امروز پنجشنبه 01 آذر 1403 http://brita.cloob24.com
0

ویروس سرماخوردگی؛ علائم، علل و راه‌های درمان

سرماخوردگی یکی از رایج‌ترین بیماری‌های ویروسی است. در این بخش به بررسی علائم این بیماری در بزرگسالان و کودکان، درمان‌های سرماخوردگی، معرفی خوراکی‌های مفید برای این بیماری، تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا، تفاوت سرماخوردگی با کرونا و بررسی علائم این بیماری خواهیم پرداخت.

ویروس سرماخوردگی چیست؟

سرماخوردگی نوعی عفونت مسری دستگاه تنفسی فوقانی است که بینی، گلو، سینوس‌ها و نای را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بیش از 200 نوع ویروس مختلف وجود دارند که می‌توانند منجر به بروز این بیماری شوند، اما بیشتر سرماخوردگی‌ها توسط راینو ویروس ایجاد می‌شوند.

ویروس سرماخوردگی به‌آسانی از فردی به فرد دیگر یا از سطحی به سطح دیگر منتقل می‌شود. بسیاری از این انواع ویروس‌ها می‌توانند ساعت‌ها و یا حتی روزها روی سطوح زندگی کنند. معمولا هر فرد بزرگسال در هر سال دو الی سه بار سرما می‌خورد. نوزادان و کودکان نیز ممکن است بیشتر از این میزان در معرض این بیماری قرار داشته باشند. اگرچه ویروس سرماخوردگی برای همه ما یک ویروس آشناست، اما نکاتی وجود دارند که می‌توانند در بهبود سریع‌تر این بیماری به شما کمک کنند.

علائم ویروس سرماخوردگی بزرگسالان

این بیماری می‌تواند خود را با یک سری از نشانه‌ها و علائم به‌خصوص در بزرگسالان نمایان کند. با درک تفاوت‌های سرماخوردگی و آنفولانزا و دانستن فرق کرونا و سرماخوردگی بر اساس تفاوت بین علائم کرونا و سرماخوردگی، می‌توانید بیماری خود را تشخیص دهید یا اینکه در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنید. در بزرگسالان ممکن است علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بااین‌حال شایع‌ترین علائم این بیماری شامل موارد زیر می‌شود:

  • فشار سینوس‌ها
  • آبریزش بینی یا گرفتگی و احتقان بینی
  • پرشدن بینی
  • ازدست‌دادن حس چشایی و ازبین‌رفتن بویایی در این بیماری
  • عطسه کردن که علت عطسه در این بیماری به دلیل تحریک مخاط بینی است
  • ترشحات آبکی از بینی
  • ورود مواد و ترشحات بینی به گلو
  • کاهش حس شنوایی
  • احساس پر بودن یا گرفتگی گوش‌ها
  • ازدست‌رفتن تعادل
  • گوش درد در سرماخوردگی
  • تورم و قرمزی گوش خارجی
  • عفونت در گوش میانی
  • سرگیجه یا زنگ زدن در گوش
  • حس وز وز در گوش‌ها
  • ورم ملتحمه چشم
  • قرمز شدن سفیدی چشم‌ها
  • حساسیت به نور
  • تورم پلک‌ها
  • خروج ترشحات سفید، شفاف یا زردرنگ از چشم‌ها
  • آبریزش و خروج اشک از چشم‌ها
  • خروج ترشحات غلیظ از یک‌چشم
  • خارش چشم‌ها
  • التهاب قرنیه
  • سنگین شدن سر
  • سردرد
  • تورم غدد لنفاوی
  • لرز
  • بدن درد سرماخوردگی
  • تب درجه پایین
  • ناراحتی قفسه سینه
  • مشکل در تنفس عمیق

علائم سرماخوردگی کودکان

علائم این بیماری در کودکان مشابه علائم بزرگسالان است. البته در برخی از کودکان علائم بیماری سرماخوردگی با عوارض گوارشی نیز خود را نشان می‌دهد و ممکن است اسهال و استفراغ نیز در کودکان مشاهده شود. دل‌ پیچه در کنار بی‌ اشتهایی و عدم تمایل به خوردن غذا از جمله نشانه‌های گوارشی سرماخوردگی در کودکان است.

