته‌ مغزی، سکته‌ قلبی و نارسایی کلیوی نیز در سیاه‌پوستان بیشتر از سفیدپوستان رایج است.

    3. سابقه خانوادگی
    فشار خون بالا معمولا ارثی است.

    4. اضافه‌وزن یا چاقی مفرط
    هرقدر وزنتان بیشتر باشد برای رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به بافت‌هایتان به خون بیشتری نیاز دارید. با افزایش حجم خونی که در رگ‌های شما جریان دارد، فشار بر روی دیواره سرخرگ‌ها هم افزایش می‌یابد.

    5. فعالیت بدنی کم
    افرادی که فعالیت بدنی کم دارند معمولا میزان تپش قلبشان بالاست. هرقدر میزان تپش قلب بالاتر باشد، قلب شما در هر انقباض باید سخت‌تر کار کند و نیرویی که بر سرخرگ‌هایتان وارد می‌شود بیشتر می‌شود. کمبود فعالیت بدنی باعث اضافه‌وزن هم می‌شود.

    6. مصرف تنباکو
    نه‌تنها سیگارکشیدن یا جویدن تنباکو فورا به‌صورت موقت فشار خونتان را افزایش می‌دهد، بلکه مواد شیمیایی موجود در تنباکو نیز ممکن است به آستر دیواره‌های سرخرگ‌هایتان آسیب برسانند و این باعث می‌شود سرخرگ‌هایتان باریک شوند و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی در شما افزایش یابد. قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

    7. نمک زیاد (سدیم) در رژیم غذایی
    مقدار بالای سدیم در رژیم غذایی سبب می‌شود بدن مایعات را در خود نگه دارد و این باعث افزایش فشار خون می‌شود.

    8. پتاسیم کم در رژیم غذایی
    پتاسیم به متعادل نگه‌داشتن مقدار سدیم در سلول‌های شما کمک می‌کند. اگر پتاسیم کافی در رژیم غذایی‌تان وجود نداشته باشد ممکن است سدیم زیادی در خونتان جمع شود.

    9. مصرف بیش از ‌اندازه الکل
    مصرف زیاد نوشیدنی‌های الکلی به‌مرور زمان به قلبتان آسیب می‌زند.

    10. استرس
    میزان بالای استرس به افزایش فشار خون منجر می‌شود. اگر بخواهید استرستان را با پرخوری یا سیگارکشیدن کاهش دهید، در اصل فقط مشکلاتتان را بیشتر می‌کنید.

    11. بعضی بیماری‌های مزمن
    بعضی بیماری‌های مزمن نیز خطر فشار خون را افزایش می‌دهند، مشکلاتی مانند بیماری های کلیوی، دیابت یا وقفه تنفسی در خواب.

    12. بارداری
    گاهی بارداری نیز باعث افزایش فشار خون می‌شود.

    آیا دارویی وجود دارد که باعث فشار خون بالا شود؟

    بعضی از داروها، که برای بیماری‌های دیگر مصرف می‌کنید، ممکن است فشار خونتان را افزایش دهند. این داروها شامل آمفتامین‌ها، متیل‌فنیدات (کانسرتا، متادیت، ریتالین)، کورتیکواستروئید، هورمون‌ها (از جمله قرص های ضد بارداری)، بعضی از داروهای میگرن، سیکلوسپورین و اریتروپوئیتین هستند.

    همچنین خیلی از داروهایی که بدون تجویز پزشک تهیه می‌شوند و حاوی سودوافدرین و افدرین هستند (مثل داروهای آلرژی و سرماخوردگی و داروهای کاهش‌دهنده اشتها) نیز ممکن است فشار خون را افزایش دهند.

    بدون مشورت با پزشک هیچ دارویی را قطع نکنید یا میزان مصرف آن را تغییر ندهید.

    مشکلات سلامتی مربوط به فشار خون بالا کدام‌اند؟

    مشکلات جدی زیادی به فشار خون بالا مرتبط‌اند. از جمله:

    تصلب شرایین

    بیماری سرخرگ‌ها که با تجمع پلاک‌ها یا چربی در بخش درونی دیواره رگ‌ها به وجود می‌آید. فشار خون با افزایش فشار اضافه بر دیواره سرخرگ‌ها این تجمع را تشدید می‌کند.

    نارسایی قلبی

    در نارسایی های قلبی، قلب به‌اندازه کافی قدرت ندارد که خون را به‌درستی پمپ کند.

    بیماری سرخرگ کرونری

    بافت قلب، خون و اکسیژن کافی دریافت نمی‌کند.

    کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک

    ماهیچه‌های قلب به‌شکلی غیرعادی ضخیم می‌شوند.

    بیماری‌های کلیوی

    پرفشاری خون می‌تواند به رگ‌های خونی و تصفیه‌کننده‌های کلیه آسیب بزند؛ به این شکل که کلیه‌ها دیگر نتوانند مواد زائد را به‌خوبی دفع کنند. بیماری های کلیوی می‌تواند باعث فشار خون بالا نیز بشود، زیرا الکترولیت‌ها (از جمله سدیم) ممکن است به‌راحتی نتوانند از بدن ترشح شوند.

    سکته‌ مغزی

    پرفشاری خون یا با فرایند تصلب شرایین (که می‌تواند منجر به مسدود شدن رگ‌ها شود) یا با ضعیف‌کردن رگ‌ها و پاره‌کردن آنها می‌تواند به سکته مغزی منجر شود.

    بیماری‌های چشمی

    پرفشاری خون ممکن است به رگ‌های بسیار کوچکی که در شبکیه چشم هستند آسیب بزند.

    پیچیدگی‌ها و خطرات فشار خون بالا

    فشار خون اگر مداوا نشود، در طول زمان باعث بروز بیماری‌های قلبی مانند سکته‌ و نارسایی‌های قلبی خواهد شد و حتی ممکن است به سکته‌ی مغزی هم منجر شود.

    مشکلات دیگری که ممکن است بروز کنند شامل:

    • از دست دادن بینایی
    • نارسایی کلیوی
    • اختلال در نعوظ (ناتوانی جنسی)
    • تجمع مایعات در ریه‌ها
    • از دست دادن حافظه

    درمان فشار خون بالا

    درمان‌های متنوعی برای فشار خون بالا وجود دارند، از تغییرات در سبک زندگی گرفته تا کاهش وزن و درمان‌های دارویی. پزشکان معمولا بسته به اینکه دچار فشار خون بالا یا پُرفشاری خون هستید، برای درمان شما برنامه ریزی می‌کنند.

    1. تغییرات در رژیم غذایی
    تغذیه سالم یکی از مؤثرترین راه‌ها برای کاهش فشار خون است. توصیه می‌شود غذاهایی که حاوی مقادیر کمتری نمک و سدیم هستند و پتاسیم بیشتری دارند مصرف شوند.

    رژیم غذایی «روشی برای توقف فشار خون» که به اختصار DASH نامیده می‌شود، یک برنامه‌ی غذایی‌ برای پایین نگه داشتن فشار خون است که پزشکان تجویز کرده‌اند. تمرکز این رژیم غذایی بر غذاهایی مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات سبوس‌داری است که دارای میزان سدیم و کلسترول پایینی هستند. غذاهای زیر برخی از این مواد غذایی مفید برای سلامت قلب هستند:

    • سیب، موز و پرتقال
    • کلم بروکلی و هویج
    • حبوبات
    • ماهی های سرشار از امگا 3 و روغن‌های مفید

    و خوراکی‌هایی که باید از‌ آن‌ها دوری شود، شامل:

    • غذاها و نوشیدنی‌هایی که قند بالا دارند
    • گوشت قرمز
    • روغن نارگیل
    • همچنین توصیه می‌شود از مصرف نوشیدنی‌های الکلی خودداری شود.

    2. ورزش
    یکی دیگر از تغییرات مهم سبک زندگی برای مدیریت فشار خون بالا، تحرک و ورزش است. انجام ورزش هوازی (ایروبیک) چند بار در هفته برای داشتن قلبی سالم، بسیار مفید است چون باعث بهبود جریان خون می‌شود.

    با تغذیه‌ی سالم و ورزش منظم، می‌توان به کاهش وزن نیز کمک کرد. مدیریت وزن باعث کاهش کلسترول و فشار خون می‌شود و در نتیجه خطراتی که ممکن است در صورت اضافه وزن رخ دهد نیز کاهش پیدا می‌کنند.

    یکی دیگر از راه‌های پایین آوردن فشار خون، جلوگیری و از بین بردن استرس است. استرس باعث افزایش فشار خون می‌شود. برای این کار می‌‌توانید روش‌های مختلف کاهش استرس مانند ورزش، تمرکز ذهن (مدیتیشن) و موسیقی را امتحان کنید.

    3. درمان دارویی
    اگر تغییر در سبک زندگی بی‌فایده‌ بود، داروهای مختلفی وجود دارند که می‌توان برای درمان فشار خون بالا از آن‌ها استفاده کرد. در اکثر موارد بیش از دو دارو مورد نیاز است.

    • داروهای مُدر، سدیم اضافی را از بدن خارج می‌کنند. این داروها معمولا به همراه قرص‌های دیگر استفاده می‌شوند.
    • مسدود کننده‌‌های گیرنده‌ی آدرنریک بتا، ضربان قلب را کُند می‌کنند که باعث کاهش جریان خون در شریان‌ها می‌شود.
    • بازدارنده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین، از تنگ شدن شریان‌ها جلوگیری می‌کنند.
    • مسدود‌کننده‌های آلفا، اجازه نمی‌دهند عصب‌ها، شریان‌ها را تنگ کنند و در نتیجه، خون می‌تواند آزادانه جریان داشته باشد.
    • مسدود کننده‌های آلفا به علاوه‌ی بتا، کارکرد مشابهی دارند به علاوه‌ی اینکه ضربان قلب را نیز کُند می‌کنند.
    • بازدارنده‌های مرکزی آدرنالین، باعث کاهش فرستادن سیگنال‌های عصبی توسط مغز می‌شود. (این کار از تنگ‌تر شدن شریان رگ‌ها جلوگیری می‌کند.)

    برای کاهش فشار خون بالا چه غذاهایی بخوریم؟

    رژیم غذایی سالم برای کاهش فشار خون بالا مفید است. رژیم غذایی مناسب فشار خون رژیمی است که از گروه‌های مختلف غذایی از جمله میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل تشکیل شده باشد.

