آشنایی با عوارض رینوپلاستی بینی یا عمل جراحی بینی
جراحی بینی بنا به دلایل مختلفی صورت می پذیرد، و هر عملی جراحی عوارضی را دارد، بهتر آگاه باشید دو عضو بدن تا پایان عمر رشد دارد یکی از آنها بینی است. حالا بریم آشنا بشویم با؛
عوارض عمل جراحی زیبایی بینی
عمل جراحی زیبایی بینی نیز مانند هر جراحی دیگری اثرهای جانبی و عوارضی دارد که البته خوشبختانه به ندرت بروز مییابد و بیمار میتواند با رعایت اصول یک سبک زندگی سالم احتمال بروز این عوارض را به حداقل برساند. در مجموع وضعیت جسمی نامساعد، استعمال دخانیات یا ابتلا به عارضه یا بیماری احتمال مواجهه با عوارض پس از عمل بینی را افزایش میدهد. همان طور که گفته شد احتمال بروز عوارض جراحی زیبایی بینیبسیار اندک است و در واقع تنها 5 درصد بیماران با این عوارض روبهرو میشوند، اما بهتر و ایمنتر آن است که بیمار پیش از جراحی زیبایی بینی از این خطرهای احتمالی آگاه شود و برای رویارویی با آنها آماده باشد.
بعضی عوارض رینوپلاستی بینی عمومی هستند و احتمال بروزشان پس از هر عمل جراحی وجود دارد، اما شماری از عوارض صرفاً مربوط به رینوپلاستی یا عمل جراحی زیبایی بینی میشود بعنوان مثال افتادگی نوک بینی از عوارض مختص به عمل رینوپلاستی می باشد. در هر حال جراح و کارکنان کلینیک موظفاند بیمار را پیش از عمل بینی از این خطرهای احتمالی آگاه و وی را برای رویارویی با چنین مشکلاتی آماده سازند.
عوارض و خطرات
نکته حائز اهمیت در خصوص عوارض عمل بینی این است که باید هم عوارض عمومی مرتبط با تمام عملهای جراحی و هم عوارض خاص رینوپلاستی، چه در رینوپلاستی قومی و چه در جراحی ترمیمی بینی، در نظر گرفته شود و پیش از عمل به تفصیل در مورد آنها با جراح صحبت و تبادل نظر شود. در ادامه ابتدا به ذکر عوارض عمل زیبایی بینی میپردازیم که احتمال بروز آنها در هر عملی، از جمله عمل بینی وجود دارد:
• خونریزی
• عفونت
• واکنش شدید به بیهوشی و داروی بیحسی
• هماتوم (جمع شدن خون زیر پوست)
خطرهای احتمالی خاص جراحی بینی عبارتاند از:
• بیحسی و کرختی
• خون دماغ شدن
• به جا ماندن اثر زخم روی پایه بینی
• پارگی رگهای خونی کوچک روی سطح پوست
• تورم
• آسیب عصبی دائمی
• اصلاح بیش از اندازه یا نابسنده بینی که انجام جراحی ترمیمی و ثانویه بینی را ضروری میسازد.
انتخاب جراح زیبایی مجرب و متبحر احتمال بروز عوارض مرتبط با رینوپلاستی را به شدت کاهش میدهد. بیمار باید نهایت استفاده را از جلسه مشاوره ببرد و هر گونه سؤال و ابهام در خصوص عوارض و مشکلات عمل بینی، مزایا و خطرهای احتمالی را با جراح در میان بگذارد. ضمناً پیروی دقیق از دستورات جراح در مورد مراقبتهای قبل و بعد از عمل جراحی بینی نیز مانع بروز عوارض میشود.
اثرات جانبی
علاوه بر خطرهای احتمالی مرتبط با جراحی زیبایی بینی، عوارض جانبی کوتاه مدت بالقوهای نیز وجود دارد. از آنجایی که مورد جراحی بینی هر بیمار با دیگری متفاوت است، اثرهای جانبی مختلفی در بیماران بروز مییابد. با صرف زمانی اندک و مطالعه این عوارض و مدت دوام آنها میتوان با آرامش خاطر و اعتماد بیشتری در مورد انجام این عمل تصمیم گرفت و بهتر با پیشآگهی عمل مواجه شد.
درد پس از جراحی
عمل جراحی زیبایی بینی یکی از مؤثرترین روشهای بهبود زیبایی چهره است. بااین حال چون غضروف و استخوان بینی در عمل بینی تا حد زیادی دستکاری میشود، بروز درد و ناراحتی پس از عمل بینی طبیعی است. خوشبختانه این ناراحتی معمولاً کم است و اکثر بیماران میتوانند با مصرف مسکن درد را به خوبی مدیریت کنند. جراح بینی برای بیمارانی با بینی استخوانی که به درد حساسیت شدید دارند، مسکنهای قویتر تجویز میکند.
تورم
یکی از رایجترین عوارض جانبی جراحی بینی ورم اطراف چشم و بینی است. ورم در روزهای نخست پس از عمل بینی قابل ملاحظه است، اما پس از سپری شدن دو هفته تا حد چشمگیری فروکش میکند. البته ورم اندکی تا 6 ماه پس از جراحی وجود دارد. نتیجه نهایی عمل بینی را معمولاً میتوان پس از یک سال مشاهده کرد.