درمان سرما خوردگی

راه‌های درمان این بیماری بسته به این که بیمار بزرگسال است یا کودک متفاوت است:

درمان سرماخوردگی بزرگسالان

در اکثر موارد، باید اجازه دهید ویروس‌هایی نظیر ویروس سرماخوردگی دوره خود را تمام کنند. در این شرایط می‌توانید علائم عفونت را درمان کنید، اما در واقع نمی‌توانید خود عفونت را درمان کنید. بزرگسالان می‌توانند برای درمان این بیماری، هم از دارو و هم از درمان‌های خانگی استفاده کنند.

درمان سرماخوردگی کودکان

سازمان غذا و دارو (FDA) مصرف داروهای سرماخوردگی را برای کودکان کمتر از 2 سال توصیه نمی‌کند زیرا این داروها ممکن است منجر به بروز عوارض جانبی جدی و مهلکی شوند. تولیدکنندگان اکثر این داروهای سرما خوردگی و ضد سرفه ذکر می‌کنند که “برای کودکان زیر 4 سال مصرف نکنید”. به همین خاطر بهتر است که برای تسکین علائم سرما خوردگی در کودکان، درمان‌های خانگی را امتحان کنید. اگر از پزشک اطفال سوال شود که در بیماری سرما خوردگی کودکان، چی واسه سرماخوردگی خوبه، قطعا یکی از مواردی که روی آن تاکید می‌کنند استراحت کافی است.

درمان خانگی سرماخوردگی

برای درمان ویروس سرماخوردگی در خانه می‌توانید از این راه‌حل‌ها استفاده کنید:

1- مایعات مصرف کنید

مایعاتی نظیر آب و آبمیوه یا آب‌لیموی گرم به همراه عسل، به تسکین احتقان کمک می‌کنند و از کم‌آبی بدن جلوگیری می‌کنند. از مصرف قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار بپرهیزید زیرا این نوشیدنی‌ها می‌توانند منجر به تشدید کم‌آبی شوند.

2- استراحت کنید

بدن برای بهبود یافتن پس از ابتلا به ویروس سرماخوردگی، به استراحت نیاز دارد. استراحت کافی به شما کمک می‌کند تا انرژی خود را حفظ کنید و ویروس را از بدن بیرون کنید.

3- عسل بخورید

عسل می‌تواند به کاهش سرفه در بزرگسالان و کودکان بزرگ‌تر از یک سال کمک کند. می‌توانید عسل را به همراه چای مصرف کنید.

عسل دارای خواص آنتی‌باکتریال و ضدمیکروبی فراوانی است. تحقیقات نشان داده‌اند که عسل در تسکین سرفه عملکرد بسیار موثری دارد. در یکی از مطالعات صورت‌گرفته در خصوص خواص عسل، محققان دریافتند که مصرف 10 گرم عسل قبل از خواب توسط کودکان، شدت سرفه را به طرز چشمگیری در آنها کاهش می‌دهد. طبق گزارشات، این کودکان پس از مصرف عسل راحت‌تر می‌خوابیدند و علائم خفیف‌تری را تجربه می‌کردند.

4- از دستگاه بخور سرد استفاده کنید

دستگاه بخور سرد یا دستگاه رطوبت ساز می‌تواند به هوای خانه‌تان رطوبت اضافه کند و به تسکین احتقان کمک کند.

5- از مصرف اکیناسه غافل نشوید

بر اساس برخی از تحقیقات صورت‌گرفته، اکیناسه برای کاهش دوره این بیماری موثر است.

بیش از 400 سال است که بومیان آمریکا از گیاه و ریشه اکیناسه برای درمان عفونت‌های گوناگون استفاده می‌کنند. یکی از ترکیبات فعال اکیناسه شامل فلاونوئیدها است (فلاونوئیدها مواد شیمیایی ای هستند که خواص درمانی زیادی برای بدن دارند). به‌عنوان‌مثال، فلاونوئیدها می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند و التهاب را کاهش دهند.