    موارد زیر هم می‌توانند مفید باشند:

    • بیشترخوردن میوه‌ها، سبزیجات و محصولات لبنی کم‌چرب
    • کمترخوردن غذاهایی که چربی‌های اشباع و کلسترول زیاد دارند مانند غذاهای سرخ‌شده
    • بیشترخوردن غلات کامل، ماهی، مرغ و مغزها
    • خوردن کمتر گوشت و شیرینی
    • خوردن غذاهایی که منیزیم، پتاسیم و کسیم بالایی دارند
    • خوردن غذاهایی که سدیم کمتری دارند

    برای پیشگیری از فشار خون بالا یا مدیریت فشار خون چه‌ کارهایی باید انجام دهم؟

    خیلی از افرادی که فشار خون بالا دارند می‌توانند با تغییرات سبک زندگی سطح فشارشان را تا میزان سالمی کاهش دهند. روش‌های زیر برای تغییر سبک زندگی مفید است:

    • داشتن حداقل هفته‌ای 150 دقیقه فعالیت بدنی (حدود 30 دقیقه در روز، 5 روز در هفته)
    • ترک سیگار
    • داشتن رژیم غذایی سالم، از جمله محدودکردن سدیم (نمک) و الکل
    • مدیریت استرس
    • بعضی افراد علاوه بر ایجاد تغییرات مثبت در زندگی باید برای کاهش فشار خونشان دارو هم مصرف کنند

    با اینکه فشار خون بالا بیشتر در بزر‌گ‌سالان دیده می‌شود، بچه‌ها هم در خطرند. برای بعضی از کودکان فشار خون بالا به‌دلیل بیماری‌های کلیوی یا قلبی به وجود می‌آید؛ اما برای تعداد زیادی از بچه‌ها، عادت‌های بد در زندگی مانند رژیم غذایی بد، چاقی مفرط یا ورزش نکردن ممکن است به فشار خون بالا منجر شوند.

    چه زمانی باید برای فشار خون بالا به پزشک مراجعه کنم؟

    اگر فشار خون بالا دارید، باید به‌صورت منظم به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر بعد از درمان‌هایی که در بالا ذکر شد هنوز هم فشار خون‌تان تغییری نکرد، حتما به پزشک مراجعه کنید. پایین نیامدن فشار خون نشان دهنده‌ی دلیل دیگری برای افزایش فشار خون شما است.

    اگر هر کدام از علائم زیر را هم مشاهده کردید فورا به پزشک مراجعه کنید:

    • تاری دید
    • خستگی مفرط
    • حالت تهوع
    • گیج بودن
    • تنگی نفس

    ممکن است موارد بالا، علائم مشکل دیگری یا عوارض منفی داروها باشند. در این حالت، شاید نیاز باشد که داروی دیگری برای شما تجویز شود که عوارض کمتری برای‌تان داشته باشد.

    با این حال، موارد دیگری نیز هستند که باید در مواجهه با آنها با پزشک صحبت کنید، مثلا:

    • در صورت مشاهده هرکدام از علائم فشار خون که در ابتدای مطلب به ‌آنها اشاره کردیم؛
    • اگر بدنتان به دارویی که برای فشار تجویز شده است واکنش نشان نمی‌دهد و هنوز فشارتان بالاست؛
    • اگر داروی فشار خون عوارض جانبی برایتان داشته (اگر این اتفاق بیفتد، شاید نیاز باشد پزشکتان میزان مصرف دارو را تغییر دهد یا داروی دیگری برایتان تجویز کند).

    اگر فشار خونتان 120 روی 80 است، پنج دقیقه صبر کنید و دوباره فشارتان را اندازه بگیرید. اگر تغییری نکرد، حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید.

    کلام آخر

    وقتی متوجه شدید که فشار خون بالا دارید، باید برای همیشه فشار خون‌تان را کنترل و درمان کنید. این احتمال وجود دارد که فشار خون شما به حالت عادی برگردد، ولی خیلی به ندرت این اتفاق رخ می‌دهد. داروها و تغییراتی که در سبک زندگی به وجود می‌آورید باید ادامه‌دار باشند تا بتوانید همیشه فشار خون‌تان را ثابت نگه دارید. این روش‌های درمانی همچنین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته‌ مغزی را نیز کاهش می‌دهند.

    شما می‌توانید با مراقبت و کنترل دائمی، یک زندگی سالم داشته باشید.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: chetor.com، مریم حسین پور

    0

    کمبود این ویتامین‌ها باعث پوسیدگی دندان می‌شود

    پوسیدگی دندان نوعی بیماری است که در آن بافت سخت دندان (مینا و سپس عاج) تخریب می‌شود. این تخریب به وسیله اسیدی که از برخی باکتری‌ها خارج می‌شود به‌وقوع می‌پیوندد.

    پوسیدگی دندان نوعی بیماری است که در آن بافت سخت دندان (مینا و سپس عاج) تخریب می‌شود. این تخریب به وسیله اسیدی که از برخی باکتری‌ها خارج می‌شود به‌وقوع می‌پیوندد. این اسید خارج شده از باکتری‌های مخرب باعث تخریب و پوسیدگی دندان‌ها می‌شود. مواد غذایی که قند و شکر زیادی دارند باعث تخریب دندان‌ها می‌شود. همین‌طور غذاهایی که نشاسته زیادی دارند نظیر (چیپس) هم در پوسیدگی دندان‌ها نقش دارند. از طرفی تحقیقات ثابت کرده که کمبود برخی از ویتامین‌ها در تغذیه فرد می‌تواند خطر پوسیدگی دندان‌ها را افزایش بدهد. سه ویتامین اساسی که کمبود آن‌ها می‌تواند سبب پوسیدگی و خراب شدن دندان‌ها شود عبارتند از: ویتامین A، ویتامین D، ویتامین C.

    ویتامین A: کمبود ویتامین A سبب اختلال در سلول‌های اپیتلیال می‌شود. این سلول‌ها وظیفه ترشح کلسیم، فسفات، فلوراید، منیزیم و... را بر عهده دارند. همه این مواد به سالم ماندن دندان‌ها کمک می‌کنند. کمبود ویتامین A سبب ضعیف شدن مینای دندان می‌شود. نتیجه این کمبود کاهش تراکم مینای دندان می‌شود. تخم‌مرغ، شیر، جگر سیاه، هویج، سبزیجات زرد و نارنجی مانند کدو حلوایی، اسفناج و سایر سبزیجات برگ‌سبز، از منابع تأمین ویتامین A هستند.

    ویتامین D: ویتامین D تعادل کلسیم و فسفر را بدن کنترل می‌ کند. کلسیم و فسفر برای سلامت عاج دندان ضروری هستند. مطالعات نشان داده است که کودکانی که سطح ویتامین D آن‌ها بالاست، پوسیدگی دندانی کمتری دارند. برخی منابع ویتامین D عبارتند از: آفتاب، منابع گیاهی (غلات و برخی سبزیجات و میوه‌ها)، منابع حیوانی (کره، روغن کبد ماهی، زرده تخم مرغ، خامه، جگر، ماهی ساردین)

    ویتامین C: کمپود ویتامین C هم می‌تواند سبب التهاب لثه‌ها و خونریزی آن‌ها به‌ویژه هنگام مسواک زدن و سبب ضعف بافت همبند و پوسیدگی دندان‌ها شود. منابع آن هم عبارت است از: پرتقال، زردآلو، گیلاس.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: سلامت نیوز

    0

    فشارسنج چیست؟

    یکی از ابزار و تجهیزات پزشکی موردنیاز در منزل فشارسنج است. افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند یا در خطر ابتلا به بیماری خاصی قرار دارند، باید تجهیزات مرتبط با بیماری خود را در خانه داشته باشند. فشار سنج نیز برای افرادی که فشار خون بالا دارند، ضروری است.

    اولین‌بار اندازه‌گیری فشارخون در سال 1733 انجام شد. اما اولین دستگاه فشارسنج در سال 1881 توسط ساموئل زیگفرید کارل ریتن فورباش اختراع شد. این دستگاه اولیه شامل دو بخش بود. یک بخش لاستیکی پرازآب و یک ستون جیوه. بخش لاستیکی آب برای محدودکردن فشار خون در شریان استفاده می‌شد. در سال 1896 اصلاحاتی در فشارسنج اولیه انجام شد. در این دستگاه دستبندی اضافه شد که به بازو وصل می‌شد. این دستبند به بازو فشار وارد می‌کند و از این طریق فشارخون اندازه‌گیری می‌شود.

    در سال 1905 تفاوت فشارخون سیستولیک با دیاستولیک کشف شد. این کشف باعث شد، دستگاه‌های فشار خون مدرن به وجود بیاید. هنگامی که فشاری ایجاد می‌شود، دستگاه فشار سنج با ایجاد صدا و قطع‌شدن صدا در شریان‌ها اندازه‌گیری انجام می‌شود. صداهای سیستولیک و دیاستولیک به‌عنوان استاندارد محسوب شده و به صداهای کوروتکف معروف هستند.

    Types of barometers

    فشارسنج وسیله‌ای است که می‌توان با آن به راحتی در خانه فشار را اندازه گرفت.

    طریقه استفاده صحیح از فشارسنج چیست؟

    برای استفاده درست از فشار سنج باید به نوع دستگاه توجه کنید.هرچند به‌طورکلی همه‌ی دستگاه‌ها بر اساس یک اصل عمل می‌کنند. یک کاف دستی در قسمت بازوبند فشار وارد می‌کند و با یک سوپاپ فشار آزاد می‌شود. در این حین باید با گوشی پزشکی صداهای جریان خون شریانی را گوش بدهید.

    در زمان تپیدن قلب، فشارخون در شریان‌ها افزایش پیدا می‌کند. زمانی که بطن‌ها برای ضربان بعدی آماده می‌شوند، این فشار کاهش پیدا می‌کند. این افزایش و کاهش فشارخون به ترتیب فشار سیستولیک و دیاستولیک نامیده می‌شود. باتوجه‌به این فرایندها در شریان‌ها اندازه‌گیری فشارخون انجام می‌شود.

