تحلیل رفتگی لثه، علل و راههای تشخیص و درمان آن
تحلیل رفتگی لثه چرا اتفاق می افتد؟
جراحی لثه تحلیل رفته چگونه است؟
جراحی لثه تحلیل رفته یکی از درمانهای رایجی است که برای افرادی که دچار مشکلات و بیماریهای لثه هستند، صورت میگیرد. لثه به دلایل مختلفی تحلیل میرود. این دلایل شامل مسواک نزدن یا مسواک زدن نادرست، رعایت نکردن بهداشت دهان و بیماریهای لثه است. پس از تحلیل لثه مشکلاتی مانند نمایان شدن ریشه دندان برای فرد به وجود میآید.
در طی درمان لثه تحلیل رفته، ریشههای نمایان شده پوشانده شده تا در مقابل پوسیدگی از آنها محافظت شود. همچنین حساسیتهای دندانی فرد کاهش یافته و لبخند آن اصلاح میشود. جراحی تحلیل لثه چه با هدف زیبایی و چه بهبود شرایط دندانها صورت گیرد، میتواند مزایای زیادی برای فرد به همراه داشته باشد. ابتدا باید ببینیم آیا آیا لثه تحلیل رفته ترمیم میشود یا خیر؟
لثه تحلیل رفته چگونه است؟
زمانی که لثه تحلیل میرود، معمولا برخی از دندانها بلنندتر دیده میشوند و ناهماهنگیهایی در میان آنها به وجود میآید. گاهی اوقات نیز فرد با مشکلاتی مانند حساسیت زیاد به گرما و سرما روبرو میشود، که این موارد نیز از علائم و نشانههای تحلیل لثه هستند. در این وضعیت تحلیل لثه آغاز شده و با نمایان شدن ریشه دندانها این حساسیت ایجاد شده است.
پس از تحلیل لثه باکتریها در محل ایجاد آن جمع شده و با بافت و استخوان دندان آسیبهای جدی وارد میکنند. در این شرایط ممکن است دندان لق شده یا مجبور به کشیدن آن شوید. موارد مختلفی مانند رعایت نکات بهداشتی، نوشیدن آب و رژیم غذایی سالم از بروز این مشکل جلوگیری میکنند. اما در صورت بروز آن مجبور به درمان تحلیل رفتن لثه با کمک جراحی هستید.
فیلم لثه تحلیل رفته
مهمترین علتهای لثه تحلیل رفته
علتهای مختلفی در افراد وجود دارند که باعث بروز این مشکل میشوند. شایعترین دلایل در ادامه ذکر شدهاند.
عفونت و بیماریهای لثه
یکی از مهمترین و شایعترین علتهایی که باعث تحلیل لثه میشود، بیماریهای لثه است. بیماری لثه خود به دلایل مختلفی مانند مشکلات ژنتیکی، تغییرات هورمونی، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، بیماریهای زمینهای مانند دیابت و … اتفاق میافتد. با این مشکلات احتمال بروز عفونت لثه بالا رفته و تحلیل لثه اتفاق میافتد.
مصرف دخانیات
یکی دیگر از مواردی که باعث بروز این مشکل شده و فرد به جراحی لثه تحلیل رفته نیاز پیدا میکند، مصرف سیگار است. بر اساس تحقیقات افرادی که سیگار میکشند، چهار برابر بیشتر در معرض ابتلا به مشکل تحلیل لثه هستند.
ایجاد فشار بر دندانها
از دیگر عوامل تأثیر گذار بر بروز این مشکل ایجاد فشار زیاد بر دندانها است. این فشار ممکن است بر اثر مسواک زدن نادرست یا مشکلاتی مانند دندان قروچه ایجاد شده باشد. برخی از بیماریهای شایع و اختلالهای بایت نیز تأثیر بسیار زیادی بر تحلیل رفتن لثه دارند.
از کجا بفهمیم لثه تحلیل رفته؟
اگر در مراحل ابتدایی متوجه این مشکل در لثه خود شوید، بهتر میتوانید آن را درمان کرده و از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کنید. نشانههای مختلفی برای تحلیل لثه وجود دارد که هنگام مشاهده آدنها باید به دندانپزشک مراجعه کنید. در این شرایط دندانپزشک شرایط لثه و دهان و دندان شما را بررسی میکند و از بروز مشکل اطمینان حاصل میکند. مهمترین نشانههای تحلیل لثه به صورت زیر هستند.