تحقیقات صورت‌گرفته در خصوص اثربخشی این گیاه برای مبارزه با ویروس سرماخوردگی و آنفولانزا نتایج متفاوتی را نشان داده‌اند. اما یکی از این تحقیقات نشان داد که مصرف اکیناسه می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را تا بیش از 50 درصد کاهش دهد. اگر یک فرد بزرگسال سالم هستید، سه بار در روز و حداکثر به مدت یک هفته، 1 الی 2 گرم ریشه یا گیاه اکیناسه را به‌عنوان دم‌نوش مصرف کنید.

6- سبزیجات، گیاهان و ادویه‌جات مصرف کنید

زمانی که سرما می‌خورید باید از هر درمانی که باعث کاهش التهاب می‌شود استفاده کنید. در این شرایط بهتر است سبزیجات، گیاهان و ادویه‌جات زیادی مصرف کنید. فلفل‌دلمه‌ای قرمز و بروکلی، نمونه‌هایی از سبزیجاتی هستند که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند. ادویه‌جاتی نظیر کاری و سیر نیز در درمان التهاب عملکرد بسیار موثری دارند. بهتر است به دنبال انواع غذا برای سرماخوردگی و گلودرد بود تا با استفاده از غذای تقویتی برای سرماخوردگی، علائم را در آنها تسکین داد.

بهترین دم‌نوش‌ها برای درمان سرماخوردگی

یکی از بهترین گزینه‌هایی که برای درمان این بیماری پیشنهاد می‌شود، استفاده از برخی دم‌نوش‌های گیاهی است که خواص دارویی آن‌ها می‌تواند علائم سرما خوردگی را کاهش دهد. پس در پاسخ به اینکه چه چیزی برای این بیماری خوب است، می‌توان دم‌نوش‌های گیاهی را یکی از اصلی‌ترین گزینه‌ها دانست. در این جا برخی از بهترین دم‌نوش‌هایی که می‌توان برای درمان سرماخوردگی در نظر گرفت را معرفی کرده‌ایم:

دم‌نوش اکیناسه

یکی از عصاره‌های گیاهی که برای درمان و تسکین علائم این بیماری مصرف می‌شود، عصاره گیاهی اکیناسه است. اجزای موجود در این عصاره گیاهی می‌تواند به حمایت سیستم ایمنی بدن کمک کند.

دم‌نوش نعناع

نعنا یکی دیگر از دم‌نوش‌های بسیار مفیدی است که می‌توان از آن برای درمان این بیماری، کاهش گرفتگی و احتقان بینی و پاک‌سازی راه‌های هوایی درگیر شده استفاده کرد. می‌توان از عسل نیز به همراه آن استفاده کرد. چای نعناع تند یا نعناع فلفلی می‌تواند درد، التهاب و بدن درد را نیز کاهش دهد. خواص ضدمیکروبی و ضدویروسی این ترکیب در بسیاری از منابع تایید شده است.

دم‌نوش آب گرم، لیمو و عسل

لیمو حاوی مقادیر بالایی ویتامین سی بوده که برای درمان این بیماری بسیار مفید است. آب گرم نیز می‌تواند به التیام مجاری تنفسی و نرم شدن گلو کمک کند. عسل نیز یک ترکیب دارویی بسیار قوی طبیعی است که در طب سنتی از آن استفاده می‌شود. ترکیب لیمو، آب گرم و عسل یکی از بهترین دم‌نوش‌هایی است که می‌توان از آن برای درمان سرما خوردگی استفاده کرد. این دم‌نوش جز مواردی است که اگر از هرکسی بپرسید چی بخورم سرماخوردگیم خوب بشه، این دم‌نوش را پیشنهاد می‌کنند.

دم‌نوش بابونه

گل‌های بابونه برای کمک به خواب بهتر در این بیماری بسیار مفید است. گیاهان بابونه دارای فلاونوئیدهایی در گلبرگ‌هایشان هستند که آثار آرامش بخشی در بیمار دارد. دم‌نوش بابونه دارای خواص ضدالتهابی است و می‌تواند مزایای زیادی برای کاهش علائم این بیماری داشته باشد. از دم‌نوش بابونه می‌توان برای درمان تنگی نفس در این بیماری نیز استفاده کرد.