    مراحل اندازه‌گیری فشارخون چیست؟

    مراحل اندازه‌گیری دقیق فشار خون به‌صورت زیر است:

    1. باید شما دانش اولیه‌ای برای خواندن فشار خون داشته باشید. عددی که در این اندازه‌گیری اعلام می‌شود، فشار سیستولیک بر فشار دیاستولیک است. فشارخون طبیعی یک فرد بالغ و سالم باید در حدود 80/120 باشد.
    2. هنگام خرید فشار سنج به‌اندازه کاف دقت داشته باشید. بازوبند باید در اندازه‌ای باشد که خیلی شل یا خیلی تنگ نشود. اندازه کاف می‌تواند روی عدد به‌دست‌آمده تاثیر بگذارد. زمان اندازه‌گیری فشار خون کاف را روی لباس قرار ندهید. بازوبند دقیقا باید با بازو تماس داشته باشد.
    3. کاف را به‌درستی دور بازو بپیچید. باید کاف طوری قرار بگیرد که لبه پایینی آن حدود 2 سانتی‌متر بالاتر از ناحیه اتصال بازو و ساعد باشد.
    4. گوشی پزشکی را زیر کاف قرار دهید. باید گوشی دقیقا در قسمتی باشد که شریان بازو رد می‌شود. بهترین قسمت برای قراردادن گوشی زیر لبه پایینی کاف است.
    5. به‌آرامی کاف را باد کنید. کاف باید تا 180 میلی‌متر جیوه باد شود. به‌آرامی سوپاپ را باز کنید تا فشار حدود 3 میلی‌متر در ثانیه خالی شود.
    6. در حین خالی‌شدن باد فشارسنج صدا را به‌دقت گوش دهید. اولین صدایی که می‌شنوید، صدای سیستولیک است. پس از آن باید به آخرین صدا هم توجه کنید. آخرین صدایی که می‌شنوید، فشار دیاستولیک است.
    7. همین کار را روی بازوی دیگر نیز انجام دهید تا اندازه‌گیری دقیق باشد. باید به تفاوت اندازه‌گیری هر دو بازو، موقعیت و اندازه کاف توجه کنید. این موارد می‌توانند اعداد متفاوتی را ثبت کنند.

    در هنگام اندازه‌گیری فشارخون اولین صدایی که می‌شنوید فشار سیستولیک و دومین صدا فشار دیاستولیک است که در حالت نرمال باید 80/120 باشد.

    انواع فشارسنج

    پیشرفت فشارسنج‌ها در سال‌های اخیر بسیار زیاد بوده‌است. به‌طورکلی دستگاه‌های پزشکی پیشرفت زیادی داشته‌اند. در این میان نیز انواع فشارسنج به بازار عرضه شده‌است. در ادامه انواع فشار سنج جیوه‌ای، عقربه‌ای و دیجیتالی را معرفی می‌کنیم.

    1. فشارسنج جیوه‌ای

    متداول‌ترین نوع دستگاه فشار سنج، دستگاه‌های جیوه‌ای است. این نوع دستگاه‌ها در صنعت سلامت تحول عظیمی ایجاد کردند. فشارسنج جیوه‌ای یک کاف بادی دستی دارد که از طریق لوله جیوه‌ای به واحدهای اندازه‌گیری متصل است. زمانی که می‌خواهید از این دستگاه استفاده کنید، باید به‌طور عمودی و کاملا صاف قرار بگیرد. در این شرایط اعداد کاملا دقیق خواهند بود.

    این نوع دستگاه‌ها بسیار حساس هستند. باید مراقب باشید، ضربه‌ای نخورد. زیرا مخزن جیوه پاره شده و دستگاه بی‌مصرف می‌شود. مهمترین مزیت این دستگاه‌های جیوه‌ای این است که استفاده از آنها آسان است. اگر در نگهداری از آن دقت لازم را داشته باشید تا مادام‌العمر می‌توان آن را استفاده کرد. ازآنجایی‌که جیوه سمی است، در برخی کشورها استفاده از این دستگاه‌ها ممنوع شده‌است و باید از دستگاه‌های دیگر استفاده کرد.

    2. فشارسنج عقربه‌ای

    در این نوع دستگاه‌های فشارسنج از جیوه استفاده نمی‌شود و بدون مایع کار می‌کند. ایمن‌ترین دستگاه که می‌تواند جایگزین دستگاه جیوه‌ای شود، فشارسنج عقربه‌ای است. روش اندازه‌گیری فشار خون با این دستگاه مشابه فشارسنج جیوه‌ای است. در این نوع فشار سنج گوشی پزشکی باید به کاف وصل شود. کاف در ادامه به یک عددسنج متصل است تا اندازه فشار مشخص شود.

    فشارسنج‌های عقربه‌ای انواع مختلفی دارند که نحوه استفاده از آنها کمی متفاوت است. این دستگاه‌ها شامل فشارسنج جیبی عقربه‌ای، کف‌دستی و عقربه‌ای می‌شود.

    اگر به دنبال دستگاه مقرون‌به‌صرفه و کوچک هستید، این نوع دستگاه بهترین فشارسنج برای شما است. این نوع دستگاه‌ها مکانیزم بسیار دقیق و ظریفی دارند و باید در نگهداری از آنها دقت کافی داشت. در این فشار سنج‌ها برای جلوگیری از اشتباه خواندن فشارخون باید توسط پزشک یا پرستار خوانده شود.

    Hand barometer

    برای کار با دستگاه فشارسنج عقربه‌ای باید مهارت لازم را داشته باشید تا با گوشی پزشکی صدا را بشنوید.

    3. فشارسنج دیجیتالی

    پیشرفته‌ترین دستگاه از نظر تکنولوژی تا به امروز فشارسنج دیجیتالی است. این دستگاه‌ها سنسور فشار الکتریکی دارند و به‌راحتی می‌توان اندازه فشارخون را روی صفحه‌نمایش مشاهده کرد. همانند فشارسنج‌های جیوه‌ای و عقربه‌ای این نوع دستگاه هم یک کاف بادی دارد.

    برای اندازه‌گیری فشار خون در خانه شاید بهترین فشار سنج دستگاه‌های دیجیتالی باشد. اندازه‌گیری فشار خون در دستگاه دیجیتال متفاوت است. در این دستگاه نوسانات شریان‌ها به‌صورت خودکار ارزیابی و اندازه‌گیری می‌شود. کار با این دستگاه‌ها بسیار آسان است. به همین دلیل می‌توان به‌راحتی در خانه از آن استفاده کرد. برای جلوگیری از خطا هنگام خواندن فشارخون بهتر است به‌طور دوره‌ای گاهی فشار خون خود را با دستگاه جیوه‌ای اندازه بگیرید تا از دقیق بودن اندازه‌گیری فشارسنج دیجیتالی مطمئن شوید.

    Digital sphygmomanometer

    کار با فشارسنج دیجیتال بسیار ساده است و برای استفاده از منزل مناسب است.

    فشارسنج مچی یا فشارسنج بازویی؟

    فشارسنج‌های دیجیتال به دو دسته‌ی مچی و بازویی تقسیم‌بندی می‌شوند. نکته مهم این است که فشارسنج های بازویی دقت بالاتری از فشارسنج‌های مچی دارند اما استفاده از فشارسنج های مچی راحت‌تر است. فشارسنج مچی روی مچ دست بسته می‌شود و دیگر نیازی نیست شما آستینتان را بالا بزنید یا چاقی و لاغری دیگر مانع بستن کاف به دور بازو نمی‌شود.

    درست است که فشارسنج های مچی نسبت به موقعیت بدنی حساس هستند و برای اندازه گیری صحیح، باید دست و مچ در سطح قلب قرار گیرد. اما به طور معمول کار با آنها برای مردم راحت‌تر از مدل بازویی است. فشارسنج های بازویی باید بالاتر از آرنج قرار گرفته و دستها صاف و مچ ها بسته نباشد. کاف باید از جهت صحیح روی بازو قرار بگیرد. کاف نباید خیلی سفت یا شل باشد. بنابراین بستن کاف فشارسنج بازویی ممکن است کمی مشکل به نظر برسد. اما فشارسنج مچی را می‌توانید به‌سرعت روی مچ بسته و در هر شرایطی فشار خود را اندازه‌گیری کنید.

    اما به‌طورکلی برای کسانی که استفاده‌ی صحیح از فشارسنج دیجیتال را بلد باشند، فرق چندانی بین دقت این دو فشارسنج وجود ندارد.

    کدام نوع از فشارسنج بهتر است؟

    انتخاب بهترین نوع فشارسنج باتوجه‌به نیاز شما و استفاده آن در خانه یا استفاده حرفه‌ای تعیین می‌شود. اگر مشکل فشارخون دارید، باید یک دستگاه فشارسنج خریداری کنید. زیرا افزایش و افت فشارخون می‌تواند نشانه‌ی یک بیماری جدی باشد. بررسی این ناهنجاری‌ها برای پیشگیری از فشار خون بالا، سکته مغزی یا حمله قلبی ضروری است. قبل از انتخاب و خرید دستگاه فشار سنج باید به عوامل زیر دقت کنید تا بهترین فشارسنج را انتخاب کنید.

    1. نیاز شما و قیمت دستگاه فشار خون

    فشارسنج مناسب باتوجه‌به نیاز شما تعیین می‌شود. فشار سنج‌های عقربه‌ای دقت بسیار بالایی در اندازه‌گیری دارند. اما برای استفاده از آنها باید دانش و مهارت استفاده از آن را داشته باشید. پرستاران، پزشکان و متخصصان از این نوع دستگاه استفاده می‌کنند. زیرا دوام آن بسیار خوب است و از انعطاف‌پذیری و دقت بالایی برخوردارند.

    اما معمولا افرادی که به دنبال فشارسنجی برای مصارف خانگی هستند، می‌خواهند دستگاه به‌آسانی کار کند و در اندازه‌گیری فشارخون با مشکل مواجه نشوند. فشارسنج‌های دیجیتالی طوری طراحی شده‌اند که بسیار کاربرپسند هستند. افرادی که سابقه پزشکی ندارند، می‌توانند بدون گوشی پزشکی با این دستگاه فشارخون را اندازه‌گیری کنند.

    یکی از مهمترین عوامل تعیین‌کننده برای انتخاب بهترین فشار سنج، قیمت آن است. دستگاه‌هایی که برای مصارف خانگی کاربرد دارند، قیمت مناسبی داشته و مقرون‌به‌صرفه هستند. بسیاری از فشارسنج‌های گران‌قیمت در بازار برای متخصصان طراحی شده‌اند و در خانه کاربرد زیادی ندارند.