- قرمز شدن لثهها
- لق شدن دندانها
- ایجاد بوی بد دهان
- کاهش اندازه لثهها
- نامرتب شدن دندانها
- نمایان شدن ریشه دندانها
- احساس درد در لثهها
- خونریزی لثه و دندان مخصوصا هنگام مسواک زدن و استفاده از نخ دندان
با مشاهده این علائم باید هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کرده و از آسیبهای جدی تر جلوگیری کنید. جالب است بدانید بیشتری مشکلات پیش آمده برای دندانها در سن بزرگسالی در نتیجه تحلیل لثه به وجود میآیند. پس از از بین رفتن بافت لثه، ریشههای دندان نیز آسیب دیده و سست میشوند. در نتیجه فرد دندانهای خود را از دست میدهد. به همین دلیل برای جلوگیری از این مشکلات جراحی تحلیل لثه انجام میشود.
آیا لثه تحلیل رفته ترمیم میشود؟
بله این مشکل قابل درمان است و دندانپزشک میتواند با روشهای مختلف آن را درمان کند.
درمان لثه تحلیل رفته بدون جراحی
در اولین مرحله باید علت تحلیل لثه تشخیص داده شود. اگر این مشکل به دلیل تجمع جرمها بر روی دندانها باشد، دندانپزشک برای شما جرم گیری انجام میدهد تا هم جرم از بین رفته و هم از بیماریهای لثه و در نهایت تحلیل لثه جدیتر جلوگیری شود. به این صورت جرم و پلاک از روی دندان پاک شده و لثهها التیام مییابند.
گاهی اوقات افراد برای درمان لثه تحلیل رفته بدون جراحی از روشهای خانگی استفاده میکنند. در این شرایط میتوان از نمک دریا، روغن کنجد، چای بابونه، روغن درخت چای، روغن نارگیل و صمغ برای شستشوی لثه و دندانها استفاده نمود.
درمان تحلیل لثه با جراحی
اما اگر مشکل جدیتر باشد و تحلیل لثه بیشتر اتفاق افتاده باشد، جراحی لثه تحلیل رفته انجام میشود. این نوع جراحی نه تنها ناحیه زخم را ترمیم و بازسازی میکند، بلکه از بروز مشکلاتی مانند عفونت نیز جلوگیری میکند. بافت از نقاط دیگر برداشته شده و بر روی بخشهایی که دچار تحلیل شده قرار میگیرد. با این کار ریشههای نمایان شده پوشانده شده و از دندانها محافظت میشود.
اگر تحلیل لثه به علت از بین رفتن بافت استخوان به وجود آمده باشد، جراح باید عمل پیوند استخوان برای بیمار انجام دهد. در این حالت قسمتی از بافت استخوان از قسمتهای دیگر بدن برداشته شده و در قسمت موردنظر کاشته میشود.
جراحی تحلیل لثه چگونه انجام میشود؟
برای انجام عمل تحلیل لثه، ابتدا از منابع مختلفی مانند کام یا سقف دهان، بافت موردنیاز تأمین میشود. برای این کار پس از انجام بی حسی در محل موردنظر، پیوند را برداشته و زخم را با نخهای مخصوصی که بسیار باریک هستند، میبندد. این کار حتما باید توسط متخصص لثه یا دندانپزشک کاملا با تجربه و آموزش دیده انجام شود.
در جراحی تحلیل لثه تزریق آرام بخش برای کاهش درد و التهاب صورت میگیرد. برای انجام این جراحی حتما با همراه به مطب دندانپزشک یا جراح مراجعه کنید، زیرا پس از اتمام عمل ممکن است حالت خواب آلودگی داشته باشید. اگر قصد انجام جراحی دارید میتوانید با مشاهده فیلم جراحی لثه تحلیل رفته با جزئیات کامل این روش درمان آشنا شده و برای انجام عمل جراحی تصمیم بگیرید.
انواع پیوند لثه در جراحی تحلیل لثه
پیوند لثه به دلایل مختلفی انجام میشود. برخی از افراد به دلیل بروز مشکلات گفته شده نیازمند انجام پیوند هستند، اما در برخی از موارد فرد برای زیباتر شدن دندانها و ایجاد لبخندی زیباتر، اقدام به این کار میکند. با پیوند لثه میتوانید به اعتماد به نفس بالایی برسید. در هر جراحی میتوان از سه نوع پیوند متفاوت استفاده کرد.