دم‌نوش زنجبیل

اگر گلودرد دارید یا از گرفتگی گلو در سرما خوردگی رنج می‌برید، چای زنجبیل می‌تواند برای تسکین بسیار موثر باشد. این دم‌نوش همچنین می‌تواند به رفع حالت تهوع و رفع گرفتگی سینوس‌ها و احتقان بینی نیز کمک کند. در کل دم‌نوش زنجبیل می‌تواند علائم سرماخوردگی را تسکین دهد.

دم‌نوش چای سبز

یکی از بهترین دم‌نوش‌های گرمی که می‌توان خواص بسیار زیادی را از آن به دست آورد، چای سبز است. این چای می‌تواند به دلیل سطح بالای آنتی‌اکسیدانی که دارد، به ازبین‌بردن باکتری‌ها و ویروس‌ها کمک کرده و احتقان بینی، سرفه‌های شدید و گرفتگی گلو را کاهش دهد. پس اگر کسی از شما پرسید موقع سرماخوردگی چی بخوریم، می‌توان دم‌نوش چای سبز را پیشنهاد داد.

داروی سرماخوردگی

در ادامه به برخی از داروهای درمانی این ویروس اشاره می کنیم:

داروهای ضد احتقان بینی:

داروهای ضد احتقان بینی به برطرف‌کردن گرفتگی بینی کمک می‌کنند. این داروها با باریک کردن رگ‌های خونی در پوشش بینی عمل می‌کنند. در نتیجه بافت متورم منقبض می‌شود و تولید مخاط کاهش پیدا می‌کند. در این شرایط هوا می‌تواند راحت‌تر از بینی عبور کند.

این داروها همچنین می‌توانند به برطرف‌کردن آبریزش از عقب بینی کمک کنند.

داروهای ضد احتقان بینی به‌صورت قرص، اسپری بینی و قطره مایع موجود هستند. این داروها برای کودکان 3 سال یا کمتر توصیه نمی‌شوند.

مواد موثره استفاده شده در داروهای بدون نیاز به نسخه (OTC) ضد احتقان بینی عبارت‌اند از:

  • اکسی متازولین بینی (Afrin)
  • فنیل افرین بینی (نئو سینفرین)
  • فنیل افرین خوراکی (Sudafed PE)
  • سودوافدرین (Sudafed)

داروهای ضد سرفه:

در حقیقت سرفه با دفع میکروب‌ها، هوا و مخاط ناخواسته، از بدن محافظت می‌کند. بااین‌حال، گاهی میل به سرفه یک عکس‌العمل غیرارادی است و این عکس‌العمل در زمانی که ضروری نیست تحریک می‌شود.

اگر سرفه در زندگی روزمره یا خوابتان اختلال ایجاد کرده، داروهای ضد سرفه می‌توانند به شما کمک کنند. به همین دلیل است که برخی از پزشکان توصیه می‌کنند که اغلب قبل از خواب، از داروهای ضد سرفه استفاده کنید. این داروها با مسدودکردن محرک عصبی ای که باعث بروز سرفه می‌شود عمل می‌کنند و می‌توانند به تسکین کوتاه‌مدت سرفه کمک کنند. رایج‌ترین داروی ضد سرفه دکسترومتورفان است. دکسترومتورفان ماده موثره در داروهایی نظیر این موارد است:

  1. تریامینیک برای سرما خوردگی و سرفه
  2. روبیتوسین برای سرفه و احتقان قفسه سینه
  3. داروی Vicks 44 برای سرفه و سرماخوردگی

این داروها همچنین در درمان سرفه بعد از این بیماری نیز موثرند.

اکسپکتورانت:

داروهای اکسپکتورانت به رقیق و شل شدن مخاط کمک می‌کنند تا بتوانید راحت‌تر آن را با سرفه از بدن خارج کنید.

ماده موثره در داروهای اکسپکتورانت مخصوص سرفه، گایافنزین است. این ماده در داروهای موسینکس (Mucinex) و روبیتوسین (Robitussin) مخصوص سرفه و احتقان قفسه سینه یافت می‌شود.