    2. دقت دستگاه فشارسنج

    هر نوع ابزار پزشکی باید دقت بسیار بالایی داشته باشد. در انواع فشارسنج دقت اندازه‌گیری تفاوت دارد. بالاترین دقت اندازه‌گیری مربوط به فشارسنج‌های جیوه‌ای است. این دستگاه‌ها در حد استاندارد هستند. فشار سنج‌های عقربه‌ای هم دقت بسیار بالایی دارند. اما در این نوع فشارسنج مهارت و تخصص شخص هم مهم است، زیرا برای خواندن آن باید از گوشی پزشکی استفاده کرد و به‌دقت به صدا گوش داد.

    فشارسنج‌های دیجیتال نسبت به دو فشارسنج دیگر دقت پایین‌تری دارند. اما چون استفاده از آنها بسیار ساده و راحت است، طرفداران زیادی دارد.

    3. کیفیت و نوع طراحی دستگاه فشارسنج

    کیفیت، جنس و نوع طراحی دستگاه فشارخون در عملکرد آن تاثیر زیادی دارد. تمامی قطعات از کاف تا سوپاپ و پمپ فشار همگی باید کیفیت قابل قبولی داشته‌باشند. قسمتی که با پوست در ارتباط است، باید ضدحساسیت و نچسب باشد تا آلرژی ایجاد نکند. اندازه کاف هم باید استاندارد باشد. اگر بازوبند خیلی گشاد یا خیلی تنگ باشد، در اندازه‌گیری مشکل ایجاد می‌کند.

    4. راحتی و قابلیت حمل دستگاه فشارخون

    فرقی ندارد فشارسنج را برای مصارف خانگی خریداری کنید یا مصارف حرفه‌ای. درهرصورت باید راحتی و سهولت جابه‌جایی آن را در نظر داشت. البته دستگاه‌های سبک و قابل‌حمل کمی گران‌تر هستند. پزشکان حتما باید این نوع فشار سنج را خریداری کنند تا حین کار راحت باشند. اما برای مصارف خانگی می‌توان به دنبال دستگاه‌های فشار خون کمی سنگین‌تر اما مقرون‌به‌صرفه بود.

    در خرید دستگاه فشارخون باید به نیاز خود و قیمت، دقت دستگاه، کیفیت قطعات و قابلیت حمل دقت کنید. فشارسنج جیوه‌ای بالاترین و دیجیتالی پایین‌ترین دقت را دارد.

    تفاوت فشارسنج دیجیتالی، عقربه‌ای و جیوه‌ای چیست؟

    اساس کار این فشار سنج‌ها با هم یکسان است. اگر می‌خواهید در خانه به‌راحتی فشار خود را اندازه بگیرید، بهترین فشارسنج برای شما فشارسنج دیجیتال است. این نوع دستگاه نیازی به گوشی پزشکی ندارد و به‌صورت خودکار صدا را ثبت می‌کند. هر فردی با خواندن برگه‌ی راهنمای استفاده از فشارسنج دیجیتالی می‌تواند از آن استفاده کند.

    فشارسنج جیوه‌ای و سپس فشارسنج عقربه‌ای بیشترین دقت را دارند، اما با گوشی پزشکی کار می‌کنند. برای استفاده از این دستگاه‌ها باید آموزش دیده‌ باشید. ازاین‌رو این دو نوع فشارسنج با وجود دقت بسیار بالا، مصرف خانگی ندارند و بیشتر توسط پزشکان و در مراکز درمانی استفاده می‌شوند.

    مقایسه بهترین برندهای فشارسنج

    امروزه شرکت‌های زیادی فشارسنج تولید می‌کنند. از فشارسنج‌های ساده جیوه‌ای تا فشار سنج‌های دیجیتالی در بازار موجود است. در ادامه چند مورد از بهترین فشارسنج‌ها را معرفی می‌کنیم که می‌توان در خانه یا حتی بیمارستان از آنها استفاده کرد.

    1. فشارسنج حرفه‌ای عقربه‌ای PARAMED

    قیمت این دستگاه در مقایسه با عملکرد آن بسیار مناسب است. اندازه‌گیری این دستگاه کاملا دقیق است و کاف آن کیفیت بالایی دارد. برای افرادی که واکنش آلرژیک نسبت به لاتکس دارند، این نوع دستگاه بهترین فشارسنج است، زیرا خاصیت ضدحساسیت دارد. این دستگاه برای مصارف خانگی، یادگیری نحوه اندازه‌گیری فشار خون استفاده حرفه‌ای ایده‌آل است.

    2. فشارسنج دیجیتالی OMRON

    یکی از بهترین فشارسنج‌های موجود در بازار دستگاه‌های امرون است. دستگاه فشارخون امرون دیجیتالی است و برای افرادی که می‌خواهند به تنهایی در منزل فشارخون خود را اندازه بگیرند، مناسب است. فشارسنج‌های دیجیتالی امرون دو نوع فشارسنج مچی و بازویی است. کار با نوع مچی بسیار ساده‌تر است و می‌توان با بستن آن دور مچ فشار را اندازه گرفت. فشارسنج امرون از بهترین دستگاه های فشارسنج است.

    3. فشارسنج دیجیتالی Beurer

    دستگاه فشارسنج بیورر از پرفروشترین دستگاه های فشارسنج است. این دستگاه برای سالمندان گزینه بسیار مناسبی است. دستگاه فشارسنج بیورر دیجیتالی بوده و روی بازو بسته می‌شود. این دستگاه فشارخون و ضربان قلب را روی صفحه نمایش نشان می‌دهد و سخنگو هم است. برای راحتی افراد سالمند میزان فشارخون با رنگ‌های خاص نیز نمایش داده می‌شود تا تعیین آن آسان‌تر شود. بیورر انواع مختلفی دارد که به صورت فشارسنج های مچی و بازویی در بازار موجود است.

    4. فشارسنج دیجیتالی GLAMOR

    فشارسنج دیجیتالی گلامور علاوه بر فشارخون، ضربان قلب را نیز نشان می‌دهد. این دستگاه از نوع بازویی بوده و با باتری کار می‌کند. برای استفاده در منزل گزینه بسیار خوبی است و نحوه کار آن آسان است.

    5. فشارسنج دستی GreaterGoods

    این دستگاه صفحه‌خوان آسانی دارد که وضوح و دقت آن بالا است. همچنین یک کیف نگهدارنده دارد که می‌توانید به‌راحتی آن را حمل کنید. قسمت پمپ این دستگاه یک نوار فلزی دارد که باعث کنترل بهتر اندازه‌گیری و جلوگیری از لرزش آن می‌شود.

    6. فشارسنج عقربه‌ای Santamedical

    برای استفاده حرفه‌ای و مداوم می‌توان گفت این دستگاه بهترین فشار سنج است. کاف آن به‌گونه‌ای طراحی شده‌است که در برابر سایش، مواد شیمیایی و رطوبت مقاومت دارد. این نوع دستگاه هم برای مصارف حرفه‌ای و هم برای استفاده در خانه گزینه خوبی است.

    Santamedical sphygmomanometer

    فشارسنج عقربه‌ای سانتامدیکال یکی از بهترین گزینه‌ها برای فشارسنج است.

    بهرحال انتخاب فشارسنج برای حرفه پزشکی یکی از ضروریات و ملزومات مهم در ارزیابی بیمار است، با مطالعه این مقاله هم در هزینه و هم در برند دست شما باز خواهد بود.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    0

    علت بیدار شدن از خواب با سرگیجه چیست؟

    علت سرگیجه

    اگر از آن دسته افرادی هستید که با سرگیجه از خواب بیدار می‌شوید، حتما خبر زیر را بخوانید.

    به نظر نقل از هلث کلیولند کلینیک، جدا شدن از رختخواب می‌تواند به تنهایی یک مبارزه باشد. اگر بیدار شدن با سرگیجه باشد، این کار را سخت‌تر می‌کند.

    دکتر جولی هوناکر، شنوایی سنج، می‌گوید: «سرگیجه یکی از شایع‌ترین دلایلی است که مردم به دنبال مراقبت‌های پزشکی هستند، اما می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد. با افزایش سن، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‌ها و مشکلات فشار خونی هستیم که باعث سرگیجه صبحگاهی می‌شوند.»

    اگر هر چند وقت یک‌بار با سر‌گیجه از خواب بیدار می‌شوید، احتمالاً نیازی به نگرانی نیست. بیشتر مردم گاهی اوقات در صبح دچار سرگیجه می‌شوند، اما اگر شما بیشتر اوقات، با سرگیجه از خواب بیدار می‌شوید قضیه فرق می‌کند. دلایل رایج احساس سرگیجه بعد از بیدار شدن از خواب شامل موارد زیر است:

    • فشار خون پایین
    • سرگیجه وضعیتی حمله‌ای خوش خیم
    • کم آبی بدن
    • دارو
    • آپنه خواب
    • نارسایی قلبی

    دکتر هوناکر ارتباط بین این علل حس سرگیجه صبحگاهی را توضیح داده، به علاوه اینکه چه کارهایی می توانید برای یافتن تسکین انجام دهید.

    فهرست عنوان ها راهنمای مطالعه آسان شماست:

    • علت بیدار شدن از خواب با سرگیجه چیست؟
    • چرا وقتی از خواب بیدار می شوم سرم گیج می رود؟
      • 1- فشار خون پایین
      • 2- سرگیجه وضعیتی حمله‌ای خوش خیم (BPPV)

    علت بیدار شدن از خواب با سرگیجه چیست؟

    دکتر هوناکر می‌گوید سرگیجه ذهنی است. نوع سرگیجه ممکن است با شخص دیگری متفاوت باشد. افرادی که سبکی سر، سرگیجه یا عدم تعادل را تجربه می‌کنند ممکن است آن را به عنوان سرگیجه توصیف کنند.» ایشان توضیح می‌دهد: “بهترین راه برای توصیف سرگیجه، احساس اختلال یا اختلال جهت گیری فضایی نسبت به محیط اطراف است.”

    سرگیجه حالتیست، مثل این که شما در حال چرخش هستید یا دنیای اطراف شما با یا بدون حرکت سر و بدن شما در حال چرخش است.