پیوند بافت همبند
متداولترین روشی که برای جراحی لثه تحلیل رفته استفاده میشود، پیوند بافت همبند لثه است. در این روش به صورت همزمان یک یا چند ناحیه تحلیل رفته درمان میشود. بافت موردنیاز در این روش از سقف دهان برداشته میشود و پس از کاشت رشد میکند. در این روش ابتدا پوست نازکی از سقف دهان برداشته شده و بافت از زیر آن خارج میشود.
پیوند لثه آزاد یا بافت سطحی و همبند با یکدیگر
این روش مشابه با روش قبلی است با این تفاوت که بافت موردنیاز به طور مستقیم از سقف دهان برداشته میشود. اگر فرد دارای بافت لثه بسیار نازک باشد، از این روش برای درمان استفاده میشود.
پیوند پدیکل
در این روش پیوند بافت موردنیاز از بافتهای نزدیک دندان برداشته میشود. معمولا افرادی که بافت لثه کافی داشته باشند، میتوانند از این روش برای پیوند و جراحی لثه تحلیل رفته استفاده کنند.
مراقبتهای لازم پس از جراحی لثه تحلیل رفته
پس از انجام عمل جراحی بهتر است نکات و مراقبتهای لازم را در نظر داشته باشید تا بهترین نتیجه از عمل پیوند حاصل شود. مهمترین نکات مراقبتی به صورت زیر هستند:
- بیمار به مدت 24 ساعت پس از انجام عمل به استراحت بپردازد.
- در هنگام دراز کشیدن سر و گردن خود را بالاتر نگه دارد.
- از خوردن غذاهای سفت پرهیز کنید.
- در صورتی که از سقف دهان بافت برداشته شده، از محافظ تا زمان التیام زخم آن استفاده شود.
- نکات بهداشتی را پس از انجام جراحی رعایت کنید.
- پس از درمان تحلیل رفتن لثه رژیم غذایی سالم داشته باشد.
- از خمیر دندان حاوی فلوراید و نخ دندان استفاده کنید.
- به صورت مستقیم جرم گیری انجام داده و برای بررسی شرایط خود به دندانپزشک مراجعه کنید.
عمل تحلیل لثه تا چه میزان موفقیت آمیز است؟
موارد زیادی در این زمینه تأثیرگذار هستند. ابتدا باید شرایط لثه شما توسط دندانپزشک بررسی شود. اگر عمل جراحی به درستی و با روش مناسب انجام شود عمل میتواند موفقیت آمیز باشد. در کنار آن فرد باید نکات مهم و مراقبتهای لازم پس از جراحی را نیز رعایت کند. در این صورت عمل موفقیت آمیز است و نتایج خوبی به همراه خواهد داشت.
از دیگر موارد بسیار مهم نوع عارضهای است که برای لثه پیش آمده و باعث بروز این مشکل شده است. اگر تحلیل به میزان کم باشد و بافت میان دندانها در شرایط سالمتری باشد، شانس موفقیت بسیار بالاست.
عوارض جراحی پیوند لثه
همانطور که گفته شد این عمل با میزان موفقیت بالایی همراه است. اما گاهی اوقات ممکن است مشکلاتی نیز به وجود آمده و عوارضی برای فرد به دنبال داشته باشد. مهمترین عوارض به صورت زیر هستند:
ورم شدید
از آنجایی که در سطح داخلی دندانها هیچ رگ خونی وجود ندارد، خونرسانی و زنده ماندن بافت با کمک استخوانهای اطراف انجام میشود. اگر این حمایت به خوبی انجام نشود، بافت دچار مشکل شده، ممکن است بخیهها شل شده و ورم شدید ایجاد شود.
بروز عفونت در لثه
این جراحی نیز همانند تمام جراحیهای انجام شده میتواند در معرض ابتلا به عفونت باشد. بروز عفونت، باعث ایجاد تأخیر در بهبود زخمها میشود. دهان نیز به صورت مرتب در معرض باکتریها قرار دارد، به همین دلیل عفونت در آنها بسیار مهم است. استفاده از دهانشویههای آنتی باکتریال در این زمینه کمک کننده هستند.
ناهمواری در محل برداشتن بافت
بافت از قسمتهای مختلفی در دهان قابل برداشت است. گاهی اوقات پس از بهبود این زخمها ناهمواریهایی درون دهان به وجود میآید. برخی از افراد از ژینژیووپلاستی برای بهبود این شرایط استفاده میکنند.
نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی
منبع: کلینیک دندانپزشکی ایده آل
- لینک منبع
تاریخ: شنبه , 25 آذر 1402 (23:02)
- گزارش تخلف مطلب