آنتی‌هیستامین‌ها:

آنتی‌هیستامین‌ها آزاد شدن هیستامین را مسدود می‌کنند. هیستامین یک ماده طبیعی است که وقتی در معرض آلرژن‌ها قرار می‌گیریم، بدن آن را آزاد می‌کند. آنتی‌هیستامین‌ها می‌توانند به تسکین برخی از علائم مربوط به ترشح هیستامین در بدن کمک کنند. برخی از این علائم شامل موارد زیر هستند:

  • عطسه
  • خارش گوش و چشم
  • آبریزش چشم
  • سرفه
  • ترشحات بینی

مواد موثره در آنتی‌هیستامین‌ها عبارت‌اند از:

  1. برم فنیرامین (Dimetapp)
  2. کلرفنیرامین (Sudafed Plus)
  3. دیفن هیدرامین (بنادریل)
  4. دوکسیلامین که یکی از سه ماده فعال در نایکوئیل (Nyquil) است.

مواردی که در بالا ذکر شدند، آنتی‌هیستامین‌های نسل اول محسوب می‌شوند که ممکن است باعث خواب‌آلودگی شوند. به همین دلیل، این آنتی‌هیستامین‌ها اغلب فقط برای استفاده در شب تجویز می‌شوند.

آنتی‌هیستامین‌های نسل دوم که باعث خواب‌آلودگی نمی‌شوند عبارت‌اند از:

  • ستیریزین (زایرتک)
  • فکسوفنادین (آلگرا)
  • لوراتادین (کلاریتین)

مسکن‌ها:

مسکن‌ها به کاهش انواع مختلف درد ناشی از این بیماری کمک می‌کنند، همچون:

  • دردهای عضلانی
  • سردرد
  • گلودرد
  • گوش درد

مسکن‌های رایج عبارت‌اند از:

  • استامینوفن (تایلنول)
  • ایبوپروفن (ادویل، موترین)
  • ناپروکسن (Aleve)

در صورت سرماخوردگی باید چه غذاهایی بخوریم؟

آیا می‌دانید غذاهای تقویتی برای سرماخوردگی چی بخوریم؟ چه چیزهایی برای سرماخوردگی خوب است؟

داشتن رژیم غذایی غنی می‌تواند باعث کاهش هرچه سریع‌تر علائم گردد. در نظر داشتن غذا برای سرماخوردگی می‌تواند به‌عنوان یکی از گزینه‌های مفید درمانی در نظر گرفته شود. غذاهای مفید برای سرماخوردگی که در زیر به آن‌ها اشاره شده است، می‌توانند در بهبودی سرماخوردگی به شما کمک کنند:

مواد غذایی و خوراکی‌های مفید فواید آن برای درمان این بیماری
بستنی‌میوه‌ای بهبود خشکی و درد گلو

رفع گرفتگی بینی

هیدراته نگه‌داشتن بدن

سوپ مرغ هیدراته نگه‌داشتن بدن

تقویت بدن

افزایش انرژی بدن

آب سبزیجات تقویت سیستم ایمنی بدن

افزایش آنتی‌اکسیدان بدن

سیر تقویت سیستم ایمنی بدن

رفع گرفتگی بینی

زنجبیل رفع حالت تهوع و دل‌درد

کاهش التهاب مجاری تنفسی

چای داغ افزایش آنتی‌اکسیدان بدن

رفع گرفتگی بینی

روش‌های تشخیص سرما خوردگی

به‌ندرت، برای یک ویروس سرماخوردگی ساده به مراجعه به مطب پزشک نیاز است. معمولا پزشک از روی علائمتان تشخیص می‌دهد که به این بیماری مبتلا شده‌اید. به‌طورکلی، یک معاینه فیزیکی برای تشخیص سرماخوردگی کافی است. در طول معاینه فیزیکی، پزشک علائمی نظیر موارد زیر را بررسی می‌کند:

  • ورم در سوراخ‌های بینی
  • گرفتگی بینی
  • قرمز و تحریک شدن گلو
  • ورم غدد لنفاوی در گردن

درصورتی‌که علائمتان تشدید شدند یا بیش از 10 روز طول کشیدند حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن است بیماری متفاوتی داشته باشید که نیاز به تشخیص زودهنگام دارد. اگر پزشک به وجود بیماری دیگری همچون عفونت باکتریایی مشکوک باشد، ممکن است برای تشخیص علل علائمتان، عکس‌برداری با اشعه ایکس از قفسه سینه یا سایر آزمایش‌ها را تجویز کند.