    چرا وقتی از خواب بیدار می شوم سرم گیج می رود؟

    دکتر هوناکر شش دلیل رایج که ممکن است هنگام بیدار شدن از خواب دچار سرگیجه شوید را فهرست می‌کند:

    1- فشار خون پایین

    خوابیدن به پشت، شکم یا پهلو می‌تواند فشار خون شما را در اول صبح تحت تاثیر قرار دهد: «وقتی دراز می کشید، خون در قسمت میان تنه‌ی شما جمع می‌شود. دکتر هوناکر توضیح می‌دهد که وقتی بلند می‌شوید، خون به سمت پاها و قسمت میانی بدن شما جریان پیدا کرده و باعث افت فشار خون می‌شود.

    به طور معمول، بدن می‌تواند فشار خون شما را به سرعت بازیابی کند. اما زمانی که این روند خیلی کند اتفاق بیفتد، هیپوتانسیون ارتواستاتیک نامیده می‌شود که می‌تواند باعث سرگیجه شود.

    فشار خون پایین، که به عنوان افت فشار خون ارتواستاتیک یا افت فشار خون وضعیتی شناخته می‌شود، در افراد مسن شایع تر است.

    افت فشار خون ارتواستاتیک برای شما هم اتفاق می‌افتد اگر:

    • برخی از انواع داروها (مانند برخی از داروهای ضد افسردگی یا دیورتیک‌ها) را مصرف کنید
    • و مشکلات قلبی یا اختلالات سیستم عصبی داشته باشید

    دکتر هوناکر می‌گوید: در حالی که افت فشار خون ارتواستاتیک می‌تواند باعث احساس ناراحتی سرگیجه یا سبکی سر در هنگام بیدار شدن شود، اما این شرایط کاملا موقتی است.

    این وضعیت فقط چند دقیقه طول می‌کشد، اما اگر به طور منظم این احساسات را تجربه می‌کنید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

    2- سرگیجه وضعیتی حمله‌ای خوش خیم (BPPV)

    اگر این علائم را تجربه کردید، دکتر هوناکر توصیه می‌کند با پزشک خود صحبت کنید.

    دکتر هوناکر می‌گوید: «متخصصانی مانند شنوایی سنج و فیزیوتراپیست‌ها می‌توانند این بیماری را تشخیص دهند. آنها همچنین می‌توانند به شما در انجام حرکات سر و بدن کمک کنند که کریستال‌ها را به جایی که تعلق دارند برگرداند.

    از عوامل دیگر این سرگیجه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • کم آبی بدن
    • تاثیر بعضی از دارو‌ها
    • آپنه خواب
    • و نارسایی قلبی

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: سلامت نیوز

    0

    آیا کم کاری تیروئید باعث چاقی می شود؟

    یکی از مشکلات و مواردی که می‌تواند باعث چاقی شود، کم کاری تیروئید است.

    8. علائم خطرناک تیروئید کم کار

    گاهی بیمار به علائم اولیه‌ی کم‌کاری تیروئید بی‌توجهی می‌کند و همین مسئله باعث بروز مشکلات و عوارضی می‌شود که خطرناک‌تر هستند. در صورتیکه به علائم اولیه بی‌توجهی شود، به نقل از mayoclinic، علائم خطرناکی در بیمار دیده‌می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:

    چاقی مفرط یا چاقی بیش از اندازه

    دردهای مفصلی مانند زانو درد، درد شانه، دردهای گردن و موارد مشابه

    نازایی (همچنین در زنان ممکن است که علائمی مانند بی‌نظمی در پریود و دوره‌ی ماهیانه دیده‌شود)

    مشکلات و درد قلبی از دیگر علائمی هستند که ممکن است در کم کاری تیروئید خطرناک دیده‌شود.

    با دیدن علائم تیروئید کم‌کار به چه دکتری مراجعه کنیم؟

    در صورتیکه با علائم اولیه و یا علائم خطرناک‌تر کم کاری تیروئید مواجه شدید، باید بدانید که یک جای کار غده‌ی تیروئید شما می‌لنگد و برای درمان آن باید اقدام کنید. یکی از بهترین راه‌های درمان این بیماری مراجعه به دکتر است. دکتر برای شما داروهایی تجویز می‌کند که می‌تواند تیروئید کم کار شما را تعدیل کند. برای درمان کم کاری تیروئید می‌توانید به دکتر غدد یا دکتر داخلی مراجعه کنید. مراجعه به دکتر غدد انتخاب بهتری است، زیرا دکتر غدد بیشتر از هر کسی در این زمینه تخصص دارد و می‌داند که چه درمانی برای شما بهتر است.

    علت بوجود امدن تیروئید کم کار چیست؟

    علت‌های ایجاد هیپوتیروئیدی را می‌توان از انواع آن به سادگی تشخیص داد. این علت‌ها عبارتند از:

    تروما یا آسیب بیرونی به غده‌ی تیروئید

    بیماری خودایمنی

    کمبود ید در رژیم غذایی و جذب کم ید توسط بدن

    کمبود هورمون محرک غده‌ی تیروئید

    علل مادرزادی مثل نداشتن غده تیروئید

    ژنتیک

    مصرف بیش‌از‌حد داروهای ضدتیروئید برای درمان پرکاری تیروئید

    قرارگرفتن در معرض اشعه

    درمان با ید رادیواکتیو

    چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به کم کاری تیروئید هستند؟

    اگر در هر یک از گروه‌های زیر قرار بگیرید، احتمال بالاتری برای ابتلا به تیروئید کم کار در شما وجود دارد:

    زنان

    افراد بالای 60 سال

    سابقه‌ی بیماری‌های تیروئیدی در خانواده

    ابتلا به بیماری‌های خودایمنی مثل بیماری سلیاک یا دیابت نوع یک

    درمان با رادیواکتیو

    جراحی تیروئید

    زنان باردار

    زنانی که در 6 ماه گذشته زایمان کرده‌اند.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    0

    کبد چرب یکی از بیماری‌های شایع است که معمولاً در اثر سبک زندگی نادرست و به‌ویژه رژیم غذایی ناسالم به وجود می‌آید. خوشبختانه در مواردی که هنوز بیماری به مرحله حاد نرسیده است، درمان کبد چرب با رعایت یک سری از نکات امکان‌پذیر خواهد بود. در ادامه مقاله قصد داریم تا مروری داشته باشیم بر این نکات و به همه روش‌های مؤثر برای بهبود سلامت کبد چرب اشاره کنیم؛ با ما همراه باشید.

    عوارض کبد چرب چیست؟

    قبل از اینکه به درمان کبد چرب بپردازیم، بهتر است اصلاً ببینیم که کبد چرب چه عوارضی دارد و چرا باید آن را درمان کنیم.

    کبد چرب درصورتی‌که درمان نشود، خصوصاً در کبد چرب گرید 3 به‌مرور می‌تواند باعث اختلال در عملکرد کبد شود و در نهایت باعث از بین رفتن بافت کبد و ایجاد فیبروز و سیروز کبدی شود. در این حالت تنها راه نجات جان بیمار پیوند کبد است که ممکن است کاندیدای مناسب پیدا نشود یا پیوند موفقیت‌آمیز نباشد. بنابراین هرچند که این فرایند در مدت طولانی‌ای اتفاق می‌افتد و ممکن است در کوتاه‌مدت مد نظر قرار نگیرد؛ اما، کبد چرب در صورت پیشرفت به‌مرور و به آسانی می‌تواند باعث مرگ شخص شود.

    آیا کبد چرب درمان دارد؟

    حال مقاله را با پاسخ این سؤال که آیا کبد چرب درمان دارد یا خیر ادامه می‌دهیم. تاکنون دارو یا روش خاصی که مستقیماً و کامل باعث درمان کبد چرب شود شناخته نشده است. بااین‌حال با رعایت راهکارهایی که در ادامه به آن می‌پردازیم می‌بینیم که پاسخ این سؤال که آیا کبد چرب درمان دارد بله است و به‌سادگی می‌توان هم از آن پیشگیری کرد و هم از پیشرفت آن به سمت کبد چرب گرید 3 جلوگیری کرد.

    راهکارهای درمان کبد چرب

    کبد چرب مانند دیابت نوع دو یک بیماری وابسته به اختلالات متابولیک بوده و نیاز به مدیریت دقیق دارد. تحقیقات گسترده‌ای در زمینه پیداکردن درمان قطعی در حال انجام است؛ ولی، تاکنون دارو یا روش درمانی مسلم برای کبد چرب ارائه نشده است؛ به همین دلیل برای غلبه بر کبد چرب و درمان آن همواره بر راهکارهای بدون دارو پافشاری می‌شود. این راهکارها را در ادامه معرفی کرده‌ایم.

    اصلاح رژیم غذایی

    مهم‌ترین عاملی که می‌تواند سلامت کبد شما را تحت تأثیر قرار دهد رژیم غذایی‌تان است و اگر به اندازه کافی به آن توجه کنید، شانس زیادی جود دارد تا بیماری کبد چرب درمان شود. برای درمان کبد چرب سعی کنید نکات تغذیه‌ای زیر را سرلوحه روتین غذایی روزانه خود قرار دهید:

    • چربی‌های سالم بخورید. اضافه‌کردن چربی‌های سالم‌تر به رژیم غذایی موجب می‌شود بدن بتواند تا حدودی بر مقاومت انسولین غلبه کند و سلول‌ها پذیرای گلوکز انباشته‌شده در خون شوند و به این ترتیب کبد چرب در زنان و مردان بهبود می‌یابد. چربی‌های حاوی امگا 3 در منابع غذایی مانند گردو، دانه سویا و بذر کتان یافت می‌شود. مهم‌ترین منبع امگا 3 روغن ماهی (به‌ویژه سالمون و ساردین) است که مقادیر زیادی از این ترکیب را در خود گنجانده است. گروه دیگری از چربی‌های مفید موسوم به اسید‌های چرب غیراشباع هستند که در زیتون و روغن زیتون به فراوانی یافت می‌شوند و برای بهبود وضعیت کبد چرب مفید هستند.
    • چربی‌های اشباع را محدود کنید. در مقابل چربی‌های سالم، اسید‌های چرب اشباع‌شده قرار دارند که بیمار مبتلابه کبد چرب خصوصاً کبد چرب گرید 3 باید از مصرف آن‌ها خودداری کند. تفاوت بین این دو گروه از چربی به ساختار شیمیایی آن‌ها بر می‌گردد.
    • مصرف شیرینی و شکر را محدود کنید. مصرف بیش از اندازه کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده، که شیرینی یا نوشیدنی‌های بسیار شیرین مثل انواع نوشابه‌ها مثال بارز آن‌ها هستند، سبب تشدید کبد چرب به‌ویژه کبد چرب گرید3 در افراد چاق یا مقاوم به انسولین خواهد شد.