کبودی
کبودی یکی از عوارض شایع عمل زیبایی بینی است. میزان کبودی پس از جراحی به حساسیت بیمار و گستردگی جراحی بستگی دارد. این کبودی معمولاً به ناحیه اطراف چشمان محدود میشود و پس از حداکثر 10 روز برطرف میشود. اگرچه کبودی یکی از نشانههای عوارض جدیتر محسوب نمیشود، بهتر است بیمار شرایط کلی و نحوه بروز عوارض را به دقت تحت نظر داشته باشد و در صورت رویارویی با هر گونه علامت غیرطبیعی با پزشک در خصوص اقدامهای ضروری دیگر، علاوه بر زمان لازم برای استراحت، مشورت کند.
به جا ماندن اثر زخم پس از جراحی بینی
اگرچه جای زخم پس از جراحی بینی باقی میماند، اما اکثر اطرافیان قادر به مشاهده آن نیستند. در جراحی بسته بینی برشی داخل سوراخ بینی ایجاد میشود، در نتیجه جای زخم کاملاً مخفی خواهد بود. در جراحی باز بینی، که امروزه کمتر انجام میشود، یک برش کوچک روی پوست جداکننده دو سوراخ بینی از یکدیگر ایجاد میشود. این برش معمولاً به خوبی التیام مییابد و تنها جای زخم بسیار کوچکی را به جا میگذارد که اطرافیان عموماً متوجه آن نمیشوند. نشانهها و اثرهای بیرونی دائمی، چه در عمل باز و چه در عمل بسته، در بدترین حالت بسیار اندک و تقریباً محو خواهد بود.
مدیریت عوارض جراحی بینی
بعضی از عوارض جراحی بینی قابل جلوگیریاند یا میتوان آنها را به حداقل رساند. بیمار باید پس از عمل زیبایی بینی هر چه سریعتر راه رفتن را شروع کند تا جریان خون افزایش و خطر لخته شدن خون در وریدهای عمقی (DVT) کاهش یابد. بیمار باید آنتی بیوتیک را مطابق دستور پزشک مصرف و دوره درمان را کامل کند تا خطر بروز عفونت به حداقل برسد. شرط احتیاط این است که بینی پس از جراحی به خوبی محافظت شود.
ترک دخانیات پیش از انجام عمل (و پس از آن) احتمال عفونی شدن، التیام نامناسب زخم و از بین رفتن بافت یا پوست را پس از جراحی به حداقل میرساند. نوشیدن مشروبات الکلی و مصرف داروهای غیرتجویزی خاصی مانند آسپرین یا مکملهای گیاهی به دلیل افزایش خطر خونریزی مجاز نیست.
جراح موظف است در مورد نشانههای هشداردهنده مربوط به عوارض خاص جراحی بینی، مانند عفونت، به بیمار توضیح دهد و نحوه مدیریت این عوارض را نیز به وی آموزش دهد. افزایش دما یا تب، قرمزی، ترشح و یا بوی نامطبوع محلهای ایجاد برش و یا درد یا ورم شدید از نشانههای عفونت پس از جراحی بینی محسوب میشود. در ارتباط بودن بیمار با جراح جهت آرامش خاطر بیمار و دریافت راهنمایی در دوران بهبود جراحی بسیار مهم است.
مورد تک تک بیماران و هر عمل جراحی بینی منحصر به فرد است، بنابراین بهترین روش ارزیابی عوارض احتمالی برای هر بیمار گفتگو و تبادل نظر با جراح است. جراح طی جلسه مشاوره به بیمار میگوید که او احتمالاً پس از عمل بینی با چه عوارضی مواجه خواهد شد.
روند بهبودی عوارض و رسیدن به نتایج نهایی
هفته اول: پس از عمل جراحی زیبایی بینی احساسی مانند زمان سرماخوردگی دارید و مایعی آبکی و قرمز رنگ از بینی ترشح میشود.
هفته دوم: کاهش تورم و کبودی شروع میشود و احساس بسیار بهتری خواهید داشت. در این مرحله بخیهها نیز کشیده میشود.
هفته سوم: چشمها هنوز کبود هستند، اما به تدریج کبودی محو میشود. در این مرحله میتوانید بینی خود را بگیرید و فین کنید.
هفته چهارم: در این زمان کبودی تا حد زیادی رفع شده و تورم نیز کاهش یافته است. پس از یک ماه میتوانید به سر کار برگردید.
پس از گذشت یک ماه: بخش اعظم ورم کاملاً فروکش میکند.
پس از گذشت دو ماه: بینی هنوز بیحس است، اما به مرور این کرختی و بیحسی برطرف میشود.
پس از گذشت شش ماه: ورم تقریباً به طور کامل از بین رفته است و شکل نهایی بینی جدید قابل مشاهده است
نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی
- لینک منبع
تاریخ: شنبه , 18 آذر 1402 (13:35)
- گزارش تخلف مطلب