اگر سرماخورده‌اید، می‌توانید انتظار داشته باشید که ویروس سرماخوردگی در طول 7 الی 10 روز از بدنتان خارج شود. البته علائم این بیماری در افرادی که سیگار می‌کشند، برای مدت بیشتری دوام دارند.

روش‌های پیشگیری از ویروس سرماخوردگی

  • شستشوی مرتب دست‌ها
  • داشتن تغذیه مناسب
  • دوری از افراد بیمار

تفاوت ویروس سرماخوردگی و کرونا

یکی از مشکلاتی که در خصوص بیماری کرونا وجود دارد، شباهت علائم بیماری کرونا به سرماخوردگی، آنفلوانزا و آلرژی‌ های فصلیاست. همین امر موجب شده بسیاری در تشخیص این که دچار سرما خوردگی شده‌اند یا به کرونا مبتلا هستند، دچار سردرگمی شوند و این سوال که درگیر سرماخوردگی یا کرونا شده‌اند، برای آن‌ها دردسرساز شود.

بااین‌حال می‌توان فرق کرونا با سرماخوردگی را بر اساس یک سری نشانه‌ها تشخیص داد. با وجود تشابه علائم در بسیاری از موارد، بیماری کرونا می‌توان شدت و خطر بسیار بالاتری داشته باشد. یک سری نشانه‌ها در سرماخوردگی وجود دارد که معمولا کمتر در کرونا دیده می‌شود و از طرفی برخی نشانه‌ها و علائم بیماری کرونا معمولا در سرماخوردگی شایع نیست.

تب

تب یکی دیگر از گزینه‌های تفاوت کرونا و سرماخوردگی است. تب و لرز شدید یکی از نشانه‌های معمول در بیماری کرونا است که در سرماخوردگی کمتر شایع است و معمولا تب در سرماخوردگی یا دیده نمی‌شود یا بسیار خفیف و موقتی است. در بیماری کرونا معمولا تب شدید بالای 37 درجه به‌صورت ادامه‌دار است و به‌صورت خودبه‌خود قطع نمی‌شود.

سرفه

مورد دیگری که می‌توان برای تشخیص فرق سرماخوردگی با کرونا به آن اشاره کرد، نوع و شدت سرفه‌هاست. سرفه‌های خشک از نشانه‌های رایج کروناست. در سرما خوردگی معمولا سرفه کمتر شایع است و معمولا سرفه‌ها به همراه ترشحات خلطی است.

آبریزش بینی

آبریزش بینی در سرما خوردگی رایج‌تر است و در کرونا کمتر شایع است. سردرد به‌ندرت در این بیماری وجود دارد. آبریزش چشم‌ها، گرفتگی گوش نیز در سرما خوردگی مشاهده می‌شود اما معمولا در بیماری کرونا این نشانه‌ها کمتر دیده شده است.

درگیری ریه و علائم دیگر

در سرماخوردگی درگیری ریه اتفاق نمی‌افتد و تنگی نفس در سرماخوردگی، خصوصا از نوع شدید رایج نیست. این نشانه‌ها از رایج‌ترین علائم کرونای شدید محسوب می‌شوند. گلودرد، سردرد و خستگی شدید که از علائم رایج سرماخوردگی است، معمولا گاهی اوقات در بیماری کرونا نیز مشاهده می‌شود.

تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی

در حقیقت سرماخوردگی و آنفولانزا هر دو بیماری تنفسی هستند و می‌توانند علائم مشابهی را ایجاد کنند. بااین‌حال، ویروس‌های متفاوتی باعث بروز این دو اختلال می‌شوند و بر اساس علائم می‌توان گفت که فرد دچار سرماخوردگی شده است یا آنفولانزا. تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی را می‌توان در شدت متفاوت بیماری‌ها نیز در نظر گرفت.

تفاوت اصلی بین سرماخوردگی و آنفولانزا این است که احتمال ابتلا به تب و لرز در آنفولانزا بیشتر است. بزرگسالانی که سرماخورده‌اند معمولا تب نمی‌کنند البته گاهی کودکان مبتلا به سرما خوردگی تب می‌کنند.