    مواد غذایی که کبد چرب را درمان می‌کنند

    لازم به توضیح است که در این مطلب تنها هدف ما ارائه راهکارهایی است که از طریق آن‌‌ها کبد چرب درمان خواهد شد. اما اگر تمایل دارید که بدانید کبد چرب چگونه رخ خواهد داد، مطالعه مقاله «کبد چرب چیست و چگونه به وجود می‌آید» را به شما توصیه می‌کنیم.

    بسیاری از ترکیبات موجود در مواد غذایی وارد کبد شده و در آنجا متابولیزه می‌شوند. در بیماری کبد چرب در زنان و مردان جایگزین‌شدن چربی با سلول‌های اصلی کبدی اتفاق می‌افتد که این امر درنهایت عملکرد کبد را کاهش می‌دهد. بنابراین بسیاری از ترکیبات غذایی یا دارویی در بیمار باید با احتیاط و ملاحظه فراوان استفاده شود. اما مواد غذایی خاصی وجود دارند که به‌ویژه برای افراد مبتلابه کبد چرب مفید هستند:

    • چای سبز: این نوع چای منبع غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها است. چای سبز یک گزینه مناسب برای کاهش چربی خون در بیماران مبتلابه اختلالات متابولیک، مانند کبد چرب در زنان، است.
    • گردو: همان طور که پیش‌تر اشاره شد، گردو منبع غنی از چربی امگا 3 بوده که برای کبد چرب مفید است.
    • زردچوبه: این ادویه حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی فراوانی است که با نام «فلاونوئید» شناخته می‌شوند. یکی از بهترین روش‌های مصرف این ادویه تهیه چای زردچوبه است. فلاونوئیدهای موجود در زردچوبه در درمان کبد چرب و کاهش خطر ابتلا به این بیماری مفید هستند.
    • آووکادو: مقادیر چربی سالم و فیبر موجود در این گیاه باعث کاهش قند خون و استرس اکسیداتیوشده و یکی از پیشنهاد‌های تغذیه‌ای مهم در افراد مبتلابه دیابت و کبد چرب است. بااین‌حال مصرف آووکادو در افرادی که نارسایی کبدی دارند باید با احتیاط انجام شود.
    • میوه و سبزیجات: یک رژیم حاوی میوه‌ها و سبزیجات فراوان نقش مهمی در سلامت افراد مبتلابه بیماری‌های متابولیک، مانند کبد چرب، ایفا می‌کند. به‌خصوص کلم‌بروکلی به‌صورت ویژه‌ای به مبتلایان به کبد چرب پیشنهاد شده است.
    • حبوبات و غلات کامل و مغزها: این مواد دارای خواصی هستند که می‌توانند به کبد چرب غیرالکلی کمک کنند.

    مکمل‌های مفید برای درمان کبد چرب

    یک سری از مکمل‌های غذایی می‌توانند مسیر شما را برای رسیدن به درمان کبد چرب هموار کنند. البته روی‌آوردن به سبک زندگی سالم‌تر کماکان راه‌حل اصلی بهبود کبد چرب و درمان آن تلقی می‌شود؛ اما، بهره‌گیری از مکمل‌های زیر نیز می‌تواند کمی به روند بهبودی کمک کند.

    • خارمریم در آزمایشات مختلف تأیید شده است که خواص محافظت‌کننده از کبد دارد. برخی از مطالعات نیز به این نتیجه رسیده‌اند که، استفاده از خارمریم به تنهایی یا ترکیب آن با ویتامین e می‌تواند به کاهش حساسیت به انسولین، التهابات یا آسیب‌های کبدی در افراد مبتلابه کبد چرب غیرالکلی کمک کند.
    • بربرین: بربرین نوعی ترکیب گیاهی است که مطالعات مختلف تأثیر آن را بر روی کاهش قند خون، کاهش سطوح کلسترول و انسولین به همراه برخی خواص سلامتی دیگر ازجمله بهبود کبد چرب و درمان آن به اثبات رساندند.
    • دریافت پروتئین وی چه از منابع طبیعی و چه از منابع مکملی می‌تواند به بهبود کبد چرب کمک کند. برخی مطالعات ثابت کردند که، مصرف پروتئین وی می‌تواند تا 20 درصد به درمان کبد چرب در زنان چاق منجر شود. علاوه بر این پروتئین وی ممکن است سبب کاهش آنزیم‌های کبدی شود که این مسئله بسیار برای افراد مبتلابه کبد چرب در سطح پیشرفته مفید خواهد بود.

    وزن کم کنید

    در کنار تغذیه سالم، با وزن کم‌کردن نیز کبد چرب درمان خواهد شد. درصورتی‌که مبتلا به چاقی هستید یا اضافه وزن دارید سعی کنید که کالری‌های دریافتی خود را محدود کنید. علاوه بر این یک برنامه ورزشی با ترکیبی از تمرینات هوازی و تمرین با وزنه را جهت کاهش چربی و رسیدن به تناسب اندام دنبال کنید.

    دیابت را کنترل کنید

    اگر دیابتی هستید، بیشتر در خطر ابتلا به کبد چرب قرار دارید و ابتلا به این بیماری نیز می‌تواند بیشتر برای شما خطرناک باشد. با پزشک خود درمورد کنترل دیابت در ارتباط باشید و سعی کنید دستورالعمل‌های لازم را به‌درستی دنبال کنید.

    چرا درمان کبد چرب اهمیت دارد؟

    کبد چرب یک بیماری شایع است که در صورت توجه‌نکردن به آن می‌تواند مشکلاتی اساسی را برای مبتلایان به وجود آورد. خوشبختانه درمان و بهبود وضعیت کبد چرب در مراحل اولیه از طریق یک سری تغییرات در عادات و دنبال‌کردن سبک زندگی سالم‌تر امکان‌پذیر خواهد بود.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منابع:

    www.webmd.com

    www.medicalnewstoday.com

    www.mayoclinic.org

    www.healthline.com

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24672644

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21288612

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19638084

    0

    گواتر چیست؟ علائم، تشخیص و درمان گواتر

    گواتر (Goiter) معمولاً بدون درد است. در حقیقت، گواتر بزرگ شدن غیرطبیعی غده تیروئید است که می‌تواند بلعیدن را مشکل کند. غده تیروئید هورمون‌هایی ترشح می‌کند که به کنترل متابولیسم و سایر فرآیندهای مهم در بدن کمک می‌کند. ابتلا به گواتر همیشه به این معنی نیست که غده تیروئید درست کار نمی‌کند.

    حتی زمانی که غده تیروئید بزرگ شده است، هنوز می‌تواند مقدار طبیعی هورمون تولید کند. اگر غده تیروئید بیش‌ازحد (پرکاری تیروئید) و یا خیلی کم (کم‌کاری تیروئید) هورمون تولید کند، فرد ممکن است به گواتر مبتلا شود. برای شناخت بیشتر این عارضه با مقاله دیگری از مجله هومکا همراه باشید.

    گواتر چیست؟

    غده تیروئید چیست؟ غده‌ای پروانه‌ای شکل است که در قاعده گردن قرار دارد و دو هورمون موثر در عملکرد بدن را می‌سازد. این هورمون‌ها تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) نامیده می‌شوند. تیروئید سرعت ضربان قلب و سرعت کالری سوزی را کنترل می‌کند. تیروئید، هورمون‌ها را برای کنترل متابولیسم آزاد می‌کند. هورمون مهم دیگری که تیروئید تولید می‌کند، هورمون پاراتیروئید نام دارد. این هورمون به حفظ مقدار سالم کلسیم در خون کمک می‌کند. به رشد غیرطبیعی غده تیروئید گواتر گفته می‌شود.

    گواتر چیست؟

    اگر تیروئید به هر علتی بزرگ شود به‌صورت برجسته در جلوی گردن قابل‌مشاهده خواهد بود که به آن گواتر می‌گویند. گواتر ممکن است به دلیل کمبود ید و یا به دلیل تکثیر خوش‌خیم سلول‌های تیروئید ایجاد شود. در برخی شرایط با ظاهر شدن گواتر تغییری در سطح هورمون‌های تیروئیدی رخ نمی‌دهد اما گاهی نیز ممکن است سطح هورمون‌ها تحت تأثیر قرار گیرد. در کشورهایی که کمبود ید در آن‌ها شایع نیست ندول تیروئید و التهاب عوامل اصلی گواتر به‌شمار می‌روند. انواع گواترها به شرح زیر است:

    • گواتر کلوئیدی: این نوع گواتر به دلیل کمبود ید برای تولید ‌هورمون‌های تیروئیدی پدیدار می‌شود. افراد مبتلا گواتر کلوئیدی معمولاً در مناطقی زندگی می‌کنند که ید غذایی محدود است
    • غیر سمی: علت گواتر غیر سمی ناشناخته است اما بعضی عوامل مثل مصرف داروهای لیتیومی در ایجاد چنین اختلالی تأثیر دارند. داروهای لیتیومی برای درمان اختلالات خلقی نظیر اختلال دوقطبی تجویز می‌شوند. در گواتر غیر سمی تولید هورمون‌های تیروئیدی تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد و عملکرد تیروئید نرمال است
    • گواتر ندولی یا سمی: توده‌های جامد یا مایع به نام ندول در تیروئید است که به‌صورت توده‌های ناصاف و سخت ظاهر می‌شوند. تعداد گره‌ها از یک تا چندین گره متغیر است و هر گره هورمون تیروئید خود را تولید می‌کند و این روند باعث پرکاری تیروئید می‌شود

    علائم و نشانه‌های گواتر

    علائمی که در گواتر ظاهر می‌شود به اندازه و نوع گواتر بستگی دارد. گاهی اوقات گواتر اصلاً هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند. گاهی نیز با علائمی همراه است. این علاپم عبارت‌اند از:

    • تورم در پایه گردن
    • احساس تنگی در گلو
    • گرفتگی صدا
    • سرفه کردن
    • دشواری در تنفس
    • مشکل در بلع
    • سرگیجه
    • تورم ورید گردن

    در اغلب موارد، ورم گواتر خفیف است و به همین علت علائمی که در فرد بروز می‌کند خفیف هستند و با درمان به‌موقع فروکش می‌کنند. علائم گواتر خفیف به‌صورت زیر است:

    • سرفه گهگاه و خفیف
    • احساس فشار جزئی در ناحیه گلو
    • تغییر اندک و ملایم تن صدا

    علائم گواتر در زنان ممکن است متفاوت باشد. گواتر ممکن است در هر فردی و در هر رده سنی بروز کند اما شیوع آن در زنان بیشتر از مردان است و گاهی بر نحوه عملکرد تیروئید نیز اثرگذار است. اندازه گواتر بسته به عامل زمینه‌ای و شدت آن متفاوت است.