آنفولانزا همچنین باعث بدن درد و علائم شدیدتری نسبت به سرما خوردگی می‌شود. اگرچه سرماخوردگی و آنفولانزا هر دو می‌توانند عوارض خطرناکی را ایجاد کنند اما عوارض آنفولانزا معمولا مهلک هستند. برخی از عوارض آنفولانزا شامل این موارد هستند:

  • عفونت سینوس‌ها و گوش
  • ذات‌الریه
  • سپسیس

ساده‌ترین راه برای تشخیص فرق سرماخوردگی با آنفلوانزا، بررسی تفاوت‌های موجود بین نشانه‌های بیماری است.

مقایسه علائم کرونا، سرماخوردگی، آنفولانزا و حساسیت

علائم سرماخوردگی آنفولانزا حساسیت کووید -19 (کرونا)
تب نادر بالا (37.7 – 38.8 درجه) 3 الی 4 روز طول می‌کشد اصلا شایع
سردرد نادر شدید شایع نیست شاید رخ دهد
درد و کوفتگی کم متداول اصلا ممکن است رخ دهد
خستگی، ضعف خفیف شدید گاهی ممکن است رخ دهد
خستگی مفرط اصلا متداول اصلا ممکن است رخ دهد
آبریزش/گرفتگی بینی شایع گاهی شایع گزارش نشده است
عطسه متداول گاهی متداول گزارش شده است
گلودرد شایع شایع گاهی گزارش
سرفه حفیف تا متداول شدید گاهی شایع
تنگی نفس نادر نادر نادر در وضعیت‌های جدی‌تر
ازدست‌دادن حس بویایی و چشایی گاهی گاهی اصلا گزارش شده است
اسهال اصلا گاهی در کودکان اصلا گزارش شده است

تفاوت آلرژی و سرماخوردگی

درست مانند تفاوت کرونا با سرماخوردگی و آنفلوانزا، باید تفاوت آلرژی و کرونا را نیز دانست تا بتوان بهترین درمان‌ها را برای رفع علائم در نظر گرفت.

هنگامی که ویروس سرما خوردگی به بدن نفوذ می‌کند، سیستم دفاعی بدن، باعث بروز یک ضد حمله در برابر میکروب‌ها می‌شود. این پاسخ بدن با علائمی نظیر سرفه یا گرفتگی بینی همراه است. ویروس‌هایی که باعث بروز سرماخوردگی می‌شوند مسری هستند. وقتی فردی که به ویروس سرماخوردگی آلوده است با شما دست می‌دهد و یا عطسه یا سرفه می‌کند ممکن است به این ویروس مبتلا شوید. سیستم ایمنی بدن حداکثر در عرض چند هفته، با این بیماری مقابله می‌کند و علائمتان برطرف می‌شوند.

اما برای آلرژی، داستان فرق دارد. آلرژی توسط سیستم ایمنی بیش از حد فعال ایجاد می‌شود. در این شرایط، بدن چیزهای بی‌ضرری همچون گردوغبار یا دانه گرده را با میکروب اشتباه می‌گیرد و به آنها حمله می‌کند.

هنگامی که این اتفاق رخ می‌دهد، بدن مواد شیمیایی ای نظیر هیستامین را آزاد می‌کند (درست همچون زمانی که با ویروس سرماخوردگی مقابله می‌کند). این واکنش می‌تواند باعث بروز ورم در مجاری بینی شود. در این شرایط شروع به عطسه و سرفه می‌کنید. برخلاف سرماخوردگی، آلرژی مسری نیست.

برای درمان سرماخوردگی به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

برای درمان سرماخوردگی، علاوه بر پزشک عمومی می‌توانید به این پزشکان نیز مراجعه کنید:

متخصص اطفال

بهترین دکتر اطفال برای دریافت تخصص در زمینه مراقبت از سلامت کودکان، سال‌های بیشتری را آموزش‌دیده‌اند. متخصص اطفال می‌تواند سرما خوردگی را در کودکان تشخیص دهد و درمان متناسبی را بر اساس سن آنها تجویز کند.

اگر فرزندتان یک بیماری زمینه‌ای دارد که نیاز به درمان دارد، متخصص اطفال می‌تواند فرزندتان را به یک متخصص مناسب ارجاع دهد.

متخصص گوش، حلق و بینی

بهترین فوق متخصص گوش، حلق و بینی، پزشکی است که در زمینه درمان و جراحی گوش، بینی و گلو و قسمت‌های مربوط به سروگردن آموزش‌دیده است. این متخصصان در تشخیص و درمان ویروس‌هایی (نظیر ویروس سرما خوردگی) که این قسمت‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهند نیز تخصص دارند.

متخصص عفونی

درصورتی‌که بیماری به حدی پیشرفت کند که گلو، سینوس‌ها یا ریه‌ها عفونت کند، می‌توانید به دکتر متخصص عفونی مراجعه کنید.

درمان عفونت سر در اثر سرماخوردگی

سینوس‌ها اغلب پر از هوا هستند. هنگامی که سینوس‌ها در اثر التهاب یا عفونت مسدود می‌شوند و با مایع پر می‌شوند، باکتری‌ها می‌توانند در سینوس‌ها رشد کنند و منجر به بروز عفونت شوند. در این شرایط فرد دچار عفونت سینوس‌ها و عفونت سر می‌شود و احساس در و فشار شدیدی را در سر و اطراف چشم‌ها تجربه می‌کند.

در این شرایط پزشک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و از شما می‌خواهد که از سینوس‌ها سی‌ تی‌ اسکن بگیرید. سپس بر اساس شدت عفونت داروهایی را تجویز می‌کند. اگر علائمتان بیش از 10 روز ادامه داشتند، ممکن است پزشک مصرف آنتی‌بیوتیک را توصیه کند. در شرایطی که عفونت مدت زیادی دوام داشته باشد و با دارو برطرف نشود، ممکن است به جراحی نیاز باشد.

سوالات متداول در زمینه ویروس سرماخوردگی

در ادامه به برخی از سوالات رایج در این زمینه پاسخ می دهیم:

علت آبریزش بینی در سرماخوردگی چیست؟

هنگامی که یک ویروس سرماخوردگی یا یک آلرژن (نظیر دانه گرده یا گردوغبار) وارد بدن می‌شود، پوشش بینی و سینوس‌ها را تحریک می‌کند و بینی شروع به تولید مخاط شفافی می‌کند. این مخاط، باکتری‌ها، ویروس‌ها یا آلرژن‌ها را به دام می‌اندازد و به خارج‌شدن آنها از بینی و سینوس‌ها کمک می‌کند. به همین علت فرد در این شرایط آبریزش بینی را تجربه می‌کند.

کباب برای سرماخوردگی خوب است؟

کباب می‌تواند گزینه خوبی برای ریکاوری پس از این بیماری باشد.

قرص سرماخوردگی برای کرونا فایده دارد؟

داروهای سرماخوردگی نمی‌توانند به بهبود سریع‌تر کووید -19 کمک کنند. اما اگر سرفه، گلودرد یا احتقان (گرفتگی بینی) دارید، این داروها می‌توانند به تسکین این علائم کمک کنند. اگر فشارخون بالایی دارید از مصرف داروهای ضد احتقان بپرهیزید. این داروها همچنین می‌توانند به بهبود علائم سرما خوردگی بعد از کرونا نیز کمک کنند.

علت آبریزش بینی بدون سرماخوردگی چیست؟

گاهی اوقات در افراد آبریزش بینی بدون سرماخوردگی مشاهده می‌شود. این حالت را می‌توان به چند مورد مربوط دانست:

  • ممکن است فرد درگیر آلرژی‌های فصلی شده باشد
  • شاید نشانه‌های سرماخوردگی بعد از کرونا باشد و از عوارض باقی‌مانده بیماری باشد
  • گاهی نیز بیماری از بین رفته و آبریزش بینی به‌عنوان عوارض به‌جای‌مانده است
  • برخورد با عوامل محرک مخاط بینی نیز می‌تواند به‌صورت موقتی موجب آبریزش بینی در افراد شود.

علت سرفه در سرماخوردگی چیست؟

سرفه‌های دوران سرماخوردگی می‌تواند به دلایل مختلفی باشد. در شایع‌ترین حالت ممکن است یک عفونت تنفسی دلیل این سرفه‌ها باشد. حساسیت و تحریک مجاری تنفسی نیز می‌تواند به‌عنوان علت سرفه در سرماخوردگی در نظر گرفته شود

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

ارسال دیدگاه