    علائم گواتر

    گواتر پرکار چیست؟

    پرکاری تیروئید به معنای ترشح هورمون، بیش از مقدار موردنیاز بدن است. پرکاری غده تیروئید یکی از دلایل ابتلا به گواتر است. این اختلال معمولا به دلیل بیماری دیگری به اسم گریوز (Graves’ disease) اتفاق می‌افتد. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید حمله می‌کند. گواتر پرکار می‌تواند متابولیسم را تسریع کند و علائم ناخوشایندی ایجاد کند.

    وقتی برای اولین بار به پرکاری تیروئید مبتلا می‌شوید، ممکن است احساس انرژی کنید. این مشکل به این دلیل است که متابولیسم شما زیاد شده است؛ اما با گذشت زمان، این افزایش متابولیسم می‌تواند انرژی شما را از بین ببرد و باعث احساس خستگی شود. معمولاً پرکاری تیروئید روند کندی دارد. اگر در زمان ابتلا جوان باشید، علائم ممکن است به‌طور ناگهانی ظاهر شوند.

    اگر شما یک فرد مسنی هستید، به‌احتمال‌زیاد علائمی مانند ضربان قلب تند را خواهید داشت یا ممکن است بعد از فعالیت‌های روزمره احساس خستگی بیشتری کنید. برخی داروها می‌توانند علائم پرکاری تیروئید را کاهش دهند. اگر برای درمان فشار خون بالا یا بیماری دیگری از بتا بلاکرها (Beta blockers) استفاده می‌کنید، ممکن است ندانید که به آن مبتلا هستید. مطمئن شوید که پزشک شما از تمام داروهایی که مصرف می‌کنید مطلع است.

    علائم گواتر پرکار

    علائم رایج این بیماری عبارت‌اند از:

    • عصبی بودن، اضطراب یا بدخلقی
    • خستگی یا ضعف
    • حساسیت به گرما
    • تورم در قاعده گردن
    • کاهش وزن ناگهانی
    • ضربان قلب سریع یا ناهموار یا تپش قلب
    • داشتن حرکات روده بیشتر
    • لرزش دست و انگشتان
    • مشکلات خواب
    • نازک شدن پوست
    • موهای نازک و شکننده
    • تغییر در چرخه قاعدگی

    گواتر کم‌کار چیست؟

    کم‌کاری گواتر که به آن بیماری کم‌کاری تیروئید نیز می‌گویند، یکی از اختلال شایع تیروئیدی است. با گواتر کم‌کار، غده تیروئید هورمون کافی تولید نمی‌کند. هورمون‌هایی که توسط این غده ترشح می‌شوند، از طریق جریان خون عبور می‌کنند و تقریباً بر هر قسمت از بدن، از قلب و مغز گرفته تا ماهیچه‌ها و پوست تأثیر می‌گذارند. اگر تیروئید هورمون کافی ترشح نکند، سوخت‌وساز بدن کند می‌شود. این بدان معناست که بدن انرژی کمتری تولید می‌کند و متابولیسم کندتر می‌شود.

    علائم گواتر کم‌کار

    • تغییرات در چرخه قاعدگی
    • یبوست
    • افسردگی
    • خشکی و ریزش مو
    • پوست خشک
    • کلسترول بالا
    • خستگی
    • حساسیت بیشتر به سرما
    • صدای خشن
    • درد مفاصل، سفتی و تورم
    • مشکلات حافظه
    • درد و سفتی عضلانی
    • ضعف عضلانی
    • صورت پف‌کرده
    • ضربان قلب آهسته
    • تورم غده تیروئید
    • افزایش وزن غیرقابل توضیح یا مشکل در کاهش وزن
    • سندرم تونل کارپال (Carpal tunnel syndrome)

    گواتر پرکار چیست؟

    علت بیماری گواتر چیست؟

    کمبود ید

    ید برای تولید هورمون‌های تیروئید ضروری است. اگر فرد به‌اندازه کافی ید از رژیم غذایی دریافت نکند تولید هورمون‌های تیروئیدی به مشکل می‌خورد و متعاقب آن غده هیپوفیز نیز برای جبران این کمبود به تیروئید سیگنال‌های محرک ارسال می‌کند که باعث رشد بیش‌ازحد تیروئید می‌شود.

    بیماری هاشیموتو

    در بیماری هاشیموتو سیستم ایمنی به بافت تیروئید حمله کرده و منجر به آسیب‌دیدگی و التهاب غده تیروئید می‌شود. بافت تیروئید آسیب‌دیده قادر به تولید هورمون نخواهد بود و ازاین‌رو هیپوفیز پی‌درپی با ارسال سیگنال‌های محرک باعث رشد بیش‌ازحد غده تیروئید می‌شود.

    بیماری گریوز

    گریوز یک اختلال خود ایمن است که در آن سیستم ایمنی با تولید آنتی‌بادی، گیرنده‌های TSH (گیرنده سیگنال‌های رشد) را به‌طور پیوسته تحریک می‌کند. این روند باعث رشد بیش‌ازحد غده تیروئید می‌شود. با انجام و تفسیر آزمایش TSH، می‌توان عملکرد تیروئید را مورد بررسی قرار داد و از بروز این بیماری‌ها آگاه شد.

    ندول‌های (گره‌های) تیروئید

    تکثیر نامنظم سلول‌های تیروئید باعث تشکیل توده‌های سلولی در بافت غده می‌شود. بر اثر چنین اختلالی ممکن است یک ندول یا چندین ندول در غده ظاهر شود. علت دقیق این اختلال مشخص نیست اما عوامل ژنتیکی، رژیم غذایی و سبک زندگی در ایجاد ندول‌ها تأثیرگذارند. بیشتر گره‌های تیروئیدی خوش‌خیم (غیر سرطانی) هستند.

    سرطان تیروئید

    سرطان تیروئید شیوع کمی دارد و حدود 5 درصد از ندول‌های تیروئیدی ممکن است از نوع بدخیم (سرطانی) باشند.

    بارداری

    هورمونی گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) که در دوران بارداری تولید می‌شود، می‌تواند باعث تحریک بیش‌ازحد غده تیروئید و بروز گواتر شود.

    تشخیص گواتر

    برای تشخیص گواتر، پزشک ممکن است گردن بیمار را لمس کند و از او بخواهد تا آب دهان خود را قورت دهید. راه‌های دیگر برای تشخیص گواتر عبارت‌اند از:

    • آزمایش هورمونی: اندازه‌گیری سطوح هورمونی خاص در آزمایش خون می‌تواند نشان دهد که آیا غده تیروئید بیمار به‌درستی کار می‌کند یا خیر
    • آزمایش Anti TPO: مثبت بودن این فاکتور در آزمایش خون می‌تواند به تشخیص مشکلات تیروئید مانند گواتر کمک کند.
    • آزمایش آنتی‌بادی: این آزمایش خون آنتی‌بادی‌های غیرطبیعی که در صورت داشتن استعداد ابتلا به بیماری خودایمنی تیروئید تولید می‌شوند را اندازه‌گیری می‌کند
    • سونوگرافی: این آزمایش به پزشک اجازه می‌دهد تا اندازه غده تیروئید بیمار را ببیند و تعیین کند که آیا غده تیروئید دارای گره‌هایی است یا خیر
    • اسکن تیروئید: این تست تصویربرداری اطلاعاتی در مورد اندازه و عملکرد غده تیروئید ارائه می‌دهد
    • MRI یا CT اسکن: اگر گواتر بسیار بزرگ است یا به قفسه سینه گسترش یافته باشد، ممکن است از این تست‌های تصویربرداری استفاده شود
    • بیوپسی: این روش شامل واردکردن یک سوزن در غده تیروئید برای به دست آوردن نمونه بافت یا مایع است. سپس نمونه زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود یا تحت آزمایش‌های دیگری قرار می‌گیر

    تشخیص گواتر

    پیشگیری از گواتر

    با افزایش دریافت ید می‌توان از گواتر کلوئیدی پیشگیری کرد. هنگامی که مصرف ید به حداقل نیاز تخمینی بزرگ‌سالان یعنی 100 تا 150 میکروگرم در روز برسد، احتمال بروز گواتر به‌طور چشمگیری کاهش می‌یابد. دو روش برای افزایش دریافت روزانه ید وجود دارد. اولین روش، مصرف ید بیشتر در رژیم غذایی است که می‌توان آن را از نمک یددار و یا مواد غذایی حاوی ید مثل شیر، ماهی و تخم‌مرغ تأمین کرد. روش دوم شامل مصرف داروهای یددار است. استفاده از نمک یددار مقرون به‌صرفه‌ترین روش برای تأمین ید موردنیاز بدن است.

    علائم سرطان گواتر (گواتر بدخیم)

    تشخیص زودهنگام سرطان گواتر می‌تواند دشوار باشد! این سرطان معمولاً از تیروئید به غدد لنفاوی پیش می‌رود و در صورت عدم‌تشخیص زودهنگام می‌تواند به سایر بافت‌های گردن گسترش یابد و درنهایت به کبد، ریه‌ها، استخوان و مغز برسد. وقتی به نقاط دور بدن برسد، بعید است که درمان موفقیت‌آمیز باشد. هر چه سرطان تیروئید زودتر تشخیص داده شود، احتمال توقف و درمان آن بیشتر است.

    متأسفانه، علائم هشداردهنده اولیه برای این نوع سرطان وجود ندارد. علائم و نشانه‌هایی مانند گرفتگی صدا، مشکل در بلع یا احساس توده در گلو، اغلب تا زمانی که تومور پیشرفت نکرده است، ظاهر نمی‌شوند. درحالی‌که همه بیماران علائم مشابهی ندارند، در زیر برخی از شایع‌ترین علائم گواتر سرطانی آورده شده‌اند.

    • توده گردن
    • گردن درد
    • گرفتگی صدا
    • سرفه
    • مشکل در بلع (دیسفاژی)
    • تنگی نفس

    سایر علائم نادرتر یا غیرمعمول سرطان تیروئید عبارت‌اند از: اسهال شدید، سندرم کوشینگ، گرگرفتگی صورت (قرمزی صورت، گردن یا قفسه سینه همراه با احساس گرما یا سوزش)، درد استخوان و کاهش وزن غیرمعمول. اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، به‌خصوص اگر سابقه خانوادگی سرطان تیروئید دارید، به پزشک خود مراجعه کنید. توجه به کوچک‌ترین علائم اغلب یکی از بهترین راه‌ها برای تشخیص زودهنگام سرطان است.

    گواتر چه عوارضی دارد؟

    • اگر گواتر بزرگ باشد باعث فشرده شدن نای و احساس تنگی نفس می‌شو
    • در برخی از بیماران که داروهای یددار مصرف می‌کنند ممکن است پرکاری تیروئید رخ دهد
    • نوع خودایمن گواتر و نوع ندولی در موارد نادری ممکن است به سمت بدخیم شدن پیش برود (کمتر از 5 درصد موارد)
    • گواتر ندولار یا همان گره‌ای می‌تواند باعث درد و گاهی خونریزی شود

    این مقاله فقط ارائه دهنده اطلاعات کلی بود برای درمان گواتر حتما باید به پزشک متخصص مراجعه نمود.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: هومکا

    0

    هر آنچه باید درباره

    در این مقاله که به تایید تیم پزشکی داروسازی عبیدی رسیده درباره هموفیلی اطلاعات مفید و دقیق علمی را در اختیار شما مخاطبان وبلاک دانستنی های پزشکی رضا رحیمی قرار می دهیم.

    بیماری هموفیلی چیست؟

    هموفیلی معمولا یک اختلال خونریزی‌دهنده ارثی است که در آن خون به درستی لخته نمی‌شود. این اختلال می‌تواند منجر به خونریزی خود به خود و همچنین خونریزی پس از آسیب‌دیدگی یا جراحی شود.

    خون حاوی انواع پروتئین‌ها به نام فاکتورهای انعقادی است که می‌تواند به توقف خونریزی کمک کند. افراد مبتلا به هموفیلی سطوح پایینی از فاکتور 8 (VIII) یا فاکتور 9 (IX) دارند. شدت هموفیلی با توجه به میزان فاکتور موجود در خون تعیین می‌شود. هر چه میزان این فاکتورها کمتر باشد، احتمال خونریزی بیشتر است که می‌تواند منجر به بروز مشکلات جدی برای سلامتی شود.

    در مواردی نادر، ممکن است فرد به صورت غیرژنتیکی در مراحلی از زندگی، به هموفیلی مبتلا شود. اکثر موارد مربوط به دوران میانسالی یا کهنسالی یا زنان جوانی است که به تازگی زایمان کرده‌اند. این وضعیت اغلب با درمان مناسب برطرف می‌شود.

    علت ابتلا به بیماری هموفیلی چیست؟

    هموفیلی به دلیل جهش یا تغییر در یکی از ژن‌هایی ایجاد می‌شود که در ساخت پروتئین‌های فاکتورهای انعقادی نقش دارند. این تغییر یا جهش می‌تواند مانع از عملکرد صحیح یا از بین رفتن پروتئین لخته‌کننده خون شود. این ژن‌ها روی کروموزوم جنسی X قرار دارند. مردان(XY) دارای یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y و خانم‌ها (XX) دارای دو کروموزوم X هستند. مردان کروموزوم X را از مادر و کروموزوم Y را از پدرِ خود و زنان از هر یک والدینِ خود، یک کروموزوم X به ارث می‌برند.

    کروموزوم X حاوی ژن‌های زیادی است که در کروموزوم Y وجود ندارند. این به این معنی است که مردان تنها یک نسخه از اکثر ژن‌های روی کروموزوم X دارند، در حالی که زنان دارای 2 نسخه از این ژن‌ها هستند. بنابراین، اگر مردان یک کروموزوم X حاوی جهش در ژن فاکتور 8 یا فاکتور 9 را به ارث ببرند، ممکن است به بیماری هموفیلی مبتلا شوند. زنان نیز ممکن است هموفیلی داشته باشند، اما این حالت بسیار نادر است. در چنین حالتی هر دو کروموزوم X حاوی ژن جهش‌یافته است. در این زنان، علائم خونریزی ممکن است مشابه مردان مبتلا به هموفیلی باشد.

    یک زن با یک کروموزوم X حاوی ژن جهش‌یافته، ناقل هموفیلی است. به این معنا که او می‌تواند کروموزوم X حاوی جهش ژن را به فرزندانش منتقل کند.

    هموفیلی می‌تواند منجر به موارد زیر شود:

    • خونریزی در مفاصل که می‎تواند منجر به بیماری مزمن مفصلی و درد شود
    • خونریزی در سر و گاهی اوقات در مغز که ممکن است باعث مشکلات طولانی مدت مانند تشنج و فلج شود.
    • اگر خونریزی کنترل نشود یا اگر در اندام‌های حیاتی مانند مغز رخ دهد، ممکن است منجر به مرگ شود.

    انواع بیماری هموفیلی

    انواع مختلفی از هموفیلی وجود دارد. رایج‌ترین انواع هموفیلی عبارتند از:

    • هموفیلی A (هموفیلی کلاسیک)به دلیل کمبود یا کاهش فاکتور انعقادی 8 (VIII) ایجاد می‌شود.
    • هموفیلی B به دلیل کمبود یا کاهش فاکتور انعقادی 9 (IX) ایجاد می‌شود.

    نشانه‌های بیماری هموفیلی چیست؟

    علائم شایع هموفیلی عبارتند از:

    • خونریزی در مفاصل ممکن است باعث تورم، درد یا سفتی در مفاصل شود و اغلب زانوها، آرنج‌ها و مچ پا را درگیر می‌کند.
    • خونریزی در پوست (کبودی) یا عضله و بافت نرم باعث تجمع خون (هماتوم) در ناحیه درگیر می‌شود.
    • خونریزی دهان و لثه و نیز خونریزی پس از افتادن یا کشیدن دندان که به سختی کنترل می‌شود.
    • خونریزی پس از ختنه
    • خونریزی بعد از تزریق واکسن
    • خونریزی در سر نوزاد پس از زایمان سخت
    • وجود خون در ادرار یا مدفوع
    • خون‌دماغ مکرر که به سختی کنترل می‌شود.

    میزان شیوع بیماری هموفیلی

    از هر 5000 تولد پسر در حدود 1 نفر مبتلا به هموفیلی است. هموفیلی A حدود چهار برابربیشتر از هموفیلی B شایع است و حدود نیمی از مبتلایان به شکل شدید این اختلال مبتلا هستند.

    تشخیص بیماری هموفیلی

    معمولا از افرادی که اعضای خانواده مبتلا به هموفیلی دارند یا داشته‌اند، خواسته می‌شود نوزادان پسرشان بلافاصله پس از تولد مورد آزمایش قرار گیرد.

    حدود یک سوم نوزادانی که به هموفیلی مبتلا می‌شوند، جهش جدیدی دارند که در سایر اعضای خانواده وجود ندارد. در این موارد، اگر نوزاد تازه متولد شده علائم خاصی از هموفیلی را نشان دهد، پزشک ممکن است احتمال ابتلا به هموفیلی را بررسی کند.

    برای تشخیص، پزشک آزمایش‌های خون خاصی درخواست می‌کند تا بررسی کند که آیا خون به درستی لخته می‌شود یا خیر. اگر این آزمایش‌ها غیرطبیعی باشند، آزمایش بررسی فاکتورهای انعقادی انجام می‌شود تا علت اختلال خونریزی مشخص شود. این آزمایشها نوع هموفیلی و شدت آن را نشان می‌دهد.

    آیا بیماری هموفیلی درمان دارد؟

    در حال حاضر بهبود قطعی برای هموفیلی وجود ندارد، اما درمان مناسب به مبتلایان اجازه می‌دهد تا از کیفیت زندگی خوبی برخوردار شوند.

    بهترین راه برای درمان هموفیلی جایگزینی فاکتور انعقادی (8 و یا 9) است تا خون به درستی لخته شود. فاکتورهای انعقادی مصنوعی به عنوان دارو برای پیشگیری و درمان خونریزی طولانی مدت تجویز می‌شوند. این داروها به صورت تزریقی تجویز می‌شوند.

    در موارد خفیف، تزریق معمولا تنها در صورت بروز خونریزی طولانی مدت انجام می‌شود؛ اما در موارد شدید تزریق منظم فاکتورهای انعقادی برای پیشگیری از خونریزی ضروری است.

    ارائه مراقبت‌های پزشکی مناسب می‌تواند به پیشگیری از برخی مشکلات جدی برای مبتلایان هموفیلی کمک کند.

    زندگی با بیماری هموفیلی

    به کمک درمان مناسب، اکثر افراد مبتلا به هموفیلی می‌توانند زندگی عادی داشته باشند.

    با این حال، در صورت ابتلا به هموفیلی باید:

    • از ورزش‌های با برخورد زیاد مانند فوتبال خودداری کنیم.
    • در مصرف داروها احتیاط کنیم، زیرا برخی داروها، مانند آسپرین و ایبوپروفن، می‌توانند بر قابلیت لخته شدن خون تأثیر بگذارند.
    • مراقب دندان‌ها و لثه‌های خود باشیم و به طور منظم با مراجعه به دندانپزشک معاینه شویم. مراقبت از دندان‌ها و لثه‌ها‌ به ما کمک می‌کند تا از مشکلاتی مانند بیماری لثه که می‌‌تواند باعث خونریزی شود جلوگیری کنیم.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:

    Centers for Disease Control and Prevention , National Health Service